Gęsina nie tylko na świętego Marcina

Magazyn Kuchnia
Gęś pieczona

Gęś pieczona (Fot. Natasha Breen/Shutterstock)

Na świętego Marcina - wiadomo - najlepsza polska gęsina. Przedstawiamy wam zatem 5 przepisów na ten smakowity drób. Znajdziecie wśród nich pomysły na mięso pieczone lub duszone, w całości albo w kawałkach. Warto je wykorzystać nie tylko w czasie świąt, ale także na co dzień.
1 z 5
Fot. Natalia Nowak-Bratek
Fot. Natalia Nowak-Bratek

Miodowe piersi gęsie w sosie z ciemnego piwa

Piersi gęsie przygotowane w miodowej marynacie i podane z sosem z ciemnego piwa to propozycja na uroczysty niedzielny obiad. Robi się je dość szybko, trzeba tylko wcześniej dobrze zamarynować mięso.

Miodowe piersi gęsie w sosie z ciemnego piwa

2 z 5
Fot. Natalia Nowak-Bratek
Fot. Natalia Nowak-Bratek

Duszone gęsie uda z karmelizowanymi jabłkami

Przepis na duszone uda z karmelizowanymi jabłkami to uproszczona wersja dania, jaką jest pieczona tuszka z jabłkami. Mogą go wykorzystać ci z was, którzy nie mają zbyt dużego doświadczenia w przyrządzaniu drobiu w całości. Duszona gęś się nie spiecze, nie wysuszy - będzie delikatna i mięciutka.

Duszone gęsie uda z karmelizowanymi jabłkami

3 z 5
Fot. Natalia Nowak-Bratek
Fot. Natalia Nowak-Bratek

Gulasz gęsi z czekoladą i pomarańczami

Najprostszą do przygotowania, ale równie pyszną potrawą jest gulasz przyrządzony z udek lub gęsich piersi. W wersji odświętnej podajcie go z czekoladą i pomarańczami. Możecie do niego również przygotować owsiane placki.

Gulasz gęsi z czekoladą i pomarańczami

4 z 5
Fot. Andrzej Krasowski
Fot. Andrzej Krasowski

Gęś duszona w karmelu

Najpierw marynujemy gęsie udka, a potem powolnie je dusimy. W efekcie otrzymujemy soczystą i miękką gęsinę o słodko-kwaśnym smaku. Gęś duszoną w karmelu z dodatkiem soku z pomarańczy przygotował specjalnie dla czytelników Magazynu Kuchnia Łukasz Żuchowski - kucharz z kilkudziesięcioletnim doświadczeniem.

Gęś duszona w karmelu

5 z 5
Fot. Natalia Nowak-Bratek
Fot. Natalia Nowak-Bratek

Gęś pieczona nadziewana chlebem, szałwią i gęsimi podrobami

Na św. Marcina, ale też na uroczysty obiad proponujemy wam przepis na pieczoną w całości gęsią tuszkę, nadziewaną chlebem, szałwią i podrobami. Na pewno stanie się ona ozdobą rodzinnego obiadu, w dodatku nakarmicie nią co najmniej 6-8 osób.

Gęś pieczona nadziewana chlebem, szałwią i gęsimi podrobami

Komentarze
Mam sprawdzony w 100% przepis na pieczoną gęś , przepis mojej mamy,który podobno odziedziczyła od swojej babki czyli mojej prababki a więc ponad stuletni.
Sprawioną tuszkę gęsi natrzeć solą ze zmiażdżonym czosnkiem i majerankiem tak na zewnątrz jak i wewnątrz tuszki i odstawić na kilka godzin a następnie faszerować ją dobrze wyrobioną zmieloną wątróbką,z surowym jajkiem,namoczoną w mleku bułką , sporą ilością posiekanej natki pietruszki i oczywiście solą,pieprzem i gałką muszkatołową.
Tak przygotowaną gęś piec w temp. 180-200st.C w czasie licząc jedną godzinę na jeden kilogram nadzianego ptaka. Wszystkim posmakuje...
@A...
Świetny przepis na nadzienie i sprzwdza się również do nadzienia kurczaka.Po prosto pyszne.Polecam.
już oceniałe(a)ś
3
0
@A...
Moja mama do takiego nadzienia dodawała na koniec na sztywno ubitą pianę z białka. Rewelacja!
już oceniałe(a)ś
3
0
@pablo11307
oczywiście
już oceniałe(a)ś
0
0
@A...
Dziękuję :)
już oceniałe(a)ś
0
0
Kupiłem tuszkę 5,5 kg świeżej gęsi owsianej. Mięsa niecałe 1,5 kg. Idźcie w cholerę z czymś takim. Za drogi taki interes.
@lutra11
A jest Pan pewien, że na pewno kupił ... gęś;-)
już oceniałe(a)ś
3
0
Fajnie by było gdyby był przycisk do skopiowania całego tekstu z załącznikami.
już oceniałe(a)ś
3
0
Ja od wielu lat samą tuszkę czy to kaczka, gęś lub indyk moczę w solance. Przepis podebrany od jakiegoś znanego kucharza. Mięso wychodzi zawsze świetne. Polecam. Solanka jest na 5 kg ptaka. Dla kaczki (ok 2 kg) dodaje majeranek, wody, cukru i soli o połowę mniej niż w przepisie poniżej.
Solanka
* 1/2 litra wody
* 240 g soli
* 150-200 g cukru brązowego
* 7 litrów zimnej wody
* kilka liści laurowych
* 1-2 łyżki suszonego tymianku
* 4-5 ząbków czosnku
* kilka ziaren pieprzu czarnego
Zagotowujemy 1/2 litra wody z solą i cukrem. Do bardzo dużego garnka lub wiadra nalewamy 7 litrów zimnej wody, dodajemy wodę zagotowaną z cukrem i solą, liście laurowe, suszony tymianek, ząbki czosnku oraz ziarna pieprzu. Tuszkę peklujemy w solance 10 godzin, dzięki solance mięso będzie odpowiednio nawilżone. Po wyciągnięciu z solanki, przed pieczeniem już nie solimy. Ja jeszcze oprószam pieprzem i ziołami.
już oceniałe(a)ś
1
0
Gęś jest pyszna, ale za tłusta. Nie dla każdego. Uważajmy!
A poza tym - niech lepiej sobie żyje w ogródku, gęga z radości na nasz widok i znosi olbrzymie jaja.
już oceniałe(a)ś
1
1
Obrzydliwe.
już oceniałe(a)ś
0
2
A co z cholesterolem? Gleba, albo pod glebą dla sercowców
@arkadia
zastrzegam się że to przeczytałem kilka lat temu w wywiadzie prasowym z profesor nauk medycznych : tłuszcz gęsi jest niezwykle przydatny w diecie człowieka bo zawiera jakieś tam wielonienasycone kwasy czy coś tam innego i absolutnie nie jest szkodliwy dla ludzkiego organizmu a w moim domyśle jeśli go nie naużywamy zbyt często ; ponoć jest bardziej korzystny od wielu olejów roślinnych...
już oceniałe(a)ś
2
0
Go vegan!
@Pokico
Go fy
już oceniałe(a)ś
0
1
@Pokico
Po co tu wlazisz balwanie jesli jestes weganinem
już oceniałe(a)ś
1
2