Gdzie w Poznaniu zjeść dania wielkopolskie? Wybraliśmy 4 restauracje, które warto odwiedzić choć raz

Pastela (fot. ARCHIWA RESTAURACJI PASTELA)

Gdzie w Poznaniu zjeść dania wielkopolskie? Wybraliśmy 4 restauracje, które warto odwiedzić
Poznań na przestrzeni kilku lat stał się jednym z prężniej rozwijających się ośrodków kulinarnych. W mieście tym można napotkać wiele miejsc promujących smaczne, niedrogie jedzenie. Warto jednak odwiedzić te, w których kuchnia traktowana jest z wyjątkowym szacunkiem, należytym jej historii oraz tradycji. Skosztujcie kuchni Wielkopolski okiem Piotra Chabzdy.
PASTELA Poznań, ul. Zamkowa 4
Wielkopolska to jeden z największych i najbogatszych regionów w Polsce. Od wieków ma duże znaczenie rolnicze oraz kulinarne. Dzięki znakomitemu położeniu i wielości dóbr naturalnych, rozwinęła się tu bowiem kuchnia mieszczańska. A wykorzystywanie darów natury oraz tworzenie potraw inspirowanych wielkopolskimi produktami regionalnymi, znacząco wpłynęło na jakość tej kuchni, która uznawana jest za jedną z najciekawszych w Polsce.
Odwiedzając Poznań, trafimy w wiele miejsc serwujących dania wielkopolskie. Część z nich może poszczycić się wpisem na listę Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. Restauracje, które się na niej znalazły, oferują swoim gościom regionalne produkty oraz sprawdzone dania, sporządzone z wysokiej jakości lokalnych surowców, powstałych wg tradycyjnych receptur. Odwiedzając te lokale, mamy gwarancję, że potrawy, których będziemy kosztować, nawiązują do historii i tradycji kuchni wielkopolskiej. W Poznaniu miejsc popularyzujących właśnie takie dania z regionu jest kilka.
fot. ARCHIWA RESTAURACJI PASTELA
PASTELA Poznań, ul. Zamkowa 4
Klimatyczna restauracja położona w samym sercu Poznania, niedaleko Starego Rynku, nie tylko proponuje menu oparte na potrawach przygotowywanych z regionalnych produktów. Tu można skosztować również wspaniałych kiszonek autorstwa szefa kuchni restauracji Pastela, Marcina Michalskiego. - Nasza kuchnia jest różnorodna. Chcemy, by goście mogli poznawać dania wielkopolskie i polskie - opowiada Marcin Michalski. - Wracamy do tradycji, do bogactwa przepisów mam, babć czy prababć. Wszystko robimy sami: kopytka, kluski, a nawet przyprawy. Nasze motto brzmi: kuchnia łączy i temu jesteśmy wierni - zapewnia szef kuchni. Da się to odczuć. Właściciele restauracji zaskakują gości nowatorskim podejściem do kuchni wielkopolskiej. - Poprzez oferowanie kuchni jarskiej zachęcamy do ograniczania spożycia mięsa, co wiąże się z filozofią fleksitarianizmu - mówi Joanna Mnich, właścicielka restauracji (na zdjęciu obok z Marcinem Michalskim). W restauracji można spróbować m.in., chłodnika z buraków kiszonych w kefirze oraz piersi kaczki podawanej z orkiszem, makaronem vermicelli, suszonymi pomidorami, purée z modrej kapusty i sosem wiśniowym.

