Efektowne przystawki z surowego, wędzonego lub pieczonego łososia
Pasta z łososia (Fot. Małgorzata Kujda)
Pasta z pieczonego i wędzonego łososia
Wyrazistą w smaku pastę z łososia z nutą fenkułu i koperkiem przygotujesz w niecałe 40 minut. Możesz ją podać np. do grzanek albo z gryczanymi blinami.
Sałatka warstwowa z łososiem i jajkiem na twardo
Sałatka warstwowa zawsze dobrze prezentuje się na stole. Warto ją podać w jednym dużym naczyniu albo poporcjować i ułożyć w kilku szklaneczkach lub szklanych salaterkach.
Sałatka warstwowa z łososiem i jajkiem na twardo - przepis tutaj
Rolada szpinakowa z łososiem
Rolada przygotowana ze szpinakowego ciasta wypełnionego śmietankowym serkiem i świeżą lub wędzoną rybą to już klasyka przekąsek. I jak klasyka, nigdy się nie nudzi.
Łosoś marynowany w soli, czyli gravlax
Gravlax to tradycyjna dla kuchni skandynawskiej metoda marynowania surowego łososia. Przygotowana w ten sposób ryba nabiera niepowtarzalnego smaku, pozostaje jędrna, ale rozpływa się w ustach.