Premiera książki
23 kwietnia 2015, godz. 18:00
Państwowe Muzeum Etnograficzne
ul. Kredytowa 1, Warszawa
WSTĘP WOLNY
Kuchnia koreańska to nie tyko zdrowe kimchi, pachnące grillowane mięsne bulgogi czy najczęściej sprzedawany alkohol na świecie - soju. To także lekkie kleiki, zupy, potrawy z makaronami, dania z ryb i owoców morza, a także słodycze na każdą okazję i święto.
O kulturze kulinarnej Kraju Porannej Ciszy opowie Magdalena Tomaszewska-Bolałek - orientalistka, dziennikarka, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii", "Zwierzęta zodiaku w kulturze Japonii", "Japońskie słodycze" (książka zdobyła główną nagrodę w konkursie Gourmand World Cookbook Awards za 2013 rok w kategorii kuchnia japońska) i "Tradycje kulinarne Korei". Zajmuje się badaniami nad historią kuchni z różnych zakątków świata, antropologią jedzenia, neurogastronomią, food designem, dyplomacją oraz turystyką kulinarną. Od lat popularyzuje kulturę żywieniową poprzez spotkania, wykłady oraz warsztaty kulinarne. Pisze blog Kuchniokracja (kuchniokracja.hanami.pl). Jest kierownikiem i autorką programu studiów podyplomowych Food Studies w SWPS w Warszawie.
11 maja 2015, godz. 18:00
Muzeum Azji i Pacyfiku
ul. Solec 24, Warszawa
WSTĘP WOLNY
Sachal eumsik to koreańska kuchnia buddyjska. Przede wszystkim jest ona wegetariańska, a często nawet wegańska, gdyż tradycyjnie w całej kuchni koreańskiej stosuje się niewiele nabiału. Do przygotowywania jedzenia nie wolno używać mięsa, jajek, ryb, owoców morza, jeotgal, pikantnych warzyw, a także dużej ilości ostrych przypraw.
O kulturze kulinarnej Kraju Porannej Ciszy opowie Magdalena Tomaszewska-Bolałek - orientalistka, dziennikarka, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii", "Zwierzęta zodiaku w kulturze Japonii", "Japońskie słodycze" (książka zdobyła główną nagrodę w konkursie Gourmand World Cookbook Awards za 2013 rok w kategorii kuchnia japońska) i "Tradycje kulinarne Korei". Zajmuje się badaniami nad historią kuchni z różnych zakątków świata, antropologią jedzenia, neurogastronomią, food designem, dyplomacją oraz turystyką kulinarną. Od lat popularyzuje kulturę żywieniową poprzez spotkania, wykłady oraz warsztaty kulinarne. Pisze blog Kuchniokracja (kuchniokracja.hanami.pl). Jest kierownikiem i autorką programu studiów podyplomowych Food Studies w SWPS w Warszawie.
29 czerwca 2015, godz. 19:00
Biblioteka Manhattan
al. Grunwaldzka 82, Gdańsk
WSTĘP WOLNY
Kuchnia koreańska to nie tyko zdrowe kimchi, pachnące grillowane mięsne bulgogi czy najczęściej sprzedawany alkohol na świecie - soju. To także lekkie kleiki, zupy, potrawy z makaronami, dania z ryb i owoców morza, a także słodycze na każdą okazję i święto.
O kulturze kulinarnej Kraju Porannej Ciszy opowie Magdalena Tomaszewska-Bolałek - orientalistka, dziennikarka, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii", "Zwierzęta zodiaku w kulturze Japonii", "Japońskie słodycze" (książka zdobyła główną nagrodę w konkursie Gourmand World Cookbook Awards za 2013 rok w kategorii kuchnia japońska) i "Tradycje kulinarne Korei". Zajmuje się badaniami nad historią kuchni z różnych zakątków świata, antropologią jedzenia, neurogastronomią, food designem, dyplomacją oraz turystyką kulinarną. Od lat popularyzuje kulturę żywieniową poprzez spotkania, wykłady oraz warsztaty kulinarne. Pisze blog Kuchniokracja (kuchniokracja.hanami.pl). Jest kierownikiem i autorką programu studiów podyplomowych Food Studies w SWPS w Warszawie.
Premiera książki Tradycje kulinarne Korei będzie miała miejsca 23 kwietnia 2015 o godzinie 18:00 w Państwowym Muzeum Etnograficznym przy ul. Kredytowej 1, w Warszawie - wstęp wolny, zapraszamy wraz z autorką i organizatorem spotkania - Muzeum Etnograficznym!
Kuchnia koreańska to nie tyko zdrowe kimchi, pachnące grillowane mięsne bulgogi czy najczęściej sprzedawany alkohol na świecie - soju. To także lekkie kleiki, zupy, potrawy z makaronami, dania z ryb i owoców morza, a także słodycze na każdą okazję i święto.
Podczas spotkania o kulturze kulinarnej Kraju Porannej Ciszy opowie Magdalena Tomaszewska-Bolałek - orientalistka, dziennikarka, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii", "Zwierzęta zodiaku w kulturze Japonii", "Japońskie słodycze" (książka zdobyła główną nagrodę w konkursie Gourmand World Cookbook Awards za 2013 rok w kategorii kuchnia japońska) i "Tradycje kulinarne Korei".
Zajmuje się badaniami nad historią kuchni z różnych zakątków świata, antropologią jedzenia, neurogastronomią, food designem, dyplomacją oraz turystyką kulinarną. Od lat popularyzuje kulturę żywieniową poprzez spotkania, wykłady oraz warsztaty kulinarne. Jest autorką bloga Kuchniokracja (kuchniokracja.hanami.pl), kierownikiem i autorką programu studiów podyplomowych Food Studies w SWPS w Warszawie.
11 maja 2015 o godz. 18:00 w Muzeum Azji i Pacyfiku przy ul. Solec 24 w Warszawie odbędzie się kolejne spotkanie z panią Magdaleną - na nie również wstęp jest wolny.
Sachal eumsik to koreańska kuchnia buddyjska. Przede wszystkim jest ona wegetariańska, a często nawet wegańska, gdyż tradycyjnie w całej kuchni koreańskiej stosuje się niewiele nabiału. Do przygotowywania jedzenia nie wolno używać mięsa, jajek, ryb, owoców morza, jeotgal, pikantnych warzyw, a także dużej ilości ostrych przypraw.
Spotkanie dla czytelników z Gdańska odbędzie się 29 czerwca 2015 o godz. 19:00 w Bibliotece Manhattanal przy ul. Grunwaldzkiej 82 - wstęp wolny.
Serdecznie zapraszamy!
źródło: Okazje.info