W dniach 24 do 30 maja organizatorzy zapraszają wszystkich mieszkańców Zabrza oraz okolicznych miast do odwiedzania lokalnych restauracji, które przygotują w tym czasie specjalne menu oraz szereg dodatkowych atrakcji.

Całe wydarzenie będzie poprzedzone wspólnym gotowaniem w wykonaniu kucharzy i mieszkańców podczas zabrzańskiego pikniku Majowe Granie 2014.

Celem festiwalu jest zwiększenie świadomości na temat oferty lokalnych restauracji oraz integracja środowiska restauratorów w Zabrzu, wspólne działanie, inspirowanie oraz wzajemna pomoc. Działania restauratorów wspiera Zabrzańskie Centrum Rozwoju Przedsiębiorczości, służąc pomocą w organizacji oraz promocji festiwalu w radiu, lokalnej telewizji, prasie, portalach społecznościowych oraz innych stronach internetowych. Dodatkowo wspiera restauratorów w pozyskaniu rzetelnych partnerów festiwalu.

W czasie trwania festiwalu organizatorzy zachęcają do odwiedzenia zabrzańskich restauracji, przygotowując specjalne menu w cenie 20 zł (zestaw 2-daniowy) oraz dodatkowe atrakcje.

24 maja w godzinach 11-18 podczas pikniku Majowe Granie 2014 działać będzie miasteczko restauracji (Park Dubiela, Zabrze) - na powierzchni 400 m2 staną zadaszone namioty przeznaczone na wspólne działania kulinarne oraz indywidualną promocję lokali.

W dniach 25-30 maja w biorących udział w projekcie restauracjach na gości czeka specjalne festiwalowe menu oraz dodatkowe atrakcje:

Restauracja L'estaminet w hotelu Ibis Zabrze

W restauracji:

guacamole i quesadillas

Na Majowym Graniu: dekorowanie i degustacja gofrów

Zabrzański Gościniec

W restauracji:

klasyczna minestrone z pulpecikami drobiowymi i tartym parmezanem faszerowane udko z kurczaka nadziewane wędzonką i suszonymi pomidorami podane z sufletem ziemniaczanym, budyniem szpinakowym oraz sosem Mornay

Na Majowym Graniu: desery dla dzieci oraz pokaz kulinarny

Balaton

W restauracji:

zupa węgierska z łazankami

balatońska sola ze szparagami podana z kluseczkami

Na Majowym Graniu: owocowe fantazje (szaszłyki, sałatki dla dzieci)

Zielony Ogród

W restauracji:

sezonowa botwinka

przeczycki pstrąg tęczowy z lokalnego gospodarstwa, podany z zielonymi sałatami i ziemniakami wedges

Na majowym Graniu: degustacje wędlin i ryb wędzonych własnego wyrobu

Niezłe Ziółko

W restauracji:

czopsy cielęce z kurkami duszonymi w śmietanie podane na rosti w towarzystwie młodej glazurowanej marchewki

flambirowane brzoskwinie zapiekane w domowej kruszonce podane z wiśniowym sorbetem

Na Majowym Graniu: przygotowywanie deserów i degustacje wędlin

Valdi Classic

W restauracji:

aromatyczna zupa toskańska z grzankami

delikatny filet z dorsza smażony po parysku na aromatycznych grillowanych warzywach

Na stoisku: dla każdego coś słodkiego! Wspólne dekorowanie babeczek i kruchych ciastek. Słodka zabawa dla całej rodziny!