W dniach 24 do 30 maja organizatorzy zapraszają wszystkich mieszkańców Zabrza oraz okolicznych miast do odwiedzania lokalnych restauracji, które przygotują w tym czasie specjalne menu oraz szereg dodatkowych atrakcji.
Całe wydarzenie będzie poprzedzone wspólnym gotowaniem w wykonaniu kucharzy i mieszkańców podczas zabrzańskiego pikniku Majowe Granie 2014.
Celem festiwalu jest zwiększenie świadomości na temat oferty lokalnych restauracji oraz integracja środowiska restauratorów w Zabrzu, wspólne działanie, inspirowanie oraz wzajemna pomoc. Działania restauratorów wspiera Zabrzańskie Centrum Rozwoju Przedsiębiorczości, służąc pomocą w organizacji oraz promocji festiwalu w radiu, lokalnej telewizji, prasie, portalach społecznościowych oraz innych stronach internetowych. Dodatkowo wspiera restauratorów w pozyskaniu rzetelnych partnerów festiwalu.
W czasie trwania festiwalu organizatorzy zachęcają do odwiedzenia zabrzańskich restauracji, przygotowując specjalne menu w cenie 20 zł (zestaw 2-daniowy) oraz dodatkowe atrakcje.
24 maja w godzinach 11-18 podczas pikniku Majowe Granie 2014 działać będzie miasteczko restauracji (Park Dubiela, Zabrze) - na powierzchni 400 m2 staną zadaszone namioty przeznaczone na wspólne działania kulinarne oraz indywidualną promocję lokali.
W dniach 25-30 maja w biorących udział w projekcie restauracjach na gości czeka specjalne festiwalowe menu oraz dodatkowe atrakcje:
Restauracja L'estaminet w hotelu Ibis Zabrze
W restauracji:
guacamole i quesadillas
Na Majowym Graniu: dekorowanie i degustacja gofrów
Zabrzański Gościniec
W restauracji:
klasyczna minestrone z pulpecikami drobiowymi i tartym parmezanem faszerowane udko z kurczaka nadziewane wędzonką i suszonymi pomidorami podane z sufletem ziemniaczanym, budyniem szpinakowym oraz sosem Mornay
Na Majowym Graniu: desery dla dzieci oraz pokaz kulinarny
Balaton
W restauracji:
zupa węgierska z łazankami
balatońska sola ze szparagami podana z kluseczkami
Na Majowym Graniu: owocowe fantazje (szaszłyki, sałatki dla dzieci)
Zielony Ogród
W restauracji:
sezonowa botwinka
przeczycki pstrąg tęczowy z lokalnego gospodarstwa, podany z zielonymi sałatami i ziemniakami wedges
Na majowym Graniu: degustacje wędlin i ryb wędzonych własnego wyrobu
Niezłe Ziółko
W restauracji:
czopsy cielęce z kurkami duszonymi w śmietanie podane na rosti w towarzystwie młodej glazurowanej marchewki
flambirowane brzoskwinie zapiekane w domowej kruszonce podane z wiśniowym sorbetem
Na Majowym Graniu: przygotowywanie deserów i degustacje wędlin
Valdi Classic
W restauracji:
aromatyczna zupa toskańska z grzankami
delikatny filet z dorsza smażony po parysku na aromatycznych grillowanych warzywach
Na stoisku: dla każdego coś słodkiego! Wspólne dekorowanie babeczek i kruchych ciastek. Słodka zabawa dla całej rodziny!