Kuchnia będzie intensywniej przyglądała się światu gastronomii. Polecimy te restauracje w całym kraju, które wyróżniają się stabilną jakością. W każdym numerze porozmawiamy także z przedstawicielem branży na temat współczesnej gastronomii i trendów rynkowych. I jak dotąd będziemy prezentować najlepszych polskich szefów kuchni. Będziemy szukać sposobów na jedno z najważniejszych współczesnych wyzwań jest problem marnowania żywności. Wprowadzamy nowy dział poświęcony jak najlepszemu wykorzystywaniu produktów spożywczych, kuchni bez resztek.

Ewa Wagner, redaktor naczelna miesięcznika "Kuchnia":

- Stawiamy na jeden z ważniejszych trendów nie tylko kulinarnych, ale i społecznych - niemarnowanie żywności. Nasi autorzy będą stale uzupełniać swoje przepisy o wskazówki dotyczące wykorzystywania resztek. Będziemy namawiać naszych czytelników nie tylko do smacznego gotowania, ale i do robienia rozsądnych zakupów i znacznego ograniczenia wyrzucania żywności. Istotną zmianą jest także wprowadzenie tematów związanych ze zdrowiem. Rozszerzamy tematykę magazynu o diety funkcjonalne, spełniające oczekiwania osób, które nie mogą lub nie chcą jeść konkretnych produktów. Zadbamy również o tych smakoszy, którzy nie mają czasu na długie gotowanie lub szukają pomysłów na przygotowanie pysznego i prostego obiadu do pracy lub do szkoły. Więcej uwagi poświęcimy gastronomii - co miesiąc polecimy kilka restauracji z różnych regionów Polski, które zostały sprawdzone przez naszych wysłanników. Do tego dział o podróżach kulinarnych rozszerzymy o propozycje z Polski.

Nowością jest dział o bardzo prostych do przygotowania posiłkach do pracy i do szkoły, które zachwycą wszystkich, którzy cenią smak i wygodę. Zostaną one zaprezentowane efektownych lunchboksach.

Krytycznie odniesiemy się do diet - zarówno tych najmodniejszych jak i służących poprawie zdrowia. Tak jak do tej pory skupialiśmy się na potrawach opartych na sezonowych produktach, ze sprawdzonych źródeł, tak teraz zaproponujemy również dania uwzględniające ograniczenia, jakim podlega coraz większa liczba osób. Nowością będzie też comiesięczny przegląd sprzętu gospodarstwa domowego, który pomoże czytelnikom dokonać wyboru akcesoriów odpowiednich do ich potrzeb - w najnowszym numerze jest to przegląd robotów wielofunkcyjnych.

Jedno się nie zmieni - wszystkie potrawy będą pyszne i zostaną zjawiskowo sfotografowane. Jak przystało na magazyn dla smakoszy.