Wegańskie przepisy dla każdego

Magazyn Kuchnia
Wegańskie drugie śniadanie

Wegańskie drugie śniadanie (Fot. Westend61/iStock)

1 listopada przypada Światowy Dzień Wegan. Z tej okazji przedstawiamy kilka łatwych do przygotowania wegańskich potraw, które są dowodem na to, że kuchnia bez mięsa i produktów odzwierzęcych może być bardzo smaczna. Chcemy też przy okazji obalić mity, że wegańskie dania są czasochłonne oraz wymagają wielu trudno dostępnych składników.
1 z 5
Fot. Marta Dymek
Fot. Marta Dymek

Wegański smalec z białej fasoli z boczniakami

Tę recepturę przygotowała dla Magazynu KUCHNIA Marta Dymek, znana kucharka i propagatorka wegańskiej kuchni. Przepis na jej wegański smalec pokazuje, że używając odpowiednich składników i przypraw, można wyczarować smak umami imitujący doznania towarzyszące jedzeniu mięsa. Ktoś spyta może, po co weganom umami - i tu warto podkreślić, że wielu z nich rezygnuje z mięsa, nie dlatego, że nie lubi tego smaku, tylko ze względów ideologicznych.

Wegański smalec z białej fasoli z boczniakami

2 z 5
Fot. Shutterstock
Fot. Shutterstock

Bakłażany duszone z papryką i kaparami

Pieczone, grillowane lub duszone warzywa. Każdy je lubi i chętnie zje. Jeśli więc przygotujemy aromatyczny gulasz z bakłażanów, papryki oraz kaparów i podamy je z kaszą, ryżem albo dobrym chlebem, to dodatek mięsa w ogóle nie będzie konieczny.

Bakłażany duszone z papryką i kaparami

3 z 5
shutterstock.com
shutterstock.com

Makaron z czosnkiem i natką

Ten prosty i szybki do przygotowania makaron to wegańska propozycja dla miłośników kuchni włoskiej. Do jego zrobienia potrzebujemy tylko kilku prostych składników: makaronu, oliwy, czosnku, natki oraz soli, a na stole wyląduje znakomite danie. 

Makaron z czosnkiem i natką

4 z 5
Fot. Shutterstock
Fot. Shutterstock

Zupa fasolowa bez mięsa

Mamy dla was przepis na gęstą, aromatyczną zupę fasolową - idealną na chłody. Jest znakomita, mimo że nie ma w niej wędzonego boczku czy kiełbasy. Jest też dowodem na to, że każdą zupę (może oprócz gulaszowej) można ugotować bez dodatku mięsa. Wystarczy wykorzystać bulion warzywny oraz zastosować jeden z kulinarnych tricków polegający na wcześniejszym podsmażeniu warzyw na oliwie (lub upieczeniu ich w piekarniku). Wtedy zupa zyskuje jeszcze głębszy smak.

Zupa fasolowa bez mięsa

5 z 5
Fot. Marta Dymek
Fot. Marta Dymek

Szybkie curry z kapusty

Pewnie myślicie, że to skomplikowany przepis pełen egzotycznych przypraw i składników. Nic z tych rzeczy! To danie przygotowuje się w 15 minut i choć rzeczywiście używa się do niego orientalnych przypraw, to sami przyznacie, że kumin, curry, kolendra, mleczko kokosowe czy sos sojowy można kupić w każdym spożywczym sklepie.

Szybkie curry z kapusty

Więcej na ten temat: dania wegańskie, przepisy kulinarne
Komentarze
Do wegańskiej fasolówki należy dodać 4 lub 5 wędzonych śliwek na ok. 4 litry zupy , żeby uzyskać efekt wędzonki. Śliwki WĘDZONE, nie suszone. Ewentualnie można dosmaczyć wędzoną suszoną papryką. Wypróbowane.
już oceniałe(a)ś
12
0
Ja do weganskich odpowiedników dań z wędzonkami (zalewajka, fasolówka, grochówka, fasolka po bretońsku, leczo) dodaję smażone lub pieczone tofu wędzone. Tylko trzeba je bardzo dobrze odsączyć i usmażyc (nie spalić!) tak aby przypominało lekko skwarki, było zwyczajnie mocno chrupiące. Dla leniuszków na szybko można pokrojone, dobrze odsączone tofu upiec w piekarniku aby efekt był taki sam. I mamy w daniu atomat wędzonki i białko:)
@malami1001
robię tak samo;

'skwarki' z wędzonego tofu to petarda;)
już oceniałe(a)ś
2
0
@malami1001
potwierdzam wędzone tofu. Nie jestem weganką, a używam do tego typu potraw, bo są lżejsze, mniej tłuste, mniej wzdymające, a równie smaczne jak z boczkiem.
już oceniałe(a)ś
1
0
"warto podkreślić, że wielu z nich rezygnuje z mięsa, nie dlatego, że nie lubi tego smaku, tylko ze względów ideologicznych."

Ja na przykład nie biję dzieci i nie kradnę ze względów ideologicznych
już oceniałe(a)ś
2
3
Margaryna to nie masło, a jakieśtam białawe mazidło to nie smalec.
@a_usher
Zamiennikiem smalcu jest ceres.
już oceniałe(a)ś
0
2
@a_usher
No, geniusze, ruszcie cztery litery, pokażcie, jak się smaży pączki na tym smarowidle.
już oceniałe(a)ś
0
1
Zawsze to samo zdjęcie dla zachęty boróweczki, orzeszki, nierozpaciane warzywka. Ilu ludzi nabiera się na te pseudo zdrowe fotki kulinarne, do których zrobienia użyto lakieru do włosów. Kuchnia wegańska, głównie jednogarnkowa, to raczej mało kolorowa masa z pietruszką na wierzchu. i jest mało sycąca, bo ile można jeść strączkowe. Tofu z soi - tofu zdrowe, a inne wyroby z soi już nie straszą GMO? Jedna wielka ściema i nanoplastik w żyłach.
już oceniałe(a)ś
3
16
Carpaccio z wołowiny jednak prostsze...
@Ghj2354
Zwłaszcza dla krowy.
już oceniałe(a)ś
9
2
Tylko kogo stać na drogie wegańskie żarcie?
@Obywatel1313
A konkretnie które wspomniane składniki są drogie?
już oceniałe(a)ś
12
0
@Obywatel1313
Rzeczywiście warzywa są dość drogie w porównaniu z mięsem.
już oceniałe(a)ś
2
1