Karnawał z kuchnią meksykańską

Enrique Solis, Jorge Martinez, Angel Aceves Vivanco, Anna Gaik, Honorata Piwowarska, Ewa Wagner
Kuchnia meksykańska

Kuchnia meksykańska (Fot. iStock)

W karnawale zabawmy się na całego! Zaprośmy kolegów i koleżanki z gitarami, załóżmy kolorowe stroje albo sombrera. Tańczmy, śpiewajmy i wzmacniajmy się wyrazistymi meksykańskimi przekąskami.
1 z 6
Fot: Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot: Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Mole poblano z kurczakiem

Mole poblano to danie charakterystyczne dla kuchni meksykańskiej. Kurczak przyrządzony w tym słodko-pikantnym sosie z chili i czekolady jest bardzo aromatyczny, ale też delikatny i soczysty.

Przepis: Ostre mole poblano z kurczakiem

2 z 6
Fot. Getty Images
Fot. Getty Images

Chilli con carne

Chilli con carne, czyli danie z mielonej wołowiny, pomidorów i fasoli, to aromatyczna potrawa jednogarnkowa, która doskonale sprawdza się podczas spotkań w gronie przyjaciół. Warto wykorzystać ten przepis także wtedy, gdy np. organizujemy tematyczną kolację karnawałową w stylu tex-mex.

Przepis: Chilli con carne

3 z 6
shutterstock
shutterstock

Tacos z krewetkami, mięsem i wegańskie

Tacos to jedno z najpopularniejszych dań kuchni meksykańskiej. Robi się je szybko, choć niektóre przepisy wymagają wcześniejszych przygotowań. To, co włożymy do tortilli, zależy wyłącznie od tego, na co mamy ochotę. Sprawdźcie nasze 3 inspiracje.

Przepis: Tacos z krewetkami, mięsem i wegańskie

4 z 6
fot. Natalia Nowak-Bratek
fot. Natalia Nowak-Bratek

Chimichanga z wieprzowiną i salsą ananasową

Chimichanga to rodzaj burrito smażonego w głębokim tłuszczu. Ta chrupiąca, pszenna tortilla wypełniona kawałkami mięsa doskonale sprawdzi się na imprezie w gronie przyjaciół. Koniecznie podajcie ją z ananasową salsą.

Przepis: Chimichanga z wieprzowiną i salsą ananasową

5 z 6
Fot. Michał Mutor
Fot. Michał Mutor

Sałatka z kurczakiem i granatem

Sałatka to zawsze dobry pomysł na imprezę. Ta została przygotowana z miksu sałat, kawałków kurczaka, pomarańczy i owocu granatu. Jest kolorowa, orzeźwiająca i doskonale łączy smaki słone, kwaśne oraz słodkie. Po prostu petarda!

Przepis - Sałatka z kurczakiem i granatem

6 z 6
Fot. Michał Mutor
Fot. Michał Mutor

Margarita klasyczna i truskawkowa

Jeśli mamy zabawę w stylu meksykańskim, to musi być też tequila! Proponujemy więc przepisy na dwa kultowe drinki, przygotowane ten sam sposób, w który robią je barmani na całym świecie.

Przepis - Margarita klasyczna i truskawkowa

Komentarze
linków brak !!!
już oceniałe(a)ś
2
0
Byłem dwa razy w Meksyku, łącznie okolo 30 dni, łącznie zrobiliśmy jakieś 4 tys km.
Jedzenie głównie w lokalnych restauracjach.
W Coba jedzenie było wyśmienite, jakieś inne małe miasteczko też dobre.
Reszta to typowo meksykańskie g.
już oceniałe(a)ś
1
0
Molepoblano koniecznie w Puebla - Oaxaca
już oceniałe(a)ś
0
0
Ponownie czytelnicy nic nie znaczą ... .
Dużo gadania o niczym.
już oceniałe(a)ś
0
0
Szanowna Gazeto Wyborcza !!!
Od tygodnia nie działają linki do przepisów. Czyżby w ramach oszczędności zlikwidowano dział korekty?!
@Toooooom
Dla mnie wszystko działa. Na czym Ty to sprawdzasz, że nie widzisz linków?
już oceniałe(a)ś
0
0
Tylko gdzie te przepisy...
już oceniałe(a)ś
1
1
Od kiedy GW to książka kucharska? Nie ma ciekawszych tematów?
już oceniałe(a)ś
0
6