Spaghetti, łazanki, a może makaron ryżowy? Świętuj z nami Światowy Dzień Makaronu

Carbonara

Carbonara (Fot. Lilechka75/iStock)

Dziś Światowy Dzień Makaronu, jeden z najpyszniejszych momentów w roku i doskonała okazja do ucztowania z rodziną albo w gronie przyjaciół. Kto ustanowił to święto - był to oczywiście pomysł producentów żywności, którzy w 1995 roku na odbywającym się w Rzymie World Pasta Congress chcieli dzięki tej inicjatywie spopularyzować jedzenie klusek i pokazać, że makaron jest zdrowym, niedrogim i bardzo smacznym produktem.
1 z 7
Fot. Shutterstock
Fot. Shutterstock

Makaron z czterema serami - quattro formaggi

To przepis dla miłośników zawiesistych, kremowych sosów i wyrazistych smaków. Do przygotowania tej potrawy wykorzystano bowiem śmietankę kremówkę, mozzarellę, ser z niebieską pleśnią, ementaler i parmezan. Całość zaś została wykończona startą skórką cytryny i uprażonymi orzechami. To musi być bardzo dobre!

Przepis na makaron z czterema serami

2 z 7
Fot. Anna Stefańska
Fot. Anna Stefańska

Jesienny mac and cheese z dynią

Kolejny przepis skąpany w serowym sosie, czyli anglosaska zapiekanka makaronowa. Ten jesienny twist polega na dodaniu do potrawy purée z dyni piżmowej, dzięki czemu makaron nabiera lekko słodkawego posmaku. Dyniowy akcent sprawia też, że aksamitny serowy sos staje się jeszcze bardziej rozgrzewający i plasuje to danie w czołówce jesiennych przepisów, które odżywiają ciało i duszę.

Przepis na jesienny mac and cheese

3 z 7
Fot. Kiian Oksana/Shutterstock
Fot. Kiian Oksana/Shutterstock

Makaron ryżowy z warzywami i sezamem

Zapraszamy na aromatyczne, chrupiące warzywa z makaronem ryżowym, czyli na chińskie stir-fry. Dania typu "mieszaj i smaż" to specjalność kuchni azjatyckiej. Technika ich przyrządzania polega w skrócie na wcześniejszym zgromadzeniu oraz pokrojeniu wszystkich składników i ich krótkim smażeniu na dużym ogniu w odpowiedniej kolejności. Dzięki temperaturze i stałemu mieszaniu, warzywa oraz pozostałe składniki zachowają wszystkie cenne wartości odżywcze, smak, chrupkość oraz kolor.

Przepis ma makaron z warzywami i sezamem

4 z 7
Fot. Shutterstock
Fot. Shutterstock

Fusilli z sepią z krewetkami i pomidorami

Czarny makaron barwiony i aromatyzowany sepią to bardzo dekoracyjny składnik, ale przede wszystkim znakomita baza do sosów, w których skład wchodzą owoce morza albo ryby. Dlatego wypróbujcie go koniecznie, przygotowując np. świderki (fusilli) z aromatycznym, nieco ostrym - dzięki dodatkowi papryczki - pomidorowym sosem i krewetkami. Ten makaron to kulinarne arcydziełko.

Fusilli z sepią z krewetkami i pomidorami

5 z 7
Fot. Shutterstock
Fot. Shutterstock

Łazanki z kurczakiem zapiekane pod serową pierzynką

Zapiekanki makaronowe to szybkie dania, które robią się prawie same. To prawda, najpierw jest trochę krojenia i podsmażania, ale potem już wszystkie składniki układamy warstwami w naczyniu, wkładamy do pieca i czekamy na efekt. Oto nasz niezawodny przepis na jesienny comfort foody, czyli zapiekane łazanki z kurczakiem i marchewką.

Przepis na łazanki z kurczakiem zapiekane pod serową pierzynką  

6 z 7
Fot. Shutterstock
Fot. Shutterstock

Pad thai z wołowiną

Pad thai, czyli tajskie, aromatyczne danie przyrządzane na bazie warzyw i makaronu, to jedna z najpopularniejszych na świecie orientalnych potraw. Możne być bowiem przygotowywana na wiele sposobów - z rybą, krewetkami, z mięsem lub w wersji wege - z tofu. Dlatego każdy znajdzie coś dla siebie. Nasza propozycja na dziś to przepis na pad thai z wołowiną.

Przepis na pad thai z wołowiną

7 z 7
shutterstock.com
shutterstock.com

Spaghetti z czosnkiem i natką

Ten prosty i szybki do przygotowania makaron to wegetariańska (a nawet wegańska) propozycja dla miłośników kuchni włoskiej. Do jego zrobienia potrzebujemy pięciu składników, w tym licząc także sól. To dowód na to, że niewyszukane, ale dobrej jakości produkty, takie jak odpowiedni makaron, dobra oliwa, aromatyczny czosnek i świeża natka obronią się same.

Przepis na spaghetti z czosnkiem i natką

Komentarze
Uwielbiam włoskie makarony,gotuję codziennie, to tania i szybka kuchnia a do tego smaczna.
już oceniałe(a)ś
4
0
U mnie dzisiaj kurki z kurczakiem w sosie śmietanowym z kluseczkami. Plus sałatka grecka. Śwętuję.
już oceniałe(a)ś
4
0
Kocham makaron !! ale i ziemniaki !!
już oceniałe(a)ś
3
0
"I am a Flying Spaghetti Monster.
"Our pasta, who art in a colander, draining be you noodles. Thy noodle come, Thy sauce be yum, on top some grated Parmesan. Give us this day, our garlic bread,...and forgive us our trespasses, as we forgive those who trample on our lawns"
Ramen
już oceniałe(a)ś
2
0
makaron czy kluski? bo to nie to samo...
już oceniałe(a)ś
1
0
ale gdzie te przepisy?
@luci-fer
Pod każdym opisem.
już oceniałe(a)ś
2
0
@sothis76
nie ma.
już oceniałe(a)ś
0
0
Nie dotykam od lat
już oceniałe(a)ś
0
0
A mózg , gdzie jest mózg ?
@marat
Może być "Móżdżek po polsku"? Cykl audycji, które prowadził Kabaret Długi, powinien być gdzieś w archiwach Trójki.
już oceniałe(a)ś
1
0