Szybko, szybko w listopadzie. Przepisy Dominiki Wójciak

Dominika Wójciak
sałata z boćwiny z dynią i czosnkowymi grzankami

sałata z boćwiny z dynią i czosnkowymi grzankami (fot. Dominika Wójciak)

W każdym miesiącu Dominika Wójciak wybiera pięć sezonowych składników i gotuje z nich trzy łatwe potrawy, pomysłowo łącząc smaki. W listopadzie postawiła na dynię, boćwinę, chleb na zakwasie, czosnek i twardy ser dojrzewający.
1 z 3
fot. Dominika Wójciak
fot. Dominika Wójciak

Szybko, szybko w listopadzie

W każdym miesiącu Dominika Wójciak wybiera pięć sezonowych składników i gotuje z nich trzy łatwe potrawy, pomysłowo łącząc smaki. W listopadzie postawiła na dynię, boćwinę, chleb na zakwasie, czosnek i twardy ser dojrzewający.

Boćwina zapiekana z dynią

(dla 4 osób, przygotowanie: 60 minut)

Składniki:

  • 2 pęczki boćwiny
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pęczki dymki
  • 1/2 dyni hokkaido
  • 50 g parmezanu (lub innego dojrzewającego twardego sera, np. pecorino, dziugas, bursztyn)
  • chleb na zakwasie do podania
  • Dodatki: 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła i masło do posmarowania formy
  • 4 filety anchois
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Boćwinę myjemy, oddzielamy łodygi od liści. Łodygi kroimy na kawałki o długości ok. 10 cm. Czosnek kroimy w plasterki. Dymkę myjemy i oddzielamy białą część od szczypioru. Białą część dymki siekamy i wrzucamy do głębokiej patelni razem z masłem, anchois i czosnkiem. Dusimy 5-7 minut, aż anchois się rozpadną, a dymka i czosnek zeszklą. Dodajemy łodygi boćwiny i smażymy 2 minuty. Wlewamy 125 ml wody i dusimy pod przykryciem 10 minut, następnie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy, aż płyn całkiem odparuje. Wtedy wrzucamy liście boćwiny i grubo posiekany szczypior. Smażymy 2 minuty i przekładamy całość do formy do zapiekania. Dynię obieramy i kroimy w plastry grubości ok. 1,5 cm. Mieszamy z 2 łyżkami oliwy, solą i pieprzem Układamy na boćwinie i wstawiamy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Po tym czasie ścieramy na wierzch ser i pieczemy jeszcze 10 minut. Podajemy od razu z kromką opieczonego chleba.

2 z 3
fot. Dominika Wójciak
fot. Dominika Wójciak

Sałata z boćwiny z dynią i czosnkowymi grzankami

(dla 4 osób, przygotowanie: 45 minut)

Składniki:

  • 1/2 dyni hokkaido
  • 6 liści boćwiny
  • 4 kromki chleba na zakwasie
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki startego parmezanu (lub innego dojrzewającego twardego sera, np. pecorino, dziugas, bursztyn)
  • Dodatki:
  • 6 łyżek oliwy
  • 2 filety anchois
  • łyżka musztardy miodowej
  • 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. Dynię obieramy i kroimy w plastry grubości ok. 1 i 1/2 cm. Mieszamy z 2 łyżkami oliwy, solą i pieprzem, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 25 minut.

Liście boćwiny myjemy, osuszamy w suszarce do sałaty i kroimy w szerokie wstążki. Chleb opiekamy w tosterze lub w piekarniku, w którym pieczemy dynię. Opieczone kromki nacieramy czosnkiem z obydwu stron i łamiemy na małe grzanki.

Na sos: anchois rozgniatamy łyżką, dodajemy musztardę, ocet i pozostałą oliwę i doprawiamy sos pieprzem. Mieszamy dokładnie z liśćmi boćwiny. Dodajemy grzanki i upieczoną dynię. Podajemy od razu posypane serem.

Sałatę można wymieszać z innymi zielonymi liśćmi, które zrównoważą charakterystyczny buraczany smak boćwiny. W tej kompozycji polecam młody szpinak, roszponkę i cykorię sałatową.

3 z 3
fot. Dominika Wójciak
fot. Dominika Wójciak

Grzanki z duszoną boćwiną i dynią

(dla 2 osób, przygotowanie: 35 minut)

Składniki:

  • 4 liście boćwiny
  • ząbek czosnku
  • 4 plastry dyni (muskat, butternut lub hokkaido)
  • 2 kromki chleba na zakwasie
  • Dodatki:
  • 2 łyżki masła lub oleju
  • szczypta płatków chili
  • 2 łyżki sosu sojowego

Sposób przygotowania:

Boćwinę myjemy i osuszamy. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Na patelni z pokrywką lub w rondelku rozgrzewamy masło z czosnkiem, a kiedy się rozpuści wrzucamy dynię. Obsmażamy na średnim ogniu ok. 3 minut, po czym dodajemy chili i sos sojowy oraz 3 łyżki wody, dusimy pod przykryciem ok. 15 minut, aż dynia zmięknie. Wtedy dodajemy boćwinę i dusimy jeszcze 2 minuty tak, by liście nieco zmiękły, ale wciąż pozostały jędrne. Chleb opiekamy w tosterze. Na kromki wykładamy duszone warzywa i podajemy od razu.

Świetnym uzupełnieniem dania będzie jajko w koszulce lub podsmażone grzyby. Dzięki takiemu prostemu zabiegowi zwykłą grzankę przeniesiemy na poziom gourmet!

***

Dominika Wójciak - zwyciężczyni III edycji programu MasterChef, autorka książek

Więcej na ten temat: botwina, dynia, listopad, warzywa