Potrawy wigilijne - zajrzyj do naszej ściągi z 12 przepisami

Magazyn Kuchnia
Pierogi na wigilię

Pierogi na wigilię (Fot. Shutterstock)

Zgodnie z tradycją na wigilijnym stole powinny znaleźć się dania zapewniające urodzaj, mądrość, zdrowie, długowieczność i szczęście. Dlatego nie może na nim zabraknąć ryb, kapusty, grzybów, suszonych owoców czy maku, czyli tych pokarmów, które gwarantują życiowe powodzenie. Zebraliśmy więc dla was 12 klasycznych przepisów z tymi symbolicznymi składnikami. Może wykorzystacie niektóre z nich właśnie w te święta?
1 z 12
Fot. iStock
Fot. iStock

Wigilijny barszcz czerwony z uszkami

Czerwony barszcz warto przygotować na domowym zakwasie, ale jeśli go nie macie, wykorzystajcie poniższy przepis na barszczyk bez zakwasu, podkręcony sokiem z cytryny.

Wigilijny barszcz czerwony z uszkami - przepis tutaj

2 z 12
Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl

Wigilijna zupa grzybowa

W wielu domach na Wigilię, zamiast barszczu, podaje się zupę grzybową. Są też domy, w  których na stole muszą się znaleźć obie te zupy. Dajemy więc wam nasz przepis na postną zupę z grzybów leśnych.

Wigilijna zupa grzybowa - przepis tutaj

3 z 12
Fot. Shutterstock
Fot. Shutterstock

Tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami to tradycyjne danie wigilijne podawane we wszystkich regionach Polski. Każdy kto je robi, przyrządza i farsz, i ciasto w nieco inny sposób. My polecamy naszą recepturę.

Tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami - przepis tutaj

4 z 12
Fot. Shutterstock
Fot. Shutterstock

Pstrąg pieczony z pieprzem i rozmarynem

Karp to świąteczna klasyka, ale na święta warto przygotować też delikatnego w smaku, chudego pstrąga. Proponujemy prosty przepis na pieczoną rybę z rozmarynem.

Pstrąg pieczony z pieprzem i rozmarynem - przepis tutaj

5 z 12
Fot. Shutterstock
Fot. Shutterstock

Śledzie w śmietanie

Śledzie to obowiązkowy punkt świątecznej listy potraw. Można je podać w formie marynowanych rolmopsów albo w oleju z cebulą, my zapraszamy was na delikatną w smaku, nieco słodką sałatkę śledziową z jabłkiem i cebulą.

Śledzie w śmietanie - przepis tutaj

6 z 12
Fot. Shutterstock
Fot. Shutterstock

Ryba po grecku

Ryba pod warzywną pierzynką z dodatkiem pomidorów i aromatycznych przypraw to nieco zapomniana świąteczna potrawa. Warto ją jednak przyrządzić, szczególnie gdy na kolacji wigilijnej będą małe dzieci.

Ryba po grecku - przepis tutaj

7 z 12
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Ćwikła z chrzanem

Buraczki z chrzanem są znakomitym dodatkiem do świątecznych dań. Słodko-ostra ćwikła pasuje i do smażonych ryb, i do zimnych mięs, i do wszelkiego rodzaju pasztetów. Co prawda można ten produkt kupić, ale lepiej przygotować ćwikłę samemu.

Ćwikła z chrzanem - przepis tutaj

8 z 12
Fot. Shutterstock
Fot. Shutterstock

Postna kapusta z grzybami i śliwkami

Postna kapusta to nie tylko tradycyjna wigilijna potrawa, to także znakomite danie zero waste. Jeśli nie zostanie zjedzona podczas kolacji, dodacie do niej skrawki świątecznych mięs i wędlin i przygotujecie z niej sylwestrowy bigos.

Postna kapusta z grzybami i śliwkami - przepis tutaj

9 z 12
Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl

Sałatka jarzynowa

O sałatce jarzynowej (warzywnej) można by było napisać pracę naukową. W każdym domu przygotowuje się ją bowiem nieco inaczej. Sprawdź, jak my ją robimy lub zainspiruj się przepisem i go zmodyfikuj.

Sałatka jarzynowa - przepis tutaj

10 z 12
Fot. Małgorzata Dzięgielewska
Fot. Małgorzata Dzięgielewska

Piernik z suszonymi owocami

Zapach piernika rozchodzący się po całym domu to znak, że idą święta. Upieczcie więc to tradycyjne ciasto pełne bakalii i orzechów. Namawiamy do tego tym bardziej, że zjedzenie go daje gwarancje mądrości, długowieczności i szczęścia :)

Piernik z suszonymi owocami - przepis tutaj

11 z 12
Fot. Andrzej Krasowski, stylizacja: Junona Lamcha-Grynberg
Fot. Andrzej Krasowski, stylizacja: Junona Lamcha-Grynberg

Strucla z makiem - mocno świąteczna

Na Boże Narodzenie musi być mak! A najlepiej strucla makowa. Przygotowanie jej jest nieco pracochłonne, ale jeśli zrobicie ją według wskazówek doświadczonego kucharza Łukasza Żuchowskiego, na pewno się uda.

Strucla z makiem - przepis tutaj

12 z 12
Fot. Shutterstock
Fot. Shutterstock

Kompot wigilijny z suszonych owoców

Każdy dom ma swój przepis na kompot z suszonych owoców, my proponujemy napój z dodatkiem rodzynek, skórki cytrynowej i egzotycznego anyżu.

Kompot wigilijny - przepis tutaj

Komentarze
Żaden link nie działa.
@wendyp
Ano nie działa
już oceniałe(a)ś
3
0
Świetne przepisy, na pewno część wykorzystam. Szczególnie ten, na struclę z makiem! Ściskam świątecznie.
już oceniałe(a)ś
4
0
no super te przepisy tylko trzeba mocno ruszyć wyobraźnią żeby domyślić się co trzeba wykonać z czego i w jakich proporcjach... a poza tym wszystkie są pycha!
już oceniałe(a)ś
2
0
bo agora zapomniala o ludziach z androidem. dzila tylko na iphonach
już oceniałe(a)ś
4
2
świetne przepisy, aczkolwiek ja jem barszcz z paczki
już oceniałe(a)ś
2
0
to już kolejny raz jak nie działają żadne linki do przepisów. żarty sobie robicie??????
już oceniałe(a)ś
0
1