Dania z owocami egzotycznymi

Gulasz wieprzowy z bananami i soczewicą (Fot. Łukasz Zandecki)

Gulasz wieprzowy z bananami i soczewicą
Banany kojarzą się przede wszystkim ze słodkościami. Jednak możemy z nich przygotować także pyszne dania wytrawne. Sprawdź, jak zrobić pełen smaku wieprzowy gulasz z dodatkiem tych owoców.

Krewetki z mango i chilli
To danie dla wielbicieli krewetek i azjatyckich smaków. Jego głównymi składnikami, oprócz owoców morza, są: słodkie mango, kwaśny sok z limonki, ostra papryczka chilli oraz umamiczny sos sojowy. To połączenie smaków na pewno przypadnie ci do gustu!
Przepis: Krewetki z mango

Pstrąg z piekarnika z tymiankiem i pomarańczami
Dodawanie do rozmaitych dań rybnych plasterków cytryny lub soku z tego owocu to już klasyka. Dlatego zrobiliśmy eksperyment i do naszego pieczonego pstrąga dodaliśmy bardzo aromatyczne kawałki pomarańczy. Wyszło znakomicie.

Cytrynowe szaszłyki z kurczakiem z cukinią
Cytryna i kurczak to znakomity duet. Sprawdza się i w zupie, i w sałatce, i w drobiowej potrawce. Postanowiliśmy wykorzystać to smakowe połączenie, robiąc szaszłyki. Zobacz, czy się sprawdziło.
To mnie wciśli na dzielnicy w Bidzie adwokado, bo chciałem kiwi, to mówili, że to jest, tylko wieksze.
Przychodze ja doma i patrze, że w środku jest tylko wielka pestka, kilogram żywej wagi a reszta śmierdzi stechlizno, to pirdykoł to ja do kosza i zjadł swojko, polsko cybule.
I dalej płacze.