Najlepsze wielkanocne wypieki

Magazyn Kuchnia
Sernik wiedeński

Sernik wiedeński (Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl)

Na wielkanocnym stole tradycyjnie królują babki, serniki i mazurki. Przypominamy zatem przepisy na świąteczne wypieki - te klasyczne i w nowoczesnym wydaniu.
1 z 5
Fot. zi3000/iStock
Fot. zi3000/iStock

Babka cytrynowa ucierana

Zajrzyjcie do superprostego przepisu na ucieraną babkę piaskową, którą robi się w pół godziny i potem tylko piecze. Do jej przygotowania warto użyć dekoracyjnej formy, ciasto będzie nie tylko smaczne, ale i efektowne.

Przepis: Babka cytrynowa

2 z 5
shutterstock.com
shutterstock.com

Sernik wiedeński cioci Ali

Ta stara receptura na sernik bez spodu zawiera dodatek ugotowanych ziemniaków. Niektórzy być może uznają to za coś dziwnego, ale sami przekonacie się, że właśnie dzięki ziemniakom ciasto jest wilgotne i intensywne w smaku.

Przepis: Sernik wiedeński cioci Ali

3 z 5
Fot. zi3000/iStock
Fot. zi3000/iStock

Mazurek czekoladowy

Mazurek czekoladowy pełen orzechów i suszonych owoców to tradycyjny deser wielkanocny. Wyróżnia go kruchutki spód i mocno czekoladowe nadzienie.

Przepis: Mazurek czekoladowy

4 z 5
fot. Aneta Flis
fot. Aneta Flis

Torty bezowe z białkami i bez

Na święta polecamy coś wyjątkowego, czyli tort bezowy dacquoise z kajmakowo-kawowym nadzieniem z dodatkiem bakalii, a dla tych, którzy lubią eksperymenty, torciki bezowe z owocami w wersji wegańskiej.

Przepis: Bezy z białkami i bez

5 z 5
Fot. Katarzyna Bartoszewska - Poneta i Tomasz Poneta
Fot. Katarzyna Bartoszewska - Poneta i Tomasz Poneta

Ptysie z twarogiem i rozmarynem

Zazwyczaj ptysie z ciasta parzonego podaje się z bitą śmietaną lub kremem bezowym. My postanowiliśmy nadziać je mrożoną masą twarogową z nutą rozmarynu.

Przepisy: Ptysie z twarogiem i rozmarynem

Komentarze
wypieków złości to dostaje po raz kolejny nie mając linków do przepisów na androidzie. naprawicie tonwreszczie po miesiącach komentarzy od czytelnikow czy IT też zwolniliście?
już oceniałe(a)ś
1
0
Odpowiadając na tytułu - to są wypieki na twarzy zadowolonej osoby ludzkiej. A przyczynę sobie sami wymyślcie :-).
już oceniałe(a)ś
1
0
Po co w ogóle jeść ciasta? Dla tego chwilowego podrażnienia zmysłów? Żadnych wartości odżywczych - puste kalorie.
już oceniałe(a)ś
0
1