Zupa grzybowa, tarta z kurkami, grzybki w occie - jesienna klasyka w nowoczesnym wydaniu

Grzyby

Grzyby (Fot. Shutterstock)

Grzybowy sezon w pełni. W jednych rejonach Polski jest ich zatrzęsienie, w innych nieco mniej, ale każdy wielbiciel grzybów na pewno znajdzie (lub kupi) ich na tyle dużo, by przygotować sos, zupę lub kilka słoiczków grzybków w occie. Sprawdźcie nasze kulinarne propozycje i się zainspirujcie.
1 z 6
Fot. Anna Stefańska
Fot. Anna Stefańska

Risotto z leśnymi grzybami

Do tego risotta można wykorzystać same borowiki lub podgrzybki albo pomieszać je, by w pełni wykorzystać sezon na grzyby. Ich smak doskonale komponuje się z wytrawnym białym winem i orzechami włoskimi, a w połączeniu z dojrzewającym serem, czosnkiem, rozmarynem i tymiankiem otrzymujemy potrawę, która na długo zapada w pamięć.

Risotto z leśnymi grzybami i orzechami włoskimi

2 z 6
Fot. intek1/iStock
Fot. intek1/iStock

Zupa grzybowa

Tę aromatyczną zup możemy przygotować z kurek, maślaków, podgrzybków, grzybów mieszanych (po sezonie także mrożonych), ale też z resztek, które zostaną nam np. po przebraniu zbiorów na przetwory - trzonków lub połamanych kapeluszy. Zatem to sprytny pomysł zero waste na wykorzystanie grzybowych brzydali.

Zupa ze świeżych leśny grzybów

3 z 6
Fot. Marcin Urban
Fot. Marcin Urban

Razowe penne z prawdziwkami

Borowiki, orzechy, parmezan, białe wino. Już same składniki sugerują, że danie to po prostu musi być wyborne. Jego bazą są wyraziste w smaku kluski, które w połączeniu z bulionowo-winnym sosem znakomicie podbijają smak grzybów. Ta potrawa ma jeszcze jedną zaletę - przygotujemy ją w pół godziny.

Razowe penne z prawdziwkami i orzechami włoskimi

4 z 6
Fot. Shutterstock
Fot. Shutterstock

Rydze z patelni smażone na maśle

Rydze to jedne z najsmaczniejszych grzybów. Można z nich przygotować aromatyczną zupę albo je ukisić lub zamarynować. Jednak najpyszniejsze są rydze smażone na maśle! Wystarczą świeże kapelusze, sól i masło, by w 10 minut cieszyć się smakiem potrawy, która gościła na królewskich stołach. 

Rydze z patelni

5 z 6
Fot. Shutterstock
Fot. Shutterstock

Tarta twarogowa z kurkami

Nie ma co gadać, tarty zawsze prezentują się znakomicie, dlatego są świetną imprezową przekąską. Ta wytrawna tarta upieczona na nietypowym twarogowo-kruchym spodzie i nadziana kurkowo-śmietanowym farszem, nie tylko efektownie ozdobi stół, ale też zachwyci smakiem twoich gości.

Tarta twarogowa z kurkami

6 z 6
Fot. Shutterstock
Fot. Shutterstock

Grzyby marynowane

Grzybki w occie zawsze można kupić gotowe, ale naprawdę warto je zrobić samemu i po swojemu doprawić. Przygotowaliśmy dla was kilka propozycji marynat. Wybierzcie tę, która najbardziej wam odpowiada.

Grzyby marynowane - 4 przepisy na marynaty

Komentarze
Brak przepisów na te dania ! Zapomniało się ?
@xyz36
O, inteligencjo… O, spostrzegawczości…
już oceniałe(a)ś
3
0
@xyz36
Kek, przecież w linku są
już oceniałe(a)ś
1
0
@xyz36
Linków zapomnieli dodać
już oceniałe(a)ś
1
0
Cywilizowane kraje przeciwdziałają szkodliwemu zadeptywaniu lasów i niszczenie wszystkiego co tłuszcza polująca na grzyby znajdzie na swojej drodze. Np. We Włoszech można zbierać grzyby, ale trzeba wykupić pozwolenie. Ceny ustalają poszczególne rejony. Np w Piemoncie jednodniowe pozwolenie, które można wykupić online kosztuje aktualnie 5 Eur. Dodatkowo nie moźna zebrać więcej niż 3 kg. Pozwolenia są sprawdzane przez licznych strażników leśnych a kary za brak pozwolenia / zbyt dużo zebranych grzybów dochodzą do 1300 Eur. I działa
@Armanix
Lecz się.
już oceniałe(a)ś
0
0
Masowe grzybobranie to:
1. Zadeptywanie buciorami drobnych zwierząt w ściółce.
2. Wynoszenie z lasu cennej, biologicznie aktywnej biomasy.
3. Zabieranie zwierzętom pożywienie.
4. Zabieranie owadom niezbędne do rozrodu ogniwo.
5. Człowiek grzyba przerobi na stolec, dla frajdy...
@Pole_De
Nie, człowiek grzyba zje i strawi jak każde inne zwierzę, pajacu.
już oceniałe(a)ś
0
0