Rozgrzewające i dodające energii dania ze strączkami. Idealne zimą!

Magazyn Kuchnia
Ciecierzyca w pomidorach

Ciecierzyca w pomidorach (Fot. Shutterstock)

Zima to najlepszy czas na wzbogacenie naszej diety o rośliny strączkowe. Dzięki atrakcyjnie podanej fasoli, ciecierzycy czy soczewicy, charakteryzujących się wysoką zawartością błonnika i niskim indeksem glikemicznym, będziemy nie tylko najedzeni, ale też zyskamy energię - bez skoków glukozy i gwałtownych napadów głodu.
1 z 7
Fot. Anna Stefańska
Fot. Anna Stefańska

Curry z pieczoną dynią, ciecierzycą, szpinakiem oraz nerkowcami

Ciecierzyca z ryżem przyrządzona w atrakcyjnej egzotycznej formie - z pieczonymi sezonowymi warzywami podanymi w żółtym tajskim curry i mleku kokosowym.

Curry z pieczoną dynią, ciecierzycą, szpinakiem oraz nerkowcami - przepis tutaj

2 z 7
Shutterstock
Shutterstock

Zupa z soczewicy

Prosta do przygotowania warzywna zupa z dodatkiem czerwonej soczewicy zaskoczy was bogactwem smaku. To aromatyczne danie przygotujecie w 45 minut.

Zupa z soczewicy - przepis tutaj

3 z 7
shutterstock.com
shutterstock.com

Miksowana grochówka z dodatkiem boczku

Grochówka z boczkiem to klasyczna polska zupa. Ta jednak przygotowana jest nieco inaczej, bo z dużą ilością grochu, który został na koniec zmiksowany. Dzięki temu potrawa stała się jeszcze bardziej gęsta niczym strączkowe purée.

Miksowana grochówka z dodatkiem boczku - przepis tutaj

4 z 7
fot. Małgorzata Joanna Napiórkowska-Kubicka
fot. Małgorzata Joanna Napiórkowska-Kubicka

Czarna soczewica ze świeżymi daktylami i wyrazistym serem

Oto pomysł na soczewicę z patelni, ale w nietypowej wersji, bo z dodatkiem słodkich daktyli i wyrazistego sera. Warto ją podać w zimowy weekend na niespieszne, leniwe śniadanie.

Czarna soczewica ze świeżymi daktylami i wyrazistym serem - przepis tutaj

5 z 7
Fot. Shutterstock
Fot. Shutterstock

Zupa minestrone w zimowej wersji

Kolejny przepis na łatwą do przygotowania zupę. Tym razem możecie sięgnąć do kulinarnej włoskiej klasyki i ugotować minestrone w wypasionej zimowej  wersji.

Zupa minestrone w zimowej wersji - przepis tutaj

6 z 7
Fot. Shutterstock
Fot. Shutterstock

Ciecierzyca w pomidorach

To przepis dla zwolenników półproduktów z puszki lub słoika. Wykorzystując ugotowaną ciecierzycę, koncentrat pomidorowy i pomidory bez skórki, szybko przygotujecie rozgrzewającą kolację.

Ciecierzyca w pomidorach - przepis tutaj

7 z 7
Fot. Getty Images
Fot. Getty Images

Chilli con carne

Tym daniem kuchni teksańsko-meksykańskiej najecie się do syta. A idealnie dobrane przyprawy sprawią, że chilli z fasolą i mięsem stanie się waszą ulubioną potrawą na zimę.

Chilli con carne - przepis tutaj

Komentarze
Nie działają linki do przepisów.
@Toooooom
jak zwykle w tych artykuĺach. nie wiem dlaczego tego nie naprawia tylko ciagle publikuja artykuly z tym samym bledem. rozumiem ze nie tylko korekte ale i IT wywalili
już oceniałe(a)ś
1
0
Odkryłam, że mój mąż ma emerytowaną kochankę! Myślałam, że jest zboczeńcem, ale poznałam ich sekret!"*
już oceniałe(a)ś
0
2