Scena JemTeatr w osobie Waldemara Sulisza, organizatora lubelskiego Festiwalu Smaku, oraz szefowie kuchni hotelu Alter, Wiesław Kurowski i Adam Piechaczek wyreżyserowali wspólnie projekt kulturalno-kulinarny przedstawiający 700-letnią historię Lublina. Na stołach gości pojawiały się kolejne dania, a w przerwach miedzy nimi Waldemar Sulisz opowiadał o kulturze i historii Lublina oraz o ludziach, którzy tę historię tworzyli. Stylową oprawę muzyczną zapewnił zespół Chluba, wykonujący przedwojenne polskie przeboje.
Siedem dań symbolizujących siedem wieków Lublina przygotowali szefowie kuchni hotelu Alter, a wina dobrał skład win Win-Ko Makłowicz&Lutomski.
Kolacja rozpoczęła się od Polewki piwnej z serem (na zdjęciu w kieliszku).
Kolejnym daniem był Comber z jelenia z topinamburem - podano do niego Grüner Veltliner 2013 Rudolfa Grossauera z Kamptal w Austrii.
Następnie dostaliśmy Animelkę (grasicę) w koszyczku gryczanym z grzybami z Roztocza. Pasującym do niej winem okazał się Kerkaborum Furmint 2011 Zala z Węgier (Balaton).
Do Rosołu z wędzonego węgorza z szafranowym makaronem skład win Win-Ko zaproponował Korenika & Moškon Sivi pinot 2007 ze słoweńskiej części Istrii.
Smak Filetu z lina w sosie śmietanowym świetnie podkreślił Furmint 2011 Györgykovács Imre, Somló, Węgry.
Comber jagnięcy z borowikami dostał już wino czerwone - Heimann Pince Szekszárdi Bikaver 2011 z Węgier, z Szekszardu.
Kolację zakończył Piernik papieski z gałką lodów karmelowo-ziołowych. I tu już oczywiście nadszedł czas na coś słodkiego - Wojciech Lutomski z Win-Ko wybrał tokaj od Jánosa Árvaya Furmint Édes 2013.
Uroczysta kolacja skończyła się grubo po północy. W pięknych wnętrzach hotelu Alter, przywspaniałym jedzeniu, doskonałych winach i ciekawych opowieściach czas minął bardzo szybko.