O tym, że zdrowsze od margaryny wiemy już od dawna. Ale co mówią najnowsze badania o jego wpływie na nasze zdrowie? Czy nam służy czy szkodzi? Jak się ma jego spożywanie do poziomu cholesterolu i przyswajania witamin przez organizm? O wpływie masła na nasze zdrowie opowie immunolog i pediatra dr hab. Wojciech Feleszko.

Technolog mleczarstwa, dr.Mirosław Sienkiewicz podzieli się z kolei swoją wiedzą o tym jak dziś produkuje się masło w wielkich mleczarniach. Jak obniża się koszty jego produkcji, stosując dodatki, barwniki i oszustwa. Od czego zależy aromat masła, jego trwałość, struktura.

Maciej Góralski z Muzeum Azji i Pacyfiku sypnie anegdotami o roli masła w medycynie tradycyjnej i wierzeniach. Całość poprowadzi Agnieszka Kręglicka z warszawskiego oddziału Slow Food. Uczestnicy spotkania będą mieli możliwość samodzielnego przygotowania masła. Również dzieci nie będą się nudzić. Slowfoodowi wolontariusze przygotowali dla nich maślane atrakcje.

Bilety 12 i 10 zł (dla członków Slow Food) do nabycia bezpośrednio przed wydarzeniem.

sobota, godz. 12

bistro Piąta Ćwiartka, Arkady Kubickiego na Zamku Królewskim

Więcej: www.slowfood.waw.pl