Kwiaty czarnego bzu - co z nich przyrządzić

Kwiaty czarnego bzu możemy wykorzystać w kuchni na wiele sposobów (Fot. Shutterstock)

Dżem truskawkowy z kwiatem czarnego bzu
Dżem truskawkowy z dodatkiem kwiatów czarnego bzu to bardzo oryginalny przetwór. Aromatyczne białe kwiatki znakomicie podbijają smak truskawek, sprawiając, że klasyczne smarowidło do słodkich bułeczek, grzanek i rogalików staje się wykwintnym śniadaniowym dodatkiem.

Syrop z kwiatów czarnego bzu
Syrop z kwiatów czarnego bzu to smaczny, rozgrzewający dodatek do jesiennej i zimowej herbaty, dlatego warto go zrobić teraz, kiedy kwitną krzewy tej rośliny. Ale ten słodki syrop przyda się także latem - dolany do wody i schłodzony znakomicie orzeźwi w upalne dni.
Przepis: Syrop z kwiatów czarnego bzu

Kwiaty czarnego bzu w cieście
Jeśli lubicie kulinarne eksperymenty, przygotujcie baldachy kwiatów czarnego bzu w tempurze. Te delikatne w smaku kwiaty oprószone cukrem pudrem i podane np. z sosem czekoladowym na pewno staną się pysznym deserem.
Przepis: Kwiaty czarnego bzu w cieście

Nalewka z kwiatów czarnego bzu
Kwiaty czarnego bzu to jeden z surowców, które nadają się do przyrządzania domowych nalewek. Jak twierdzą znawcy tematu, taki trunek jest pełen aromatu i smaku.
Przepisy: Nalewka z kwiatów czarnego bzu