Szybkie dania kuchni azjatyckiej idealne na rozgrzewkę
Podstawą wielu azjatyckich dań są powoli gotowane buliony (Fot. Shutterstock)
Zupa miso
W Japonii tę prostą i zdrową potrawę je się praktycznie codziennie. Jeśli więc lubicie egzotyczne smaki, takie jak pasta miso, wodorosty i tofu, także ją przygotujcie. Zajmie wam to mniej niż 15 minut!
Przepis: Zupa miso shiro
Smażony ryż z wołowiną i własnej roboty kimchi oraz jajkiem
Smażony ryż z wołowiną i jajkiem to znakomite sycące i zdrowe danie w stylu koreańskim. Przygotujecie je w pół godziny. Jednym z jej składników jest słynna kiszona pekińska kapusta kimchi, na którą także znajdziecie tu przepis.
Przepis: Smażony ryż z wołowiną i własnej roboty kimchi i jajkiem
Kurczak w zielonym curry
Kurczak w zielonym curry z ryżem jaśminowym to jedna z prostych i szybkich propozycji wyśmienitej kuchni tajskiej. Większość potrzebnych do przygotowania tej potrawy składników kupimy w każdym sklepie.
Przepis: Kurczak w zielonym curry
Sajgonki z wieprzowiną i krewetkami
Wystarczy lekko namoczyć arkusze papieru ryżowego, zawinąć w nie ulubiony farsz, usmażyć i gotowe. W 60 minut powstanie najpopularniejsze danie kuchni wietnamskiej - sajgonki.
Przepis: Sajgonki z wieprzowiną i krewetkami
Pad thai z kurczakiem
Pad thai z kurczakiem to jedna z najbardziej znanych azjatyckich potraw, przyrządzana na bazie makaronu ryżowego, jajek i słodko-słono-kwaśnego sosu z charakterystyczną nutą tamaryndowca. Danie usmażymy dosłownie w kilka minut.
Przepis: Pad thai z kurczakiem
Krewetki w tempurze
Jeśli lubicie owoce morza, przygotujcie krewetki w tempurze. Ich zrobienie wcale nie jest trudne, w dodatku wszystkie składniki są dostępne w większości supermarketów. Przygotowanie tej przekąski zajmie 30 minut.
Przepis: Krewetki w tempurze
straszne, trzeba wezwać ambasadora Tajlandii na dywanik
a kto ci broni skoczyć po składniki do Wietnamu? nie przesadzaj, świat się skurczył bardzo :-)
Masz racje, to takie podróbki azjatyckich wspaniałych kuchni, w sam raz dobre dla tego półgłówka, który Cię komentuje.
Możesz nam łaskawie wskazać które i w którym solidnym supermarkecie ich nie ma?
Kto naiwny ten wierzy w dosłowność takich bzdurnych przepisów tłumaczonych na język polski przez dyletantów albo przez bezduszny translator i ta wietnamska cytrynowa trawa ma być inna od cytrynowej trawy np. z sąsiedniego Laosu...
Kuchnia polska ma znakomite rozgrzewające potrawy na bazie tutejszych składników np. kapitalne w smaku zupy , kapuśniak,krupnik czy żurek nie wspominając o niesamowitej zalewajce.No ale te nazwy nie mają nic z egzotyki więc nie są popularyzowane przez bogatych,szpanujących celebrytów.
Dlaczego posądzasz tylko celebrytów o chęć zmian w swoim menu? Sądzę, że wielu innych też nie byłoby od tego, żeby czasem zmienić swoje znane zupy na trochę bardziej egzotyczne. Ten trend nie jest taki nowy, bo już w czasach głębokiej komuny miały powodzenie ksiązki o kuchniach innych narodów, np. chińskiej i japońskiej, zaczęły pojawiać się składniki do tych dań w sklepach. Ta trawa cytrynowa, z której się śmiejesz, może ma rzeczywiście smak właściwy dla miejsca wegetacji, to możliwe, a wtedy potrawa staje się jeszcze bardziej oryginalna. Naiwny, jak mówisz, uwierzy w szczegóły przepisu, ale jesli już na wstępie dopasujemy składniki dania tylko do tych dostępnych, to po co w ogóle zawracać sobie głowę gotowaniem według jakichś kuchni? Róbmy swoje krupniki i nie zawracajmy sobie głowy nowymi smakami.