Zupa grzybowa, tarta z kurkami, grzybki w occie - jesienna klasyka w nowoczesnym wydaniu

Grzyby (Fot. Shutterstock)

Risotto z leśnymi grzybami
Do tego risotta można wykorzystać same borowiki lub podgrzybki albo pomieszać je, by w pełni wykorzystać sezon na grzyby. Ich smak doskonale komponuje się z wytrawnym białym winem i orzechami włoskimi, a w połączeniu z dojrzewającym serem, czosnkiem, rozmarynem i tymiankiem otrzymujemy potrawę, która na długo zapada w pamięć.

Zupa grzybowa
Tę aromatyczną zup możemy przygotować z kurek, maślaków, podgrzybków, grzybów mieszanych (po sezonie także mrożonych), ale też z resztek, które zostaną nam np. po przebraniu zbiorów na przetwory - trzonków lub połamanych kapeluszy. Zatem to sprytny pomysł zero waste na wykorzystanie grzybowych brzydali.

Razowe penne z prawdziwkami
Borowiki, orzechy, parmezan, białe wino. Już same składniki sugerują, że danie to po prostu musi być wyborne. Jego bazą są wyraziste w smaku kluski, które w połączeniu z bulionowo-winnym sosem znakomicie podbijają smak grzybów. Ta potrawa ma jeszcze jedną zaletę - przygotujemy ją w pół godziny.

Rydze z patelni smażone na maśle
Rydze to jedne z najsmaczniejszych grzybów. Można z nich przygotować aromatyczną zupę albo je ukisić lub zamarynować. Jednak najpyszniejsze są rydze smażone na maśle! Wystarczą świeże kapelusze, sól i masło, by w 10 minut cieszyć się smakiem potrawy, która gościła na królewskich stołach.

Tarta twarogowa z kurkami
Nie ma co gadać, tarty zawsze prezentują się znakomicie, dlatego są świetną imprezową przekąską. Ta wytrawna tarta upieczona na nietypowym twarogowo-kruchym spodzie i nadziana kurkowo-śmietanowym farszem, nie tylko efektownie ozdobi stół, ale też zachwyci smakiem twoich gości.

Grzyby marynowane
Grzybki w occie zawsze można kupić gotowe, ale naprawdę warto je zrobić samemu i po swojemu doprawić. Przygotowaliśmy dla was kilka propozycji marynat. Wybierzcie tę, która najbardziej wam odpowiada.
O, inteligencjo… O, spostrzegawczości…
Kek, przecież w linku są
Linków zapomnieli dodać
Lecz się.
1. Zadeptywanie buciorami drobnych zwierząt w ściółce.
2. Wynoszenie z lasu cennej, biologicznie aktywnej biomasy.
3. Zabieranie zwierzętom pożywienie.
4. Zabieranie owadom niezbędne do rozrodu ogniwo.
5. Człowiek grzyba przerobi na stolec, dla frajdy...
Nie, człowiek grzyba zje i strawi jak każde inne zwierzę, pajacu.