Prawdziwa gratka dla miłośników pomidorów

Sezon na pomidory

Sezon na pomidory (Fot. Shutterstock)

To już ostatnie chwile, by cieszyć się smakiem dojrzałych pomidorów. Wykorzystajmy więc nadchodzące dni i przygotujmy aromatyczne danie jednogarnkowe z pomidorami w roli głównej lub zróbmy małe zapasy na zimę.
1 z 5
Fot. Shutterstock
Fot. Shutterstock

Klasyczny sos pomidorowy

Zobacz, jak w łatwy i szybki sposób przygotować aromatyczny sos pomidorowy. Wystarczy udusić pomidory z ulubionymi ziołami na oliwie i przyrządzony w ten sposób  sos dodawać do makaronu, warzywnego gulaszu, klopsików, krewetek albo posmarować nim pizzę lub grzankę. Ten sos zawsze warto mieć w spiżarni, dlatego zróbcie go sobie na zapas.

Klasyczny sos pomidorowy

2 z 5
Marta Dymek
Marta Dymek

Sos z pieczonych pomidorów do wszystkiego

Ten sos to autorski pomysł znanej kucharki, propagatorki weganizmu Marty Dymek. Marta przyrządziła go na bazie pieczonych pomidorów i wykorzystuje go do wielu potraw: makaronu, zup oraz warzywnych potrawek. Może okaże się on twoim ulubionym sosem?

Sos z pieczonych pomidorów do wszystkiego

3 z 5
Marcin Urban
Marcin Urban

Pomidory w zalewie do sałatek lub potraw jednogarnkowych

To receptura na jeden z najpyszniejszych pomidorowych przetworów. Tak przygotowane owoce z zalewy możesz wykorzystać do sałatek, dań mięsnych oraz zup i sosów.

Pomidory w zalewie do sałatek lub potraw jednogarnkowych

4 z 5
Dominika Wojciak
Dominika Wojciak

Pomidorowo-paprykowa peperonata

Peperonata to pełne smaku warzywa duszone we własnym sosie. Ten rodzaj aromatycznego gulaszu wzbogaci smak pieczonych ziemniaków, ryżu lub chleba.

Pomidorowo-paprykowa peperonata

5 z 5
shutterstock.com
shutterstock.com

Rattatuja (ratatouille), czyli duszone warzywa

Ta wywodząca się z Nicei wegetariańska potrawa jest znakomitym daniem zero waste. Możesz do niego wykorzystać resztki warzyw, takich jak pomidory, cebula, cuknie i bakłażany.

 Ratatouille, czyli duszone warzywa

Komentarze
Nie ma prawdziwych pomidorów. Ani zapach, ani smak, ani konsystencja miąższu nie przypominają tych, które pamiętam z dzieciństwa...
już oceniałe(a)ś
13
1
Adios pomidory!
już oceniałe(a)ś
8
0
Tylko z własnych ogrodowych upraw!
już oceniałe(a)ś
6
0
ale gdzie kupić normalne pomidory??? te dostępne są zdrewniałe w 30-40 procentach. do dupy...
@Casanova
Ryczywół.
już oceniałe(a)ś
0
0
Cieszmy się! Za chwilę będą niedojrzałe. "Adios pomidores, sałatki nie zjedzone, przez długie złe miesiące wspominać będę was."
już oceniałe(a)ś
5
0
Niestety u mnie się już skończyły (te z domowego ogrodu) i jestem skazany na sklepowe.
już oceniałe(a)ś
0
0