Wegańskie przepisy dla każdego
Wegańskie drugie śniadanie (Fot. Westend61/iStock)
Wegański smalec z białej fasoli z boczniakami
Tę recepturę przygotowała dla Magazynu KUCHNIA Marta Dymek, znana kucharka i propagatorka wegańskiej kuchni. Przepis na jej wegański smalec pokazuje, że używając odpowiednich składników i przypraw, można wyczarować smak umami imitujący doznania towarzyszące jedzeniu mięsa. Ktoś spyta może, po co weganom umami - i tu warto podkreślić, że wielu z nich rezygnuje z mięsa, nie dlatego, że nie lubi tego smaku, tylko ze względów ideologicznych.
Bakłażany duszone z papryką i kaparami
Pieczone, grillowane lub duszone warzywa. Każdy je lubi i chętnie zje. Jeśli więc przygotujemy aromatyczny gulasz z bakłażanów, papryki oraz kaparów i podamy je z kaszą, ryżem albo dobrym chlebem, to dodatek mięsa w ogóle nie będzie konieczny.
Makaron z czosnkiem i natką
Ten prosty i szybki do przygotowania makaron to wegańska propozycja dla miłośników kuchni włoskiej. Do jego zrobienia potrzebujemy tylko kilku prostych składników: makaronu, oliwy, czosnku, natki oraz soli, a na stole wyląduje znakomite danie.
Zupa fasolowa bez mięsa
Mamy dla was przepis na gęstą, aromatyczną zupę fasolową - idealną na chłody. Jest znakomita, mimo że nie ma w niej wędzonego boczku czy kiełbasy. Jest też dowodem na to, że każdą zupę (może oprócz gulaszowej) można ugotować bez dodatku mięsa. Wystarczy wykorzystać bulion warzywny oraz zastosować jeden z kulinarnych tricków polegający na wcześniejszym podsmażeniu warzyw na oliwie (lub upieczeniu ich w piekarniku). Wtedy zupa zyskuje jeszcze głębszy smak.
Szybkie curry z kapusty
Pewnie myślicie, że to skomplikowany przepis pełen egzotycznych przypraw i składników. Nic z tych rzeczy! To danie przygotowuje się w 15 minut i choć rzeczywiście używa się do niego orientalnych przypraw, to sami przyznacie, że kumin, curry, kolendra, mleczko kokosowe czy sos sojowy można kupić w każdym spożywczym sklepie.
robię tak samo;
'skwarki' z wędzonego tofu to petarda;)
potwierdzam wędzone tofu. Nie jestem weganką, a używam do tego typu potraw, bo są lżejsze, mniej tłuste, mniej wzdymające, a równie smaczne jak z boczkiem.
Ja na przykład nie biję dzieci i nie kradnę ze względów ideologicznych
Zamiennikiem smalcu jest ceres.
No, geniusze, ruszcie cztery litery, pokażcie, jak się smaży pączki na tym smarowidle.
Zwłaszcza dla krowy.
A konkretnie które wspomniane składniki są drogie?
Rzeczywiście warzywa są dość drogie w porównaniu z mięsem.