Wiosenne zupy z młodych warzyw

Zupy na Wielkanoc (Fot. Natasha Breen/Shutterstock)

Botwinka
Klasyczny przepis na zupę z młodych buraków. Do jej przygotowania wykorzystaliśmy wywar drobiowy, ale z powodzeniem możecie ją ugotować z bulionem warzywnym.
Przepis: Botwinka

Zupa krem z białych szparagów
Efektowna zupa krem z białych szparagów, którą warto ugotować na niedzielny obiad lub podać na pierwsze danie na rodzinnej uroczystości.
Przepis: Zupa krem z białych szparagów

Zupa szczawiowa w stylu tajskim
Wegańska zupa ze szczawiem w tajskim stylu, wymyślona przez Martę Dymek, znaną kucharkę i propagatorkę roślinnej kuchni. Bazą zupy jest warzywny bulion i mleczko kokosowe.
Przepis: Zupa szczawiowa w stylu tajskim

Zupa szpinakowa
Kolejna propozycja na wegetariańską zupę krem, której głównym składnikiem jest młody szpinak oraz podkręcający smak potrawy pleśniowy ser.
Przepis: Zupa szpinakowa

Chłodnik ogórkowo-miętowy
Chłodnik ogórkowy, ale w nieco egzotycznej wersji. Jego tajnym składnikiem jest ser feta oraz mięta, a bazą grecki jogurt.
Przepis: Chłodnik ogórkowo-miętowy
"Chłodnik ogókowo-miętowy"
zmienić na
"Chłodnik ogórkowo-miętowy".
Charytatywna korekta obywatelska.