Prawdziwa gratka dla miłośników pomidorów
Sezon na pomidory (Fot. Shutterstock)
Klasyczny sos pomidorowy
Zobacz, jak w łatwy i szybki sposób przygotować aromatyczny sos pomidorowy. Wystarczy udusić pomidory z ulubionymi ziołami na oliwie i przyrządzony w ten sposób sos dodawać do makaronu, warzywnego gulaszu, klopsików, krewetek albo posmarować nim pizzę lub grzankę. Ten sos zawsze warto mieć w spiżarni, dlatego zróbcie go sobie na zapas.
Sos z pieczonych pomidorów do wszystkiego
Ten sos to autorski pomysł znanej kucharki, propagatorki weganizmu Marty Dymek. Marta przyrządziła go na bazie pieczonych pomidorów i wykorzystuje go do wielu potraw: makaronu, zup oraz warzywnych potrawek. Może okaże się on twoim ulubionym sosem?
Pomidory w zalewie do sałatek lub potraw jednogarnkowych
To receptura na jeden z najpyszniejszych pomidorowych przetworów. Tak przygotowane owoce z zalewy możesz wykorzystać do sałatek, dań mięsnych oraz zup i sosów.
Pomidorowo-paprykowa peperonata
Peperonata to pełne smaku warzywa duszone we własnym sosie. Ten rodzaj aromatycznego gulaszu wzbogaci smak pieczonych ziemniaków, ryżu lub chleba.
Rattatuja (ratatouille), czyli duszone warzywa
Ta wywodząca się z Nicei wegetariańska potrawa jest znakomitym daniem zero waste. Możesz do niego wykorzystać resztki warzyw, takich jak pomidory, cebula, cuknie i bakłażany.
Ryczywół.