Najlepsze wielkanocne wypieki

Sernik wiedeński (Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl)

Babka cytrynowa ucierana
Zajrzyjcie do superprostego przepisu na ucieraną babkę piaskową, którą robi się w pół godziny i potem tylko piecze. Do jej przygotowania warto użyć dekoracyjnej formy, ciasto będzie nie tylko smaczne, ale i efektowne.
Przepis: Babka cytrynowa

Sernik wiedeński cioci Ali
Ta stara receptura na sernik bez spodu zawiera dodatek ugotowanych ziemniaków. Niektórzy być może uznają to za coś dziwnego, ale sami przekonacie się, że właśnie dzięki ziemniakom ciasto jest wilgotne i intensywne w smaku.
Przepis: Sernik wiedeński cioci Ali

Mazurek czekoladowy
Mazurek czekoladowy pełen orzechów i suszonych owoców to tradycyjny deser wielkanocny. Wyróżnia go kruchutki spód i mocno czekoladowe nadzienie.
Przepis: Mazurek czekoladowy

Torty bezowe z białkami i bez
Na święta polecamy coś wyjątkowego, czyli tort bezowy dacquoise z kajmakowo-kawowym nadzieniem z dodatkiem bakalii, a dla tych, którzy lubią eksperymenty, torciki bezowe z owocami w wersji wegańskiej.
Przepis: Bezy z białkami i bez

Ptysie z twarogiem i rozmarynem
Zazwyczaj ptysie z ciasta parzonego podaje się z bitą śmietaną lub kremem bezowym. My postanowiliśmy nadziać je mrożoną masą twarogową z nutą rozmarynu.
Przepisy: Ptysie z twarogiem i rozmarynem