Są potrawy, które kochamy za ich prosty kompletny smak, który niestety nie idzie w parze z ich wyglądem. Mam na myśli takie przysmaki jak pyry z gzikiem czy pierogi. Powiedzmy to wprost - prezentują się nijako, nie są fotogeniczne. Jednak, gdy za gotowanie weźmie się Diana Kowalczyk, autorka bloga mientablog.com, zwyciężczyni międzynarodowego konkursu dla fotografów kulinarnych "Pink Lady Photographer of the Year 2020" w kategorii Apple a Day, sprawa przedstawia się zupełnie inaczej.

Diana Kowalczyk w grudniu sama(!) wydała książkę kulinarną "Kolorowe jedzenie smakuje lepiej". Autorka zaproponowała 145 przepisów na apetycznie kolorowe potrawy, które również sfotografowała, tworząc przy tym strona po stronie spójne kompozycje. Choć bardzo lubię ascetyczny styl fotografii, bogate kompozycje Diany, ujęły mnie, gdyż mają własny styl, dzięki czemu książkę ogląda się jak opowieść z lepszego świata. Świata, który każdy może stworzyć we własnej kuchni, na swoim talerzu. Zaletą przepisów Diany jest bowiem ich prostota i łatwość zdobycia składników - wszystkie dostaniemy w warzywniaku koło domu i najbliższym dyskoncie. 

Choć mijający właśnie rok trudno uznać za udany z powodu pandemii, to mam wrażenie, że panujące warunki odosobnienia wyjątkowo sprzyjają indywidualistom, osobom zdolnym, pełnym pasji, którym udało się stworzyć coś bardzo osobistego a zarazem uniwersalnego. Każda strona książki Diany Kowalczyk to uczta dla oczu, aż chce się gotować i jeść!

Książki nie znajdziecie w księgarni, ale można ją zamówić na blogu autorki.

A oto jeden z przepisów, który znajdziecie w książce "Kolorowe jedzenie smakuje lepiej":

Pierogi buraczane z twarożkiem na słodko

Pierogi buraczana z twarożkiem na słodkoPierogi buraczana z twarożkiem na słodko Diana Kowalczyk

4 porcje

Pierogi buraczane z twarożkiem na słodko - składniki

Ciasto:
350 g mąki pszennej
1 jajko
1/2 szklanki soku z buraków
2 łyżki oleju
Farsz:
300 g twarogu
2 żółtka
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka płatków róży
dodatkowo:
śmietana kwaśna 18% lub jogurt
puder buraczany
płatki róży

Pierogi buraczane z twarożkiem na słodko - przygotowanie

Cukier ucieramy z płatkami róży, a następnie z twarogiem i żółtkami.

Składniki na ciasto zagniatamy. Cienko je rozwałkowujemy i wycinamy krążki (lub serca jak na zdjęciu). na każdy nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi. 

Wrzucamy je partiami do gotującej się, osolonej wody. Gdy wypłyną na wierzch, gotujemy kilka minut do miękkości ciasta. 

Podajemy je ze śmietaną lub jogurtem posypanym pudrem buraczanym i płatkami róży.