Pierogi na Wigilię nie tylko z kapustą i grzybami

Magazyn Kuchnia
Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami (Fot. Shutterstock)

Na wigilijnej wieczerzy nie może zabraknąć postnych pierogów. Tradycyjnie są to pierogi z kapustą i grzybami, namawiamy was jednak do wypróbowania też innych farszów, np. z kaszą i twarogiem, soczewicą, marchewką, a nawet z suszonymi śliwkami. Na pewno będzie to interesująca odmiana.
1 z 6
Fot. Shutterstock
Fot. Shutterstock

Pierogi z kapustą, grzybami i jajkami na twardo

Pierogi z kapustą, grzybami i jajkami na twardo to nieco zmodyfikowana wersja tradycyjnych pierogów wigilijnych. Dzięki temu dodatkowi farsz stanie się bardziej delikatny i jeszcze smaczniejszy.

Pierogi z kapustą, grzybami i jajkami na twardo - przepis tutaj

2 z 6
Fot. Marcin Urban
Fot. Marcin Urban

Pierogi z kaszą, serem i cebulą

Nadzienie do pierogów przygotowywane z kaszy gryczanej, cebuli i twarogu to specjał z Lubelszczyzny. Składniki farszu nie wydają są zbyt wyszukane, ale ich połączenie tworzy naprawdę smakowitą kompozycję.

Pierogi z kaszą, serem i cebulą - przepisy tutaj

3 z 6
Fot. Natalia Nowak - Bratek
Fot. Natalia Nowak - Bratek

Pierogi z soczewicą

Ta wersja farszu powinna zadowolić tych, którzy nie przepadają ani za kapustą, ani za grzybami. Pierogi z zieloną soczewicą oraz cebulą doprawione aromatycznymi przyprawami z pewnością będą smakowitą alternatywą dla tradycyjnych wigilijnych pierogów.

Pierogi soczewicowe - przepis tutaj

4 z 6
Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie podajemy na co dzień, ale świetnie sprawdzą się też na święta. Ze swoim ziemniaczano-twarogowym farszem znakomicie pasują do czerwonego barszczu.

Pierogi ruskie - przepis tutaj

5 z 6
Fot. Shutterstock
Fot. Shutterstock

Podlaskie pierogi z marchewką i cebulą

Te kresowe pierogi najczęściej można spotkać na Podlasiu, ale też na Lubelszczyźnie i na Podkarpaciu. Może właśnie pierogi ze słodkawym, marchewkowo-cebulowym farszem mogą okazać się dobrą propozycją na wigilijne danie dla dzieci?

Podlaskie pierogi z marchewką i cebulą - przepis tutaj

6 z 6
Fot. Natalia Nowak - Bratek
Fot. Natalia Nowak - Bratek

Pierogi z suszonymi śliwkami i orzechami

Pierogi wigilijne na słodko? Czemu nie! Te pachnące cynamonem i skórką pomarańczową pierożki ze śliwkowo-orzechowym nadzieniem znakomicie sprawdzą się na deser.

Pierogi z suszonymi śliwkami i orzechami - przepis tutaj

Komentarze
u mnie linki do tych przepisów są nieaktywne! u Was też?
@iza
u mnie też nie działają....
już oceniałe(a)ś
0
0
Wigilia to tradycja. Jeśli ktoś nie potrzebuje tradycji, bo wystarczają mu słoiki z domu, to można sobie wyjechać na Malediwy, najeść się sushi albo mięsa, albo jeszcze innych rzeczy, ale po co taki wydziwiane pomysły? Równie dobrze moznaby zacząć zmieniać falgi wywieszane z okazji świąt państwowych, czy zamiast kolęd zaproponować heavy metal. Tak, żeby było inaczej.
@Robik
A tradyyycja to...
już oceniałe(a)ś
0
0
No bo jeszcze mało przygotować;trzeba się jexxć z kilkoma rodzajami farszów. Czy wy w gazecie nagle przestaliście być progressive. I zachęcacie do spędzenia świat w garach. No ludzie
już oceniałe(a)ś
3
5
Mięsny będzie akurat;)
już oceniałe(a)ś
0
5
Ciasto na tych zdjęciach wygląda na grube i twarde. Fuj
już oceniałe(a)ś
4
15