Grillowane warzywa

Magazyn Kuchnia
Szparagi w szynce parmeńskiej

Szparagi w szynce parmeńskiej (Anna Stefańska)

W maju trudno jeszcze o dorodne młode warzywa do pieczenia na ruszcie. Do grillowania pozostają nam więc egzotyczne bataty, cebula, całoroczne pieczarki i oczywiście szparagi.
1 z 4
Fot. Getty Images
Fot. Getty Images

Pieczarki z grilla

Oto przepis na pieczarki nadziewane serem mozzarella. Do pieczenia na ruszcie wybierzcie duże grzyby, najlepiej pieczarki portobello.

Przepis: Pieczarki z grilla

2 z 4
Fot. iStock
Fot. iStock

Bataty z grilla

Bataty to znakomity dodatek do mięs, ale można je też podawać jako samodzielne dania. Warto więc przygotować do nich sosy albo hummus.

Przepis: Bataty z grilla

3 z 4
Anna Mastalerz, Kamil Roszczyk, fotografiamasztalerz.pl
Anna Mastalerz, Kamil Roszczyk, fotografiamasztalerz.pl

Pieczone cebule z nadzieniem serowo-śmietanowym

Nadziewane cebule pieczone na grillu to dość nietypowa potrawa. Warzywa tak przygotowane są pyszne, wymagają jednak nieco pracy, dlatego warto je podszykować dzień przed pieczeniem.

Przepis: Pieczone cebule z nadzieniem serowo-śmietanowym

4 z 4
Anna Stefańska
Anna Stefańska

Szparagi w szynce parmeńskiej

Szparagi na ruszcie robi się w kilka chwil. Można je upiec bez dodatków albo z wykorzystaniem plasterków wędzonej wędliny, np. boczku, bekonu albo delikatniejszej i lżejszej szynki parmeńskiej.

Przepis: Szparagi w szynce parmeńskiej

Więcej na ten temat: bataty, szparagi, warzywa, ziemniaki
Komentarze
Nabrałam apetytu,lecę rozpalać grilla,tylko proszę o przepis na pozbycie się deszczu...
już oceniałe(a)ś
3
0