Kapusta wigilijna - 4 wypróbowane przepisy

Marta Dymek, Anna Gaik
Kapusta wigilijna

Kapusta wigilijna (Fot. Łukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl)

Bez postnej kapusty wiele osób nie wyobraża sobie Wigilii. Najpopularniejsza jest kapusta z grzybami albo groch z kapustą. Warto jednak wypróbować mniej tradycyjne przepisy, np. na kapustę z morelami lub z dodatkiem grzybów, żurawiny i dyni.
1 z 4
Fot. Shutterstock
Fot. Shutterstock

Kapusta z grzybami i śliwkami

Postna kapusta z grzybami i śliwkami jest aromatyczna, wyrazista, kwaśno-słodkawa. To prościutkie danie przygotowane z kilku składników, Dlatego, by nieco nadać mu szlachetności, podkręciliśmy jego smak słodka nutą alkoholu.

Postna kapusta z grzybami i śliwkami - przepis tutaj

2 z 4
Fot. Marta Dymek
Fot. Marta Dymek

Kiszona kapusta z morelami

W tym przepisie najważniejsze jest ciekawe połączenia kwaśnego smaku kapusty z delikatnym, słodkim smakiem suszonych moreli. A jedyną przyprawą wzmacniającą smak dania jest sól. Spróbujcie!

Kiszona kapusta z morelami - przepis tutaj

3 z 4
Fot. Shutterstock
Fot. Shutterstock

Kapusta z grochem

Dla wielu osób połączenia kapusty i grochu wydaje się być bardzo wybuchową mieszanką, jednak warto spróbować tej tradycyjnej polskiej potrawy, choćby po to, by przekonać się że aksamitny, nieco maślany, groch świetnie komponuje się z dobrze przyprawioną kapustą.

Kapusta z grochem - przepis tutaj

4 z 4
Fot. Marta Dymek
Fot. Marta Dymek

Wigilijna kapusta z dynią, żurawiną i grzybami

Wigilijna kapusta ma wielu zwolenników. Jednak nie zawsze trzeba ją przyrządzać w tradycyjny sposób. Oto przepis znanej kucharki i blogerki Marty Dymek, która namawia do przygotowania postnej kapusty z dodatkiem grzybów, dyni i żurawiny. Takie wegańskie danie sprawdzi się również na sylwestra lub w karnawale.

Wigilijna kapusta z dynią, żurawiną i grzybami - przepis tutaj