Potrawy wigilijne - zajrzyj do naszej ściągi z 12 przepisami

Pierogi na wigilię (Fot. Shutterstock)

Wigilijny barszcz czerwony z uszkami
Czerwony barszcz warto przygotować na domowym zakwasie, ale jeśli go nie macie, wykorzystajcie poniższy przepis na barszczyk bez zakwasu, podkręcony sokiem z cytryny.

Wigilijna zupa grzybowa
W wielu domach na Wigilię, zamiast barszczu, podaje się zupę grzybową. Są też domy, w których na stole muszą się znaleźć obie te zupy. Dajemy więc wam nasz przepis na postną zupę z grzybów leśnych.

Tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi z kapustą i grzybami to tradycyjne danie wigilijne podawane we wszystkich regionach Polski. Każdy kto je robi, przyrządza i farsz, i ciasto w nieco inny sposób. My polecamy naszą recepturę.

Pstrąg pieczony z pieprzem i rozmarynem
Karp to świąteczna klasyka, ale na święta warto przygotować też delikatnego w smaku, chudego pstrąga. Proponujemy prosty przepis na pieczoną rybę z rozmarynem.

Śledzie w śmietanie
Śledzie to obowiązkowy punkt świątecznej listy potraw. Można je podać w formie marynowanych rolmopsów albo w oleju z cebulą, my zapraszamy was na delikatną w smaku, nieco słodką sałatkę śledziową z jabłkiem i cebulą.

Ryba po grecku
Ryba pod warzywną pierzynką z dodatkiem pomidorów i aromatycznych przypraw to nieco zapomniana świąteczna potrawa. Warto ją jednak przyrządzić, szczególnie gdy na kolacji wigilijnej będą małe dzieci.

Ćwikła z chrzanem
Buraczki z chrzanem są znakomitym dodatkiem do świątecznych dań. Słodko-ostra ćwikła pasuje i do smażonych ryb, i do zimnych mięs, i do wszelkiego rodzaju pasztetów. Co prawda można ten produkt kupić, ale lepiej przygotować ćwikłę samemu.

Postna kapusta z grzybami i śliwkami
Postna kapusta to nie tylko tradycyjna wigilijna potrawa, to także znakomite danie zero waste. Jeśli nie zostanie zjedzona podczas kolacji, dodacie do niej skrawki świątecznych mięs i wędlin i przygotujecie z niej sylwestrowy bigos.

Sałatka jarzynowa
O sałatce jarzynowej (warzywnej) można by było napisać pracę naukową. W każdym domu przygotowuje się ją bowiem nieco inaczej. Sprawdź, jak my ją robimy lub zainspiruj się przepisem i go zmodyfikuj.

Piernik z suszonymi owocami
Zapach piernika rozchodzący się po całym domu to znak, że idą święta. Upieczcie więc to tradycyjne ciasto pełne bakalii i orzechów. Namawiamy do tego tym bardziej, że zjedzenie go daje gwarancje mądrości, długowieczności i szczęścia :)

Strucla z makiem - mocno świąteczna
Na Boże Narodzenie musi być mak! A najlepiej strucla makowa. Przygotowanie jej jest nieco pracochłonne, ale jeśli zrobicie ją według wskazówek doświadczonego kucharza Łukasza Żuchowskiego, na pewno się uda.

Kompot wigilijny z suszonych owoców
Każdy dom ma swój przepis na kompot z suszonych owoców, my proponujemy napój z dodatkiem rodzynek, skórki cytrynowej i egzotycznego anyżu.
Ano nie działa