Chlebowiec, inaczej jackfruit to niezwykły owoc, który w wersji dojrzałej ma oszałamiający, egzotyczny zapach i smak. Plotka głosi, że twórcy gumy do żucia Juicy Fruit tworząc tę gumę wzorowali się właśnie na smaku dojrzałego chlebowca.

Chlebowiec ma jeszcze jedną tajemnicę. W postaci niedojrzałej, znanej jako młody chlebowiec czy młody jackfruit jest skarbem dla wegetarian i wegan z powodu pewnej zaskakującej właściwości: po ugotowaniu przyjmuje teksturę, a odpowiednio przyprawiony także smak....kurczaka, szarpanej wieprzowiny, smażonej kaczki.... prostu mięsa.

Wszystko zależy od metody przygotowania i użytych przypraw.

W tym przepisie niemięsna pieczeń zyskała odświętny, mięsny charakter.

Może być doskonałym, noworocznym obiadem dla wszystkich tych, którzy w swoich noworocznych postanowieniach zaplanowali jeść mniej mięsa.

Gdzie kupić młody chlebowiec?

Poza wietnamskimi straganami na bazarach w dużych miastach, gdzie można trafić świeże owoce, chlebowiec można kupić w internecie, z dostawą w każdy rejon Polski. Sprzedawany jest w puszkach, jak ananas.

Pieczeń z szarpanego chlebowca zamiast mięsa

Dla 6 osób 
Czas przygotowania 90 minut

Składniki:
2 opakowania ciasta francuskiego bez masła
2 puszki młodego chlebowca
2 białe cebule
4 ząbki czosnku 
4 spore różyczki brokułu jednakowej wielkości
marchew
125 g kaszy jaglanej
2 łyżki kaszy manny 
125 ml mleka roślinnego
2 łyżki oliwy 
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 
1/3 łyżeczki ostrej mielonej papryki  
sól
olej do smażenia
Składniki na marynatę:
 5 łyżek ciemnego sosu sojowego 
1/2 łyżeczki papryki wędzonej 
łyżka oliwy 

Pieczeń z szarpanego chlebowca zamiast mięsa - przygotowanie

Chlebowiec odlewamy z zalewy, szarpiemy w palcach odrywając pojedyncze włókna. Dodajemy do marynaty i odstawiamy na 15 minut.

Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem na sicie, a następnie zalewamy osoloną wodą i gotujemy 20 minut. Po ugotowaniu cała woda powinna być wchłonięta.

Marchewkę obieramy, kroimy na talarki, zalewamy osoloną wodą i gotujemy 10 minut.

Różyczki brokułu zalewamy osoloną wodą i gotujemy 5 minut. Studzimy, każdą różyczkę kroimy na pół.

Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kostkę a następnie przesmażamy na łyżce oleju na złoty kolor. Zdejmujemy z patelni, na tę sama patelnię przekładamy chlebowiec lekko odciśnięty z marynaty i smażymy na dużym ogniu około 15 minut aż włókna owocu będą mocno podsmażone i chrupiące. Na koniec do chlebowca dodajemy cebulę z czosnkiem mieszamy i zdejmujemy z ognia.

Do ugotowanej kaszy jaglanej dodajemy kaszę manną, sól do smaku, pieprz, paprykę oraz mleko i oliwę. Blendujemy kaszę do dodatkami na jednolitą, gęstą masę.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Wyjmujemy ciasto francuskie z opakowań. Pierwsze rozwijamy i nie zdejmując pergaminu, w który było zawinięte rozkładamy na blasze. Na środku ciasta rękami wykładamy połowę kaszy i delikatnie rozgniatamy, żeby kasza pokryła powierzchnię ciasta zostawiając 3 centymetrowe brzegi bez farszu. Na kaszę nakładamy chlebowiec z cebulą i czosnkiem, na nim przecięte na pół różyczki brokułów na przemian z plasterkami marchewki.

Farsz z wierzchu przykrywamy ciastem z drugiego opakowania, dokładnie przykrywamy nim farsz, a następnie palcami przyciskamy brzegi obu warstw do siebie jak w dużym pierogu, dbając o zachowanie regularnego kształtu pieczeni.

Ostrym nożem odcinamy zbędny brzeg ciasta.

Wstawiamy do pieca na 35-40 minut. W zależności od piekarnika czas pieczenia może się wydłużyć. Ciasto wyjmujemy wtedy gdy nabierze pięknego złotego koloru.

Podajemy gorącą z pieczonymi ziemniakami i sosem (np. pieczeniowym, pomidorowo-
-paprykowym lub pieczarkowym)

książka Doroty Jaworskiej 'A jak nie mięso, to co?
książka Doroty Jaworskiej 'A jak nie mięso, to co? mat. prasowy

Dorota Jaworska

Weganka, kolekcjonerka naturalnie roślinnych przepisów z różnych stron świata. Autorka książki kucharskiej z zamiennikami mięsa „A jak nie mięso, to co?” i bloga drogomaniak.com. Właścicielka serwisów pureveg.pl i tempehmake.com