Wykluczenie glutenu z diety przynosi korzyści zdrowotne nie tylko osobom chorym na celiakię. Znaczną poprawę mogą również odczuć niektórzy alergicy. Oczywiście można się spierać, czy winny jest sam gluten, czy też mąka, w której on się znajduje. Tani chleb wypiekany przemysłowo zawiera często środki utleniające, regulujące kwasowość, wybielające, spulchniacze, tego typu dodatki mogą przyczyniać się przecież do wystąpienia objawów alergii.

Agnieszka Bednarska, autorka książki „Chleb bezglutenowy i inne wypieki” (wydawnictwo Pascal) od lat gotuje bez glutenu, nabiału i rafinowanego cukru. Zgodnie z tytułem swoją książkę poświęciła wypiekom bezglutenowym. Kto próbował upiec chleb na mące bez glutenu, ten wie, że sprawa wcale nie jest taka prosta. Albo bochenek jest bardzo kruchy albo twardy czy gliniasty. Agnieszce Bednarskiej udało się pokonać trudności technologiczne i wyspecjalizowała się w pysznych wypiekach. 

Jak napisała we wstępnie: 

Dociekliwość opłaciła się, po wielu niejadalnych gniotach mogłam w końcu cieszyć się smacznymi wypiekami. Trzymasz w dłoniach wiedzę, której zdobycie zajęło mi wiele lat.

Bednarska uczy, jak dobierać składniki, ustalać ich proporcje, przekazuje podstawowe zasady pieczenia, które nie są wcale skomplikowane, a ich przestrzeganie daje efekty. Przygotowała informacje na temat dwunastu mąk bezglutenowych ze szczególnym uwzględnieniem ich użyteczności piekarniczej.  

Drożdże i zakwas

Absolutnie zachwycająca jest różnorodność przepisów zawartych w książce. Owszem, autorka korzysta w przepisach z drożdży, ale bardzo cenne są wskazówki dotyczące hodowli zakwasów (z ciecierzycy, z jogurtu roślinnego, jabłkowego i ryżowego), dzięki którym jej wypieki osiągają właściwą elastyczność i w niczym nie ustępują glutenowym bochenkom i ciastom. 

„Chleb bezglutenowy i inne wypieki” to około 100 przepisów – wytrawnych na chleby, bułki, pizze, focaccie, tortille, pity, podpłomyki, grissini, a także – słodkich na drożdżówki, pączki oraz ciasta i ciasteczka. Wszystkie wypieki nie mają w składzie ani nabiału, ani cukru. 

'Chleb bezglutenowy i inne wypieki' (wydawnictwo Pascal) dostępna jest w sprzedaży od lutego br.'Chleb bezglutenowy i inne wypieki' (wydawnictwo Pascal) dostępna jest w sprzedaży od lutego br. mat. prasowy

Agnieszka Bednarska 

Autorka bloga Bezglutenowejadlo.pl jest z wykształcenia kucharką, technikiem żywienia, historykiem i oligofrenopedagogiem. Pracuje z dziećmi ze spektrum autyzmu. Jej książka „Chleb bezglutenowy i inne wypieki” (wydawnictwo Pascal) dostępna jest w sprzedaży od lutego br.