Kapusta wigilijna - 4 wypróbowane przepisy

Kapusta wigilijna (Fot. Łukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl)

Kapusta z grzybami i śliwkami
Postna kapusta z grzybami i śliwkami jest aromatyczna, wyrazista, kwaśno-słodkawa. To prościutkie danie przygotowane z kilku składników, Dlatego, by nieco nadać mu szlachetności, podkręciliśmy jego smak słodka nutą alkoholu.
Postna kapusta z grzybami i śliwkami - przepis tutaj

Kiszona kapusta z morelami
W tym przepisie najważniejsze jest ciekawe połączenia kwaśnego smaku kapusty z delikatnym, słodkim smakiem suszonych moreli. A jedyną przyprawą wzmacniającą smak dania jest sól. Spróbujcie!
Kiszona kapusta z morelami - przepis tutaj

Kapusta z grochem
Dla wielu osób połączenia kapusty i grochu wydaje się być bardzo wybuchową mieszanką, jednak warto spróbować tej tradycyjnej polskiej potrawy, choćby po to, by przekonać się że aksamitny, nieco maślany, groch świetnie komponuje się z dobrze przyprawioną kapustą.
Kapusta z grochem - przepis tutaj

Wigilijna kapusta z dynią, żurawiną i grzybami
Wigilijna kapusta ma wielu zwolenników. Jednak nie zawsze trzeba ją przyrządzać w tradycyjny sposób. Oto przepis znanej kucharki i blogerki Marty Dymek, która namawia do przygotowania postnej kapusty z dodatkiem grzybów, dyni i żurawiny. Takie wegańskie danie sprawdzi się również na sylwestra lub w karnawale.
Wigilijna kapusta z dynią, żurawiną i grzybami - przepis tutaj