Najlepsze dania z kiełkami

Carpaccio z buraka (Fot. Shutterstock)

Sałatka z szynką parmeńską i kiełkami rzodkiewki
Ta sałatka to danie w stylu śródziemnomorskim - z rukolą, suszonymi pomidorami, szynką parmeńską, orzechami i kiełkami rzodkiewki. Idealna na lekką kolację.

Bajgiel z wędzonym kurczakiem
Kiełki to znakomity dodatek do kanapek. Możesz dołożyć je do każdej kanapki, bo pasują i do wędliny, i do wędzonej ryby, i do nabiału. Przekonaj się o tym, próbując np. kanapki z wędzonym kurczakiem i kiełkami lucerny.
Przepis: Bajgiel z wędzonym kurczakiem

Pad thai z kurczakiem
Azjatyccy kucharze wiedzą, że kiełki to nie tylko smaczny, ale też cenny dla zdrowia dodatek. Dlatego wiele potraw tej kuchni nie może się bez nich obejść. Szczególnie popularne są w niej kiełki fasoli mung, która jest np. jednym z głównych składników pysznego pad thaia.
Przepis: Pad thai z kurczakiem

Kiełki po koreańsku
I kolejny dalekowschodni przepis. Tym razem proponujemy koreańską przystawkę z samych kiełków. Jest orzeźwiająca, chrupiąca i soczysta - w sam raz na przekąskę, ale warto ją też podać jako dodatek do obiadu.
Przepis: Kiełki po koreańsku

Carpaccio z pieczonych buraków, sera koziego i kiełków rzodkiewki
Carpaccio z pieczonych buraków to na przednówku jeden z lepszych pomysłów na warzywną sezonową przekąskę lub przystawkę na imprezę. Wykorzystaj do jego przygotowania klasyczne składniki i dorzuć jeszcze chrupiące kiełki.
Przepis: Carpaccio z pieczonych buraków, sera koziego i kiełków rzodkiewki