Efektowne przystawki z surowego, wędzonego lub pieczonego łososia

Anna Gaik, Szymon Kubicki
Pasta z łososia

Pasta z łososia (Fot. Małgorzata Kujda)

Przekąski z łososia uświetnią każdą uroczystą kolację. Przedstawiamy wam zatem kilka pomysłów do wykorzystania w święta albo na sylwestra. Jedne są banalnie proste i szybkie, inne nieco bardziej pracochłonne, ale równie łatwe do przygotowania.
1 z 4
Fot. Małgorzata Kujda
Fot. Małgorzata Kujda

Pasta z pieczonego i wędzonego łososia

Wyrazistą w smaku pastę z łososia z nutą fenkułu i koperkiem przygotujesz w niecałe 40 minut. Możesz ją podać np. do grzanek albo z gryczanymi blinami.

Pasta z pieczonego i wędzonego łososia - przepis tutaj

2 z 4
Fot. tasha_lyubina/iStock
Fot. tasha_lyubina/iStock

Sałatka warstwowa z łososiem i jajkiem na twardo

Sałatka warstwowa zawsze dobrze prezentuje się na stole. Warto ją podać w jednym dużym naczyniu albo poporcjować i ułożyć w kilku szklaneczkach lub szklanych salaterkach.

Sałatka warstwowa z łososiem i jajkiem na twardo - przepis tutaj

3 z 4
Fot. Shutterstock
Fot. Shutterstock

Rolada szpinakowa z łososiem

Rolada przygotowana ze szpinakowego ciasta wypełnionego śmietankowym serkiem i świeżą lub wędzoną rybą to już klasyka przekąsek. I jak klasyka, nigdy się nie nudzi.

Rolada szpinakowa z łososiem - przepis tutaj

4 z 4
Fot. Małgorzata Joanna Napiórkowska - Kubicka
Fot. Małgorzata Joanna Napiórkowska - Kubicka

Łosoś marynowany w soli, czyli gravlax

Gravlax to tradycyjna dla kuchni skandynawskiej metoda marynowania surowego łososia. Przygotowana w ten sposób ryba nabiera niepowtarzalnego smaku, pozostaje jędrna, ale rozpływa się w ustach.

Łosoś marynowany w soli, czyli gravlax - przepis tutaj

Komentarze
przepis tutaj.... gdzie?- brak linku
już oceniałe(a)ś
2
0