Daria Rogowska prowadząca bloga ekocentryczka.pl od lat dzieli się swoimi pomysłami na to, jak marnować mniej jedzenia i żyć ekologicznie:

Odkąd sama prowadzę dom, robię zakupy świadomie - kupuję wyłącznie jedzenie dobrej jakości i wykorzystuję je do ostatniego okruszka. Szanuję pracę ludzi, którzy produkują żywność. Przejmuję się stanem naszej planety i staram się jak najmniej ją zaśmiecać.

2 czerwca ukaże się jej książka „Ekocentryczka w kuchni. Sezonowo, roślinnie, less waste", wydawnictwo Publicat. I gdyby każdemu z nas udało się wprowadzić w życie choć część zasad, o których mowa w książce „Ekocentryczka w kuchni. Sezonowo, roślinnie, less waste", świat na pewno stałby się lepszy. 

Wiele zasad Ekocentryczki znana jest pokoleniu seniorów, zresztą sama autorka odwołuje się do obserwacji swojej babci, która wiedziała, jak zagospodarować na przykład nadwyżkę chleba. Autorka przypomina te zasady i je dostosowuje do dzisiejszych realiów. I bardzo słusznie, bo po dziś dzień chleb należy do najczęściej marnowanej żywości w naszych domach.

Daria Rogowska daje czytelnikom praktyczne wskazówki, by każdy mógł żyć zdrowo i ekologicznie. Opisuje jak ograniczyć ilość kupowanych produktów spożywczych, wybierać sezonowe produkty od lokalnych producentów, właściwie przechowywać żywność i sprawdzać jej stan. Ma też pomysły na ograniczenie zużycia plastiku i energii.

Ekocentryczka dzieli się z czytelnikami przepisami na roślinne potrawy, które pogrupowała według pór roku. Co prawda trochę mnie dziwi, dlatego czpisy z jarmużu i sałatkę z jabłkami umieściła w rozdziale wiosennym, jednak wszystkie jej propozycje są warte uwagi ze względu na ich prostotę - potrawy są dobrze skomponowane smakowo i z pewnością zachęcają do twórczego łączenia składników i wykorzystywania resztek. Dobrym przykładem będzie przepis na bulion: 

Na bulion resztkowy nadają się: więdnące warzywa; czyste obierki z ekologicznych marchewek, pietruszek, selera, ziemniaków; nać selera, liście pora; łodygi brokułu, kalafiora i jarmużu; gałązki ziół; końcówki cukinii i bakłażanów; ogonki świeżych i suszonych grzybów; łupiny z cebuli i czosnku. Warzywne resztki wkładaj po trochu do pojemnika, worka na mrożonki lub silikonowej torby o pojemności 1–1,5 l i przechowuj w zamrażalniku.

Czyli zamiast wyrzucać resztki warzyw po przygotowaniu każdego posiłku, dokładamy je do woreczka i przechowujemy w zamrażalniku - kiedy będziemy chcieli ugotować bulion, porcję resztek wystarczy zagotować z przyprawami.

Książkę polecam wszystkim, którzy nie jedzą produktów pochodzenia zwierzęcego lub ograniczają ich spożycie, cenią nowoczesną, domową kuchnię, która pomaga mniej szkodzić naszej planecie. Magazyn „Kuchnia" jest patronem medialnym książki „Ekocentryczka w kuchni".

'Ekocentryczka w kuchni. Sezonowo, roślinnie, less waste', wydawnictwo Publicat
'Ekocentryczka w kuchni. Sezonowo, roślinnie, less waste', wydawnictwo Publicatmateriał prasowy