Pomidory są teraz najlepsze. Wykorzystaj je dobrze! [PRZEPISY]
Pomidory (fot. Katarzyna Bartoszewska)
Pomidory są teraz najlepsze. Wykorzystaj je dobrze! [PRZEPISY]
My je po prostu lubimy. A skoro je lubimy, to je często jemy. Te soczyste, sierpniowe - to nawet codziennie. I wciąż wymyślamy nowe przepisy. Bo z pomidorami chce się eksperymentować.
Piersi kurczaka zapiekane z pomidorami i mozzarellą
Dla 4 osób
Przygotowanie: 45 minut
3 pomidory
200 g mozzarelli
kilka listków bazylii
2 łyżki oliwy
4 filety z piersi kurczaka
20 g startego ementalera
sól, pieprz
Pomidory myjemy, suszymy, kroimy na cienkie plasterki. Tak samo kroimy mozzarellę. Bazylię siekamy, mieszamy z oliwą, szczyptą soli i pieprzu. Filety z piersi kurczaka delikatnie i dość głęboko nacinamy w kilku miejscach (uwaga, by nie przeciąć mięsa). Lekko posypujemy solą i pieprzem, układamy w wyłożonej papierem do pieczenia formie. Do każdego nacięcia wkładamy plasterek pomidora i mozzarelli. Całość posypujemy startym ementalerem, skrapiamy sosem bazyliowym. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 195 st. na ok. 35 minut.
Sałatka z pomidorów i arbuza z sosem z rukwi wodnej
Dla 2 osób
Przygotowanie: 30 minut
50 ml i 2 łyżki oliwy
100 g rukwi wodnej
pół pęczka bazylii
4 pomidory malinowe
150 g arbuza (obranego i bez pestek)
20 g orzeszków piniowych
łyżeczka skórki otartej z cytryny
sól, pieprz
150 g startego parmezanu
Do rondelka wlewamy 50 ml oliwy i 100 ml wody, wkładamy listki rukwi wodnej i bazylię. Mieszając, doprowadzamy do wrzenia. Studzimy, blendujemy (ew. przecieramy przez sito). Sos wkładamy do lodówki.
Pomidory sparzamy, obieramy, kroimy na nieduże kawałki. Tak samo kroimy arbuz. Na łyżce oliwy smażymy orzeszki piniowe, osączamy z tłuszczu. Pomidory mieszamy z arbuzem, skórką cytrynową, orzeszkami piniowymi i pozostałą łyżką oliwy. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Parmezan wysypujemy cienką warstwą na wyłożoną pergaminem blaszkę, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 st., pieczemy 5-6 minut. Nożem kroimy na kawałki, studzimy. Sałatkę podajemy sosem z rukwi wodnej, dekorujemy parmezanem.
Galaretka pomidorowa z ratatują
Dla 6 osób
Przygotowanie: 40 minut
13 g żelatyny w proszku
1,5 kg dojrzałych pomidorów
50 ml octu winnego
2 małe cukinie
bakłażan
czerwona i zielona papryka
cebula
ząbek czosnku
3 łyżki oliwy
cukier, sól, pieprz
kilka listków bazylii do dekoracji
Żelatynę moczymy w zimnej wodzie. Pomidory myjemy, wkładamy na 15 sekund do wrzątku. Studzimy. Obieramy, miksujemy i przecieramy przez sito o małych oczkach. Dodajemy ocet winny, po szczypcie cukru, soli i pieprzu, mieszamy. 100 ml powstałego sosu lekko podgrzewamy, dodajemy odciśniętą żelatynę, rozpuszczamy. Dokładnie mieszamy z pozostałym sosem. Musem napełniamy 6 szklaneczek, wstawiamy na godzinę do lodówki.
Cukinie i bakłażan myjemy, kroimy w drobną kostkę. Papryki oczyszczamy, myjemy, kroimy w drobną kostkę. Cebulę i czosnek obieramy, siekamy. Oliwę rozgrzewamy na patelni, przesmażamy cukinie i bakłażan. Zdejmujemy. Wkładamy cebulę, czosnek i papryki, podsmażamy. Dodajemy odłożone warzywa, posypujemy solą i pieprzem, dusimy na małym ogniu 15 minut. Przyprawiamy, studzimy. Ratatuję wykładamy na pomidorową galaretkę, dekorujemy bazylią.
Pomidorowa tarta tatin z parmezanowym ciastem
Dla 6 osób
Przygotowanie: 60 minut
1 kg niedużych pomidorów
3 łyżki octu balsamicznego
3 łyżki cukru pudru
50 g fety
gałązka rozmarynu
sól, pieprz
Ciasto:
250 g mąki
jajko
60 g zimnego masła
50 g startego parmezanu
łyżeczka posiekanego rozmarynu
3 łyżki oliwy
Na ciasto mąkę mieszamy ze szczyptą soli. Formujemy dołek, dodajemy pozostałe składniki i ok. 100 ml wody, wyrabiamy gładkie ciasto. Owijamy folią do żywności i wkładamy na 2 godziny do lodówki.
Pomidory myjemy, suszymy, kroimy na pół. Rozgrzewamy patelnię, wkładamy pomidory, ocet balsamiczny, posypujemy cukrem pudrem, szczyptą soli i pieprzu. Smażymy 2-3 minuty, mieszając. Pomidory wykładamy na dno formy o średnicy 30 cm. Ciasto wałkujemy na stolnicy, lekko podsypując mąką. Układamy na pomidorach. Wierzch nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st., pieczemy 30 minut. Studzimy i odwracamy dnem do góry. Posypujemy pokruszoną fetą i listkami rozmarynu.
Muffiny z pomidorami i fetą
Dla 6 osób
Przygotowanie: 35-40 minut
400 g pomidorów (mogą być koktajlowe)
150 g fety
340 g mąki
4 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g brązowego cukru
3 jajka
100 g śmietany 18-proc.
3 łyżki oleju słonecznikowego
3 łyżki oliwy
po łyżeczce soli i pieprzu
2 łyżeczki ziół prowansalskich
2 łyżki czarnych oliwek, np. kalamata
Pomidory kroimy na pół, usuwamy miąższ, resztę kroimy w kostkę (pomidorki koktajlowe możemy zostawić z miąższem). Fetę kroimy w małą kostkę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Jajka lekko roztrzepujemy. Śmietanę mieszamy z olejem słonecznikowym i oliwą, dodajemy jajka i pieprz, łączymy. Dodajemy mączną mieszankę, wsypujemy zioła prowansalskie, wyrabiamy gładkie ciasto. Napełniamy nim foremki do muffinek, wkładamy po kilka kostek fety i pomidorów oraz pokrojone oliwki. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 210 st. na 20-25 minut. Muffiny studzimy, zanim wyjmiemy je z foremek.