Kiedy dowiedziałam się o tej książce, spodziewałam się przede wszystkim zestawu atrakcyjnych potraw z wariantami mięsnymi i wegetariańskimi. Owszem, to znajdziemy w książce, ale Sylwia Majcher zrobiła znacznie więcej. Z dziennikarską skrupulatnością przygotowała obszerny wstęp, w którym opisała mnóstwo interesujących faktów, dopełnionych rozmowami ze specjalistami zajmującymi się zdrowiem, odżywianiem, gotowaniem oraz środowiskiem. Składają się one na jasny wniosek, że jemy mięsa za dużo i do tego złej jakości. 

Autorka „Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie” (wydawnictwo Buchmann) nie jest jednak dogmatyczną przeciwniczką jedzenia wszelkich produktów pochodzenia zwierzęcego. Namawia za to swoich czytelników do powolnej zmiany codziennego menu, czyli fleksitarianizmu, diety opartej na roślinach z dodatkiem mięsa (a nie odwrotnie, jak to w wielu domach ma miejsce). Dla jednego z nas będzie to zrezygnowanie z plasterka szynki codziennie na śniadanie, dla drugiego - jedzenie mięsa tylko raz w tygodniu lub co dwa tygodnie. Każdy sam wybiera swoją ścieżkę zdrowia i wpływa na stan naszej planety. Ten drugi aspekt mocno wybrzmiewa w publikacji Sylwii Majcher. 

„Mniej mięsa” to aż 90 przepisów

Śniadania, przekąski do pracy lub szkoły, obiady, kolacje i desery zaproponowane w książce wyróżniają się oryginalnością i elastycznością. Tam, gdzie w zwykłym przepisie znaleźlibyśmy mięso, u Sylwii Majcher mamy alternatywę. I nie musimy się obawiać o trudności ze zdobyciem składników, wszystko można kupić w zwykłym sklepie. A jak ktoś się wciągnie w niezwykły świat gotowania, dowie się też, jak przygotować świetne mieszanki przypraw, które zastąpią nam gotowce. 

Sylwia Majcher, autorka książki 'Mniej mięsa'. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie' i 'Gotuję, nie marnuję'Sylwia Majcher, autorka książki 'Mniej mięsa'. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie' i 'Gotuję, nie marnuję' Anna Ulanicka

Sylwia Majcher – dziennikarka, autorka poradnika „Wykorzystuję, nie marnuję. 52 wyzwania zero waste” i bestsellerowej książki „Gotuję, nie marnuję. Kuchnia zero waste po polsku”, reportaży oraz wywiadów kulinarnych. Absolwentka studiów podyplomowych na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie. Prowadzi warsztaty, szkolenia poświęcone ekologii i niemarnowaniu jedzenia. Współtwórczyni i ambasadorka pierwszej w Polsce kampanii edukacyjnej #wrocławniemarnuje.

Gdyby się okazało, że dzięki książce „Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie” udało się wam całkowicie zrezygnować z jedzenia produktów pochodzenia zwierzęcego, proponuję, by kolejną waszą lekturą była również wydana w lutym książka Violi Urban „Dieta na roślinach. 100 wegańskich przepisów na każdy posiłek", wyd. Publicat, w której znajdziecie wskazówki, jak sprawić, by w waszym codziennym menu nie brakowało ważnych składników odżywczych.