Cuccina 88, Poznań, ul. Wyspiańskiego 26a
O tej restauracji pisano już wielokrotnie. Cucina 88 mieszcząca się w interesujących wnętrzach poznańskiego kompleksu City Park, to jedna z najpopularniejszych restauracji w Poznaniu. Szef kuchni Dominik Narloch z pieczołowitością dba o jakość składników, z których przygotowywane są dania. Jako pierwszy w Wielkopolsce szef kuchni wyróżniony rekomendacją Slow Food Polska, z szacunkiem odnosi się do produktów regionalnych, z których bardzo często korzysta. Jego kulinarne kompozycje wypełniające talerze, charakteryzują się różnorodnością tekstur oraz smaków. Kuchnia restauracji Cucina 88 jest połączeniem tradycji z nowoczesnością. W menu znajdziemy potrawy zarówno z kuchni polskiej, inspirowane produktami regionalnymi, jak i dania z różnych stron świata. Odwiedzając restaurację, warto spróbować chociażby foie gras z wiśnią, rabarbarem, ciemną czekoladą oraz kardamonem, czy siodło jagnięce podawane z kozim serem, korzeniem pietruszki, piklowaną cebulką, kaszą bulgur i czosnkiem niedźwiedzim. Karta menu inspirowana jest sezonowymi produktami dostępnymi na rynku. Dzięki otwartej kuchni, goście mogą podziwiać proces przygotowania potraw. Chcąc poznać nowoczesną odsłonę kuchni wielkopolskiej, trzeba odwiedzić tę restaurację.

SOMEPLACE ELSE Poznań, ul. Bukowska 3/9
Restauracja SomePlace Else, znajdująca się przy Sheraton Poznań Hotel, to kolejny punkt na kulinarnej mapie Poznania, gdzie można skosztować znakomitej kuchni wielkopolskiej. Jest idealnym miejscem do spotkań ze znajomymi przy regionalnym piwie, pysznych koktajlach i przekąskach. Szef kuchni Michał Konwerski, komponując menu restauracji, stawia przede wszystkim na sezonowość produktu oraz wpływy lokalne. Dzięki temu powstają tu autorskie dania inspirowane współczesną i staropolską kuchnią z Wielkopolski. Świeżość i najwyższa jakość składników są gwarancją dobrego smaku potraw. Wszystkie sery i nabiały oraz warzywa pochodzą od lokalnych, sprawdzonych dostawców. Wędliny i mięsa dostarczają najlepsze masarnie z okolic Poznania. Z tradycyjnych regionalnych dań w SomePlace Else można spróbować między innymi: rillettes z gęsiny z chlebem na zakwasie i konfiturą z jarzębiny, schabu z prosiaka sezonowanego na sucho, z kaszanką i kapustą z kminkiem, udko kaczki z kopytkami oraz czerwoną kapustą
czy żurku.
Nie można też nie wspomnieć o rzemieślniczych piwach z wielkopolskich browarów, które widnieją w karcie SomePlace Else. Dostępność piw kraftowych zależy od kalendarza warzenia różnych gatunków. Warto spróbować między innymi: Szczuna, Eleganta z Mosiny czy Petronelki. W restauracji transmitowane są najważniejsze sportowe wydarzenia oraz koncerty.
fot. archiwum restuaracji SomePlace Else

HYĆKA Poznań, ul. Rynek Śródeckich 17
Miejsce to od samego progu informuje gości, że są w Wielkopolsce, bo Hyćka to ambasada tradycyjnych smaków kuchni regionalnej w Poznaniu. Lokal znajduje się na Śródce, w dzielnicy od kilku lat cieszącej się ogromnym zainteresowaniem mieszkańców i turystów. Wyjątkowy klimat miejsca podkreśla doznania smakowe, których tu nie brakuje. Menu restauracji to klasyka kuchni wielkopolskiej. - Dania przygotowane są z najlepszych produktów od lokalnych dostawców - mówi Marcin Sadowski, właściciel restauracji Hyćka. Gwarancją jakości jedzenia jest przynależność do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolski i promowanie idei kuchni slowfoodowej. W restauracji cyklicznie odbywają się wydarzenia kulturalne, wystawy i koncerty. A hyćka to lokalna nazwa krzewu czarnego bzu oraz syropu z kwiatów i owoców, który w restauracji jest wytwarzany zgodnie z rodzinną tradycją.