Szybkie dania kuchni azjatyckiej idealne na rozgrzewkę

Podstawą wielu azjatyckich dań są powoli gotowane buliony

Podstawą wielu azjatyckich dań są powoli gotowane buliony (Fot. Shutterstock)

Kuchnia azjatycka jest pełna kolorów, smaków i aromatów. Choć jej dania zawierają wiele składników i przypraw, to przygotowuje się je bardzo szybko. Wystarczy wszystko wcześniej zgromadzić, odmierzyć i pokroić, a szykowanie samej potrawy nie zajmie nam dłużej niż pół godziny.
1 z 6
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Zupa miso

W Japonii tę prostą i zdrową potrawę je się praktycznie codziennie. Jeśli więc lubicie egzotyczne smaki, takie jak pasta miso, wodorosty i tofu, także ją przygotujcie. Zajmie wam to mniej niż 15 minut!

Przepis: Zupa miso shiro

2 z 6
Fot. Shutterstock
Fot. Shutterstock

Smażony ryż z wołowiną i własnej roboty kimchi oraz jajkiem

Smażony ryż z wołowiną i jajkiem to znakomite sycące i zdrowe danie w stylu koreańskim. Przygotujecie je w pół godziny. Jednym z jej składników jest słynna kiszona pekińska kapusta kimchi, na którą także znajdziecie tu przepis.

Przepis: Smażony ryż z wołowiną i własnej roboty kimchi i jajkiem

3 z 6
Fot. Shutterstock
Fot. Shutterstock

Kurczak w zielonym curry

Kurczak w zielonym curry z ryżem jaśminowym to jedna z prostych i szybkich propozycji wyśmienitej kuchni tajskiej. Większość potrzebnych do przygotowania tej potrawy składników kupimy w każdym sklepie.

Przepis: Kurczak w zielonym curry

4 z 6
Fot. Marcin Urban
Fot. Marcin Urban

Sajgonki z wieprzowiną i krewetkami

Wystarczy lekko namoczyć arkusze papieru ryżowego, zawinąć w nie ulubiony farsz, usmażyć i gotowe. W 60 minut powstanie najpopularniejsze danie kuchni wietnamskiej - sajgonki.

Przepis: Sajgonki z wieprzowiną i krewetkami

5 z 6
Fot. Brent Hofacker/Shutterstoch
Fot. Brent Hofacker/Shutterstoch

Pad thai z kurczakiem

Pad thai z kurczakiem to jedna z najbardziej znanych azjatyckich potraw, przyrządzana na bazie makaronu ryżowego, jajek i słodko-słono-kwaśnego sosu z charakterystyczną nutą tamaryndowca. Danie usmażymy dosłownie w kilka minut.

Przepis: Pad thai z kurczakiem

6 z 6
Fot. DronG/iStock
Fot. DronG/iStock

Krewetki w tempurze

Jeśli lubicie owoce morza, przygotujcie krewetki w tempurze. Ich zrobienie wcale nie jest trudne, w dodatku wszystkie składniki są dostępne w większości supermarketów. Przygotowanie tej przekąski zajmie 30 minut.

Przepis: Krewetki w tempurze

Komentarze
Aż jeden przepis (zupa) bezmięsny…
@blumenmeer
straszne, trzeba wezwać ambasadora Tajlandii na dywanik
już oceniałe(a)ś
1
1
Przestańcie pieprzyć. Trzeba wielu składników, których nie kupi się nawet w supermarkecie.
@lwplwp
a kto ci broni skoczyć po składniki do Wietnamu? nie przesadzaj, świat się skurczył bardzo :-)
już oceniałe(a)ś
2
0
@lwplwp
Masz racje, to takie podróbki azjatyckich wspaniałych kuchni, w sam raz dobre dla tego półgłówka, który Cię komentuje.
już oceniałe(a)ś
1
0
@lwplwp
Możesz nam łaskawie wskazać które i w którym solidnym supermarkecie ich nie ma?
już oceniałe(a)ś
2
0
Uwielbiam tradycyjne polskie zupy, ale od czasu do czasu mam ochotę na coś innego. Czemu nie może to być danie azjatyckie? Bo nie lubisz celebrytów? Swoją drogą akurat tu przedstawione nie mają nic wspólnego z Bliskim Wschodem...
już oceniałe(a)ś
1
0
Linki do przepisów nie działają. Proszę o poprawkę
już oceniałe(a)ś
1
0
Próbowałem wielokrotnie. Są bez problemu wszystkie składniki. Przepisy w internecie, albo na opakowaniach. A smak nie ten, co oryginalny w Azji.
już oceniałe(a)ś
1
0
Teraz wszystkie markety serwują gotowe dania z kurczakiem i ryżem w przystępnych cenach. Nawet Makłowicz się żałapał.
już oceniałe(a)ś
1
0
Co i raz jacyś celebryci chcą popisać się że byli w azjatyckich krajach Bliskiego Wschodu i podają kulinarne,wymyślne przepisy tamtejszych kuchni - najbardziej rozśmieszył mnie pewien znany Polak który stanowczo zalecił do przygotowywanej potrawy trawę cytrynową ale koniecznie z Wietnamu !!
Kto naiwny ten wierzy w dosłowność takich bzdurnych przepisów tłumaczonych na język polski przez dyletantów albo przez bezduszny translator i ta wietnamska cytrynowa trawa ma być inna od cytrynowej trawy np. z sąsiedniego Laosu...
Kuchnia polska ma znakomite rozgrzewające potrawy na bazie tutejszych składników np. kapitalne w smaku zupy , kapuśniak,krupnik czy żurek nie wspominając o niesamowitej zalewajce.No ale te nazwy nie mają nic z egzotyki więc nie są popularyzowane przez bogatych,szpanujących celebrytów.
już oceniałe(a)ś
3
4