Śledzie na 5 sposobów

Rilletes ze śledzi (Fot. Anna Dobrowolańska)

Śledzie w sosie miodowo-musztardowym
To bardzo wyraziste w smaku śledzie w stylu skandynawskim. Są słodkie, z ostrą nutą musztardy. Koperek jest w nich również bardzo wyczuwalny. Ta przekąska świetnie nadaje się do położenia na chlebie, najlepiej podać ją z bagietką lub ciemnym chlebem na miodzie.
Przepis: Śledzie w sosie miodowo-musztardowym

Tatar ze śledzia z porem i imbirem
Tatar przygotowany przez znaną kucharkę i autorkę książek kulinarnych Marietę Marecką na pewno będzie smakował wielbicielom kuchni dalekowschodniej. Warto jednak, żeby ten przepis wypróbowali wszyscy miłośnicy śledzi.
Przepis: Tatar ze śledzia z porem i imbirem

Śledzie w buraczkach
Śledzie z dodatkiem pieczonych buraków, ogórka i jajek na twardo to właściwie już śledziowa sałatka. Będzie świetna do pieczywa, ale pasuje też do ziemniaków gotowanych lub pieczonych w mundurkach.
Przepis: Śledzie w buraczkach

Rilettes ze śledzi - pyszne smarowidło do chleba
Rilette (rijet) to metoda przygotowywania (lub konserwowania) potraw mięsnych lub rybnych. Wykorzystaliśmy ją także do przyrządzenia tej intensywnej w smaku śledziowej pasty z pieczonej ryby, marchwi i imbiru.

Sałatka ze śledziem i z ogórkiem konserwowym
Chrupiąca sałatka z cebulą, ogórkiem konserwowym i papryką (łagodną albo ostrą) to znakomita śledziowa przekąska. Idealna i do chleba, i do ziemniaków.