Wiosenne zupy z młodych warzyw

Magazyn Kuchnia
Zupy na Wielkanoc

Zupy na Wielkanoc (Fot. Natasha Breen/Shutterstock)

Zupy z młodych warzyw są delikatne, ale mają niepowtarzalny smak. Dlatego, gdy tylko pojawią się nowalijki, botwina czy szparagi, róbmy jarzynowe zupy. Spieszmy się i wykorzystujmy sezon, bo na takie pyszności będziemy musieli potem czekać kolejny rok.
1 z 5
fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Botwinka

Klasyczny przepis na zupę z młodych buraków. Do jej przygotowania wykorzystaliśmy wywar drobiowy, ale z powodzeniem możecie ją ugotować z bulionem warzywnym.

Przepis: Botwinka

2 z 5
Fot. yurhus/iStock
Fot. yurhus/iStock

Zupa krem z białych szparagów

Efektowna zupa krem z białych szparagów, którą warto ugotować na niedzielny obiad lub podać na pierwsze danie na rodzinnej uroczystości.

Przepis: Zupa krem z białych szparagów

3 z 5
Fot. Marta Dymek
Fot. Marta Dymek

Zupa szczawiowa w stylu tajskim

Wegańska zupa ze szczawiem w tajskim stylu, wymyślona przez Martę Dymek, znaną kucharkę i propagatorkę roślinnej kuchni. Bazą zupy jest warzywny bulion i mleczko kokosowe. 

Przepis: Zupa szczawiowa w stylu tajskim

4 z 5
Fot. Shutterstock
Fot. Shutterstock

Zupa szpinakowa

Kolejna propozycja na wegetariańską zupę krem, której głównym składnikiem jest młody szpinak oraz podkręcający smak potrawy pleśniowy ser. 

Przepis: Zupa szpinakowa

5 z 5
Fot. Mateusz Skwarczek / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Mateusz Skwarczek / Agencja Wyborcza.pl

Chłodnik ogórkowo-miętowy

Chłodnik ogórkowy, ale w nieco egzotycznej wersji. Jego tajnym składnikiem jest ser feta oraz mięta, a bazą grecki jogurt.

Przepis: Chłodnik ogórkowo-miętowy

Komentarze
Ostatni podtytuł:
"Chłodnik ogókowo-miętowy"
zmienić na
"Chłodnik ogórkowo-miętowy".

Charytatywna korekta obywatelska.
już oceniałe(a)ś
15
0