Trzy pomysły na dorsza
Magazyn Kuchnia
Filet z dorsza (Fot. gbh007/Getty Images)
Dorsz ma niezwykle delikatne mięso, które można przyrządzać na wiele sposobów. Tajemnicą udanej potrawy jest oczywiście świeża ryby oraz krótki czas jej gotowania, wtedy będzie naprawdę soczysta i smaczna.
1 z 3
Dorsz pieczony z sosem piwno-musztardowym
Rybę najpierw podsmażamy, potem podlewamy piwem i pieczemy, a na koniec szykujemy piwno-musztardowo-śmietanowy sos. Ten przepis to konkretna propozycja na jesienne dni.
2 z 3
Burger rybny z dorszem
Burger rybny to doskonała alternatywa zarówno dla wołowej, jak i wieprzowej wersji kotleta umieszczonego między dwoma połówkami bułki. Podajcie go koniecznie z wyrazistym, majonezowym sosem przygotowanym z dodatkiem cebuli, korniszonów i kaparów.
3 z 3
Dorsz z kaparami, oliwkami oraz natką
Przepis na dorsza z oliwkami, kaparami i pomidorkami jest kwintesencją kuchni śródziemnomorskiej. Prostota składników i szybkość przygotowania sprawiają, że z tym aromatycznym daniem poradzi sobie każdy, nawet mało doświadczony kucharz.
Jadłem burgera z tuńczykiem w Rovinju na Starówce. Pycha!