Dania z młodych warzyw

Magazyn Kuchnia
Marchewka z groszkiem i chrzanem

Marchewka z groszkiem i chrzanem (Fot. Dominika Wójciak)

Wykorzystaj sezon na młode warzywa i przygotuj z nich pyszne, lekkie potrawy - na obiad lub na kolację. Na naszej liście składników są: kapusta, botwina, kwiaty cukinii, marchewka, groszek, szparagi, rzodkiewki i młode ziemniaki. Masz w czym wybierać.
1 z 4
FOT. BBS
FOT. BBS

Młoda kapusta z koperkiem

Młoda kapusta ma delikatny słodki smak i zawsze znakomicie smakuje ze świeżym koperkiem. Przygotujcie więc duszoną kapustę z koperkiem jako samodzielne danie albo dodatek do obiadu.

Przepis: Młoda kapusta z koperkiem

2 z 4
Fot. Łukasz Kozyra
Fot. Łukasz Kozyra

Tarta z botwiną, kwiatami cukinii i szynką

Botwina to nie tylko składnik pysznej wiosennej zupy. Wykorzystajcie ją koniecznie do nadziania tarty - wraz z młodziutką cukinią lub, jeszcze lepiej, z kwiatami cukinii stworzą fenomenalny farsz.

Przepis: Tarta z kwiatami cukinii i szynką

3 z 4
Fot. Dominika Wójciak
Fot. Dominika Wójciak

Marchewka z groszkiem i chrzanem

Marchewka z groszkiem to klasyczna potrawa, ale młoda marchewka duszona ze świeżo zerwanym zielonym groszkiem smakuje wręcz obłędnie. Smak tej jarzynki dodatkowo podbiliśmy szczyptą tartego chrzanu.

Przepis: Marchewka z groszkiem i chrzanem

4 z 4
Fot. Dominika Wójciak
Fot. Dominika Wójciak

Pieczone młode ziemniaki z rzodkiewkami i szparagami

Macie ochotę na sałatkę na ciepło? Przygotujcie ją z pieczonych warzyw - młodych ziemniaków, rzodkiewki i szparagów. To będzie doskonały, lekki obiad! 

Przepis: Pieczone młode ziemniaki z rzodkiewkami i szparagami

Komentarze
Wiosenne witaminy czalędż, czyli weź pyszne i zdrowe młode warzywa i wygotuj z nich tyle witamin ile tylko dasz radę. Dla początkujących witaminy B i C, dla zaawansowanych dodatkowo jeszcze A, D, E i K.
Większość tych przepisów można by przygotować na parze, żeby były dalej smaczne, ale dodatkowo lżejsze i zdrowsze, ale nie - nigdy nie gotuj na parze czegoś, co możesz usmażyć na maśle! :/
już oceniałe(a)ś
0
1