Gorące dania na sylwestra i karnawał

Magazyn Kuchnia
Sylwester

Sylwester (Fot. Getty Images)

Na każdej imprezie, szczególnie zimą, warto podać choć jedno solidne danie na ciepło. Dlatego proponujemy potrawy jednogarnkowe, które można przygotować dzień wcześniej, a potem wielokrotnie podgrzewać. Zainspirujcie się!
1 z 9
Mateusz Skwarczek/ Agencja Wyborcza.pl
Mateusz Skwarczek/ Agencja Wyborcza.pl

Wołowa zupa gulaszowa

Gęsta zupa gulaszowa przyprawiona papryką to świetne danie rozgrzewające. Będzie idealna na sylwestra lub karnawał - szczególnie, gdy częścią imprezy będzie ognisko albo kulig.

Wołowa zupa gulaszowa - przepis tutaj

2 z 9
Marta Dymek
Marta Dymek

Wegański bigos karnawałowy

Typowo sylwestrową i karnawałową potrawą jest bigos. Proponujemy zatem nową wersję tego dania - pełną kapusty, grzybów, fasoli i aromatycznych przypraw. Ale bez mięsa!

Wegański bigos karnawałowy - przepis tutaj

3 z 9
Mateusz Skwarczek/ Agencja Wyborcza.pl
Mateusz Skwarczek/ Agencja Wyborcza.pl

Zupa cebulowa

Francuska zupa cebulowa to dość szybkie, proste do przygotowania, smakowite danie, które warto podać z serowymi grzankami. Będą dodatkową atrakcją sylwestrowego menu.

Zupa cebulowa - przepis tutaj

4 z 9
Fot. Małgorzata Joanna Napiórkowska - Kubicka
Fot. Małgorzata Joanna Napiórkowska - Kubicka

Gulasz marchewkowy z chorizo i fenkułem

Warzywny gulasz z kawałkami ostrej hiszpańskiej kiełbasy i aromatycznego fenkułu to propozycja dla ciekawskich, którzy poszukują nowych składników oraz oryginalnych smaków.

Gulasz marchewkowy z chorizo i fenkułem - przepis tutaj

5 z 9
Fot. Bartosz Luczak/iStock
Fot. Bartosz Luczak/iStock

Butter chicken - maślany kurczak

Butter chicken, czyli gulasz z kurczaka zanurzonego w gęstym, dość łagodnym, pomidorowo-maślanym sosie, na pewno zadowoli miłośników orientalnej kuchni. 

Butter chicken - maślany kurczak - przepis tutaj

6 z 9
Fot. Shutterstock
Fot. Shutterstock

Fasolka po bretońsku

To popularne polskie danie z fasolą, kiełbasą i pomidorami może być alternatywą dla tradycyjnego bigosu. Przygotowuje się je szybko (jeśli użyjemy ugotowanej fasoli) z łatwo dostępnych składników.

Fasolka po bretońsku - przepis tutaj

7 z 9
Fot. Ravsky/iStock
Fot. Ravsky/iStock

Zupa w stylu meksykańskim z mielonym mięsem

To aromatyczna i łatwa do przygotowania zupa składająca się z mielonego mięsa, bulionu oraz warzyw z puszki - idealna dla tych, którym zależy na czasie.

Zupa w stylu meksykańskim z mielonym mięsem - przepis tutaj

8 z 9
Fot. Marta Dymek
Fot. Marta Dymek

Szybkie curry z kapusty

Egzotyczne i pełne smaku wegańskie danie, pachnące limonką, kafirem i mlekiem kokosowym to pomysł znanej kucharki Marty Dymek. Podane z ryżem i świeżą kolendrą zachwyci gości.

Szybkie curry z kapusty - przepis tutaj

9 z 9
Fot. Dominika Wójciak
Fot. Dominika Wójciak

Szybki dhal z dyniowym tadka

Dhal to świetna rozgrzewająca potrawa przygotowana z dyni, soczewicy oraz pomidorów i przyprawiona indyjskim curry. Zrobicie ją w mniej niż godzinę.

Szybki dhal z dyniowym tadka - przepis tutaj

Komentarze
A przepisy gdzie?
Bo nie tutaj!
@WEQQA
Niestety, przepisy sie pokazują tylko w laptopie. W aplikacji w telefonie to nie działa.
już oceniałe(a)ś
5
0
@xyz36
Działają bez problemu na androidzie, iOS - wystarczy kliknąć w link
już oceniałe(a)ś
2
2
@cokolwiek416
A gdzie ten link?
już oceniałe(a)ś
2
0
@cokolwiek416
nie dxialaja na androidzie
już oceniałe(a)ś
0
0
Świetne przepisy:) dzieki
już oceniałe(a)ś
10
1
Zupa cebulowa to jedno z najbardziej czasochłonnych dań jakie kuedykolwiek zrobiłam. Myślę że mało kto ma ochotę ją gotować tuż po świętach...
już oceniałe(a)ś
5
2
Na Sylwestra polecam 0.7 , ogórki i śledzie. Na ciepło smażone kiełbaski.
już oceniałe(a)ś
5
4
Fasolka po bretonsku nie wydaje sie byc dobrym wyborem. To ciezkie, rozdymajace danie.
już oceniałe(a)ś
0
0
Jestem smakoszem i lubię egzotyczne smaki, wszystko mi się podoba, oprócz bigosu. Dlaczego on ma być wegański, to jest barbarzyństwo!
@MarekWM
Wegetarianie też mają prawo do bigosu! LOL
już oceniałe(a)ś
6
1
@MarekWMont
bo to jest zdrowsze
już oceniałe(a)ś
1
1
Odgrzewane jedzenie?
Pfui!!"
@Ochota
A bigos kiedy jest najlepszy? Po 3 dniach smażenia, mrożenia, stygnięcia i właśnie odgrzewania.
już oceniałe(a)ś
24
0
@Ochota
Mama nie będzie zadowolona jak przeczyta ten komentarz i więcej słoiczków nie da xD
już oceniałe(a)ś
27
0
@Viva
"A bigos kiedy jest najlepszy?"

NIGDY.
już oceniałe(a)ś
3
10