Co prawda, ciągle gęsinę w ponad 90% eksportujemy do Niemiec i ten eksport w ostatnich dwóch latach rozwija się, jednak nikt już sobie nie wyobraża Święta Niepodległości w Polsce bez pieczenia gęsi. W pewnym sensie temat gęsiny w listopadzie, to nowa/stara świecka tradycja. Spożycie tego mięsa od początku akcji wzrosło trzykrotnie i dzisiaj około 2000 ton gęsiny zjadają sami Polacy. Cóż, nie jest to imponująca ilość wobec 20 000 ton eksportu do Niemiec, ale tendencja jest pozytywna. Ogółem hodujemy rocznie ponad 7 mln sztuk gęsi, co stawia nas w pozycji europejskiego lidera.

"Na szczęście ceny gęsiny od zeszłego roku znacząco spadły i można żywić nadzieję, że w tym roku kilogram tuszki gęsiej będzie kosztował w sklepach detalicznych około 15 zł" - mówi Jacek Szklarek, pomysłodawca akcji i prezes Slow Food Polska.

Podobnie jak i w latach poprzednich, slowfoodowa akcja Gęsina na św. Marcina przede wszystkim opiera się na współpracy z restauratorami. W tym roku blisko 70 najlepszych polskich restauracji będzie od 7 do 30 listopada serwować gęsinę w wydaniu autorskim.

Podobnie jak i w latach poprzednich szefowie kuchni wezmą udział w konkursie na najlepszy przepis na gęsinę. W zeszłym roku spośród przesłanych do konkursu przepisów, w anonimowym głosowaniu szefowie kuchni wybrali Króla Gęsiny 2013/2014 . Zwyciężyli ex equo Witek Iwański (Aruana - Serock) oraz Przemek Błaszczyk (Manana Bistro & Wine Bar - Chorzów). Szefowie kuchni po raz kolejny zachwycili różnorodnością przepisów i pokazali gęś w wielu, często zaskakujących połączeniach.

Oprócz klasycznych gęsich udek czy piersi pojawiły się przepisy oparte na podrobach. Można tu wymienić np.

Żołądki gęsie na puree z wędzonych ziemniaków i pieczonych korzennych buraczkach Adama Chrząstowskiego (Ancora, Kraków);

Pasztet z gęsich wątróbek aromatyzowany trawą żubrową, mus jabłkowy, galaretka z żubrówki, tost z chleba kresowego Przemysława Błaszczyka (Manana Bistro & Wine Bar, Chorzów) - przepis ex aequo nagrodzony tytułem "Król Gęsiny 2013/2014";

Żołądki gęsie, czosnek na słodko, chrupiący orkisz Przemysława Bliskiego (Bread & Milk, Wadowice) - III miejsce.

Pojawił się również intrygujący "gęsi" deser Adama Zastróżnego (3 kolory, Poznań) - Orzechowy mus z topinamburu podany z kulką lodów i aromatycznym chipsem z gęsi.

Rozstrzygnięcie tegorocznego konkursu przewidziano na 8 listopada podczas "Terra Madre - Slow Food Festival" w Krakowie.

Post Martinum bonum vinum (Po Marcinie dobre wino)

Jak mówi Jacek Szklarek "debiutując w zeszłym roku, Wino Świętomarcińskie odniosło ogromny sukces. Chyba mało kto spodziewał się, że polskie młode wino będzie i lepsze jakościowo od większości francuskiego Beaujolais nouveau czy włoskiego Novello, a dodatkowo bardziej przyjazne cenowo". W tym roku wina są już po fermentacji i przechodzą ostatnią enologiczną obróbkę. Pierwsze butelki zostaną otwarte w restauracjach w piątek 7 listopada. Podobnie jak w zeszłym roku, będzie to zarówno Czerwone Świętomarcińskie, jak również Białe Świętomarcińskie. Warto pamiętać, że św. Marcin jest również patronem winiarzy.

Współwłaściciel Winnicy Srebrna Góra Mirek Jaxa Kwiatkowski o obu winach:

Czerwone Świętomarcińskie: Rondo 100%, wino frywolne i radosne, świeże lekkie aromaty czerwonych owoców: malin, truskawek, czereśni.

Białe Świętomarcińskie: Solaris 66%, Siegerrebe 34%; wino o bogatej strukturze i miłej kwasowości, cieple nuty jabłkowo-gruszkowo-kwiatowe. Idealne np. do gęsi z jabłkami!

W tym roku Slow Food Polska dodatkowo przygotował wiele atrakcji związanych z gęsiną. Poniżej terminarz:

7 - 30 XI Serwowanie gęsiny w najlepszych polskich restauracjach (około 70 restauracji).

8 XI Ogłoszenie wyników konkursu na najlepszy przepis na gęsinę i wybranie spośród szefów kuchni "Króla Gęsiny 2014/15" (podczas Terra Madre - Slow Food Festival).

8 XI Debiut Cydru Świętomarcińskiego (Cydr Ignaców; podczas Terra Madre - Slow Food Festival oraz w Krako Slow Wine).

8-11 XI Festiwale gęsiny w Legionowie, Chmielniku, Kamyku koło Częstochowy, Szczecinie, w Swałowie pod Słupskiem oraz w Gęśniku na Kaszubach.

9 XI prezentacja i konkurs win świętomarcińskich z Polski, Słowacji, Czech i Węgier - Krako Slow Wine.

10 XI Wielkie Święto Wina Świętomarcinskiego z Winnicy Srebrna Góra oraz gęsiny w Starej Zajezdni na Kazimierzu w Krakowie.

Wykaz wszystkich restauracji (od 2 listopada) oraz ponad 150 autorskich przepisów na gęsinę można znaleźć na stronie akcji: www.gesina.pl

Na stronie internetowej można też znaleźć informacje o lokalnych wydarzeniach oraz o sposobie kupienia książki z najlepszymi polskimi przepisami na gęsinę.