Pierogi na Wigilię nie tylko z kapustą i grzybami
Pierogi z kapustą i grzybami (Fot. Shutterstock)
Pierogi z kapustą, grzybami i jajkami na twardo
Pierogi z kapustą, grzybami i jajkami na twardo to nieco zmodyfikowana wersja tradycyjnych pierogów wigilijnych. Dzięki temu dodatkowi farsz stanie się bardziej delikatny i jeszcze smaczniejszy.
Pierogi z kapustą, grzybami i jajkami na twardo - przepis tutaj
Pierogi z kaszą, serem i cebulą
Nadzienie do pierogów przygotowywane z kaszy gryczanej, cebuli i twarogu to specjał z Lubelszczyzny. Składniki farszu nie wydają są zbyt wyszukane, ale ich połączenie tworzy naprawdę smakowitą kompozycję.
Pierogi z kaszą, serem i cebulą - przepisy tutaj
Pierogi z soczewicą
Ta wersja farszu powinna zadowolić tych, którzy nie przepadają ani za kapustą, ani za grzybami. Pierogi z zieloną soczewicą oraz cebulą doprawione aromatycznymi przyprawami z pewnością będą smakowitą alternatywą dla tradycyjnych wigilijnych pierogów.
Pierogi soczewicowe - przepis tutaj
Pierogi ruskie
Pierogi ruskie podajemy na co dzień, ale świetnie sprawdzą się też na święta. Ze swoim ziemniaczano-twarogowym farszem znakomicie pasują do czerwonego barszczu.
Pierogi ruskie - przepis tutaj
Podlaskie pierogi z marchewką i cebulą
Te kresowe pierogi najczęściej można spotkać na Podlasiu, ale też na Lubelszczyźnie i na Podkarpaciu. Może właśnie pierogi ze słodkawym, marchewkowo-cebulowym farszem mogą okazać się dobrą propozycją na wigilijne danie dla dzieci?
Podlaskie pierogi z marchewką i cebulą - przepis tutaj
Pierogi z suszonymi śliwkami i orzechami
Pierogi wigilijne na słodko? Czemu nie! Te pachnące cynamonem i skórką pomarańczową pierożki ze śliwkowo-orzechowym nadzieniem znakomicie sprawdzą się na deser.
Pierogi z suszonymi śliwkami i orzechami - przepis tutaj
u mnie też nie działają....
A tradyyycja to...