11 stycznia wchodzi do kin „Ramen. Smak wspomnień” w reżyserii Erica Khoo (dystrybucja Aurora Films).

Masato jest młodym japońskim kucharzem specjalizującym się w ramenach. Po nagłej śmierci swojego oschłego ojca, chłopak próbuje dowiedzieć się czegoś więcej o nim i o swojej matce, która umarła, gdy miał zaledwie dziesięć lat. Wyrusza w podróż do Singapuru, rodzinnego miasta matki. Jego przewodnikiem po Mieście Lwa jest blogerka kulinarna Miki.  

Ramen. Smak wspomień
Ramen. Smak wspomieńmateriały prasowe

Dzięki Miki chłopak odkrywa tradycyjne smaki singapurskiej kuchni. Odnajduje też wuja Wee, brata swojej matki, właściciela restauracji Bak Kut Teh. Ten uczy go przyrządzać singapurskie potrawy.

Masato dużo gotuje, je, zwiedza miasto śladami swojej matki. Pomaga mu
w tym pamiętnik matki z przepisami, wyblakłymi zdjęciami i zapisem trudnych emocji.
W końcu dowiaduje się, dlaczego wyjechała do Japonii i co było przyczyną jej ogromnego smutku. 

Romantyczna historia Masato ukazana w obrazie „Ramen. Smak wspomnień” będzie dla smakoszy okazją, by zajrzeć do singapurskich kuchni, dokładnie zobaczyć jakie składniki trafiają do wielkiego gara, jakich przypraw używają kucharze.

Ramen. Smak wspomnień
Ramen. Smak wspomnieńmateriały prasowe

To kolejny film Erica Khoo, reżysera znanego z takich obrazów jak „Mój czarodziej” czy „Tatsumi”. Jest pierwszym Singapurczykiem, którego filmy znalazły się w konkursach głównych najważniejszych światowych festiwali, w tym w Wenecji czy Cannes oraz w sekcji Kino Kulinarne 68. Międzynarodowego Festiwalu Filmowego w Berlinie. 

Ramen. Smak wspomnień
Ramen. Smak wspomnieńmateriały prasowe

RAMEN. SMAK WSPOMNIEŃ
Tytuł oryginalny: Ramen Teh 
TWÓRCY FILMU:
Reżyseria: Eric Khoo
Scenariusz: Fong Cheng Tan, Kim Hoh Wong
Zdjęcia: Brian Gothong Tan
OBSADA:
Takumi Saito Masato
Seiko Matsuda Miki
Mark Lee Wujek Wee
Jeanette Aw Mei Lian
TsuyoshiIhara Wujek Akio
Beatrice Chien Babcia Lee