Dania z młodych warzyw

Marchewka z groszkiem i chrzanem (Fot. Dominika Wójciak)

Młoda kapusta z koperkiem
Młoda kapusta ma delikatny słodki smak i zawsze znakomicie smakuje ze świeżym koperkiem. Przygotujcie więc duszoną kapustę z koperkiem jako samodzielne danie albo dodatek do obiadu.
Przepis: Młoda kapusta z koperkiem

Tarta z botwiną, kwiatami cukinii i szynką
Botwina to nie tylko składnik pysznej wiosennej zupy. Wykorzystajcie ją koniecznie do nadziania tarty - wraz z młodziutką cukinią lub, jeszcze lepiej, z kwiatami cukinii stworzą fenomenalny farsz.
Przepis: Tarta z kwiatami cukinii i szynką

Marchewka z groszkiem i chrzanem
Marchewka z groszkiem to klasyczna potrawa, ale młoda marchewka duszona ze świeżo zerwanym zielonym groszkiem smakuje wręcz obłędnie. Smak tej jarzynki dodatkowo podbiliśmy szczyptą tartego chrzanu.
Przepis: Marchewka z groszkiem i chrzanem

Pieczone młode ziemniaki z rzodkiewkami i szparagami
Macie ochotę na sałatkę na ciepło? Przygotujcie ją z pieczonych warzyw - młodych ziemniaków, rzodkiewki i szparagów. To będzie doskonały, lekki obiad!
Przepis: Pieczone młode ziemniaki z rzodkiewkami i szparagami
Większość tych przepisów można by przygotować na parze, żeby były dalej smaczne, ale dodatkowo lżejsze i zdrowsze, ale nie - nigdy nie gotuj na parze czegoś, co możesz usmażyć na maśle! :/