Chlebowiec, inaczej jackfruit to niezwykły owoc, który w wersji dojrzałej ma oszałamiający, egzotyczny zapach i smak. Plotka głosi, że twórcy gumy do żucia Juicy Fruit tworząc tę gumę wzorowali się właśnie na smaku dojrzałego chlebowca.
Chlebowiec ma jeszcze jedną tajemnicę. W postaci niedojrzałej, znanej jako młody chlebowiec czy młody jackfruit jest skarbem dla wegetarian i wegan z powodu pewnej zaskakującej właściwości: po ugotowaniu przyjmuje teksturę, a odpowiednio przyprawiony także smak....kurczaka, szarpanej wieprzowiny, smażonej kaczki.... prostu mięsa.
Wszystko zależy od metody przygotowania i użytych przypraw.
W tym przepisie niemięsna pieczeń zyskała odświętny, mięsny charakter.
Może być doskonałym, noworocznym obiadem dla wszystkich tych, którzy w swoich noworocznych postanowieniach zaplanowali jeść mniej mięsa.
Gdzie kupić młody chlebowiec?
Poza wietnamskimi straganami na bazarach w dużych miastach, gdzie można trafić świeże owoce, chlebowiec można kupić w internecie, z dostawą w każdy rejon Polski. Sprzedawany jest w puszkach, jak ananas.
Pieczeń z szarpanego chlebowca zamiast mięsa
Dla 6 osób
Czas przygotowania 90 minut
Składniki:
2 opakowania ciasta francuskiego bez masła
2 puszki młodego chlebowca
2 białe cebule
4 ząbki czosnku
4 spore różyczki brokułu jednakowej wielkości
marchew
125 g kaszy jaglanej
2 łyżki kaszy manny
125 ml mleka roślinnego
2 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
1/3 łyżeczki ostrej mielonej papryki
sól
olej do smażenia
Składniki na marynatę:
5 łyżek ciemnego sosu sojowego
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
łyżka oliwy
Pieczeń z szarpanego chlebowca zamiast mięsa - przygotowanie
Chlebowiec odlewamy z zalewy, szarpiemy w palcach odrywając pojedyncze włókna. Dodajemy do marynaty i odstawiamy na 15 minut.
Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem na sicie, a następnie zalewamy osoloną wodą i gotujemy 20 minut. Po ugotowaniu cała woda powinna być wchłonięta.
Marchewkę obieramy, kroimy na talarki, zalewamy osoloną wodą i gotujemy 10 minut.
Różyczki brokułu zalewamy osoloną wodą i gotujemy 5 minut. Studzimy, każdą różyczkę kroimy na pół.
Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kostkę a następnie przesmażamy na łyżce oleju na złoty kolor. Zdejmujemy z patelni, na tę sama patelnię przekładamy chlebowiec lekko odciśnięty z marynaty i smażymy na dużym ogniu około 15 minut aż włókna owocu będą mocno podsmażone i chrupiące. Na koniec do chlebowca dodajemy cebulę z czosnkiem mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Do ugotowanej kaszy jaglanej dodajemy kaszę manną, sól do smaku, pieprz, paprykę oraz mleko i oliwę. Blendujemy kaszę do dodatkami na jednolitą, gęstą masę.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Wyjmujemy ciasto francuskie z opakowań. Pierwsze rozwijamy i nie zdejmując pergaminu, w który było zawinięte rozkładamy na blasze. Na środku ciasta rękami wykładamy połowę kaszy i delikatnie rozgniatamy, żeby kasza pokryła powierzchnię ciasta zostawiając 3 centymetrowe brzegi bez farszu. Na kaszę nakładamy chlebowiec z cebulą i czosnkiem, na nim przecięte na pół różyczki brokułów na przemian z plasterkami marchewki.
Farsz z wierzchu przykrywamy ciastem z drugiego opakowania, dokładnie przykrywamy nim farsz, a następnie palcami przyciskamy brzegi obu warstw do siebie jak w dużym pierogu, dbając o zachowanie regularnego kształtu pieczeni.
Ostrym nożem odcinamy zbędny brzeg ciasta.
Wstawiamy do pieca na 35-40 minut. W zależności od piekarnika czas pieczenia może się wydłużyć. Ciasto wyjmujemy wtedy gdy nabierze pięknego złotego koloru.
Podajemy gorącą z pieczonymi ziemniakami i sosem (np. pieczeniowym, pomidorowo-
-paprykowym lub pieczarkowym)
Dorota Jaworska
Weganka, kolekcjonerka naturalnie roślinnych przepisów z różnych stron świata. Autorka książki kucharskiej z zamiennikami mięsa „A jak nie mięso, to co?” i bloga drogomaniak.com. Właścicielka serwisów pureveg.pl i tempehmake.com