Złocista kukurydza - nie tylko z masłem

Kukurydza (Marcin Kleban)

Złocista kukurydza - nie tylko z masłem
"Kukurydzę szczególnie lubię lekko uprażoną lub zamienioną w pikantny mus" - mówi nam Grzegorz Łapanowski. Wolicie klasyczną wersję z masłem, a może delikatną kremową zupę lub pikantne curry?
Grilowana kukurydza z masłem wermutowym
(dla 3 osób, przygotowanie: 40 minut)
2 kolby kukurydzy100 g
masła w temperaturze pokojowej
łyżka posiekanych kaparów
2 łyżki posiekanego świeżego estragonu
ząbek czosnku
pół łyżeczki skórki otartej z cytryny
2 łyżki soku z cytryny
40 ml wytrawnego wermutusól i pieprz
3 łyżki oleju do smażeniakwiatki bratków i estragon do dekoracji
Kolby kukurydzy gotujemy w osolonej wodzie 20-30 minut. Gdy ziarna zaczną mięknąć, zdejmujemy z kuchenki, wyjmujemy z wody i osączamy. Do masła dodajemy posiekane kapary i estragon, starty czosnek, skórkę i sok z cytryny oraz wermut. Przyprawiamy solą oraz pieprzem i ucieramy do uzyskania jednolitej masy. Gotowe masło wermutowe chłodzimy w lodówce. Na patelni mocno rozgrzewamy olej. Gdy zacznie lekko dymić, wrzucamy kolby kukurydzy, odrobinę solimy. Kiedy kukurydza nabierze lekko podpalanego koloru, zdejmujemy z ognia. Na gorącą kukurydzę kładziemy łyżkę masła wermutowego. Podajemy z resztą masła udekorowanego bratkami i estragonem.
![]() |
![]() |
![]() |
ASM 108 | Brandani 55505 | Esperanza EKG004 |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Placki kukurydziane z serem i twarożkiem
(dla 2 osób, przygotowanie: 25 minut)
2 jajka
sól
100 g sera żółtego (np. cheddara)
szklanka ugotowanych ziaren kukurydzy
2łyżki bułki tartejolej do smażenia
łyżka kwaśnej śmietany 18-proc.
100 g twarożku ziołowego
płatki bratków do dekoracji Jajka,
łyżeczkę soli, ser żółty,
Kukurydzę oraz bułkę tartą miksujemy. Masę przekładamy do miseczki, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na 5 minut. Na rozgrzanej patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu rozsmarowujemy łyżkę oleju. Nakładamy przygotowaną masę, formując placki, i smażymy z obu stron na złoty kolor. Osączamy na papierze pergaminowym. Podajemy placki z łyżką twarożku ziołowego, polane śmietaną i przybrane płatkami bratków.
![]() |
![]() |
![]() |
Lamart Patelnia K2640 Mb 26cm | Tefal Patelnia do Naleśnikó... | Tescoma Patelnia Presto 594... |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Krem z kukurydzy z kwaśną śmietaną
(dla 4 osób, przygotowanie: 40 minut)
5 kolb kukurydzy
2 listki laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
150 ml śmietanki 30-proc.
sól, pieprz, cukier4 łyżki kwaśnej śmietany
18-proc.
Kolby kukurydzy gotujemy 30 minut w osolonej wodzie z dodatkiem listków laurowych i ziela angielskiego. Gdy ziarna kukurydzy będą miękkie, kolby osączamy (wywar zachowujemy). Odcinamy ziarna od kolb, miksujemy ze śmietaną i 400 ml wywaru z kukurydzy, przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Jeśli krem będzie za gęsty, dodajemy więcej wywaru. Zupę podajemy w głębokim naczyniu przybrane kleksem kwaśnej śmietany.
![]() |
![]() |
![]() |
ITATI Fartuch kuchenny SUPE... | Niecenzuralne Czapka Szefa ... | Nitly - Fartuszek Sukienka ... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Złocisty kurczak z musem kukurydzianym
(dla 2 osób, przygotowanie: 50 minut)
100 g skóry z kurczaka
30 g orzechów laskowych
50 g suszonych ziaren kukurydzy
3 łyżki oleju2 łyżki masła5 kolb kukurydzy listek laurowy
60 g śmietanki
30-proc.sól i pieprz podwójna pierś kurczaka ze skórąkilka łodyżek świeżego tymianku
2-3 ząbki czosnku
listki nasturcji do dekoracji
Pieczona skóra: skórę z jednej piersi układamy na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym, delikatnie solimy, przykrywamy pergaminem i przyciskamy drugą blaszką tak, by zachować płaski kształt. Pieczemy 18 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 st.Orzechy laskowe opiekamy 8 minut w 170 st. Po upieczeniu łuskamy. Popcorn: suszone ziarna kukurydzy wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i łyżką masła, przykrywamy. Od czasu do czasu mieszamy i czekamy, aż wszystkie ziarna się uprażą i zamienią w popcorn.
Mus: kolby kukurydzy gotujemy 15-30 minut w osolonej wodzie z listkiem laurowym. Gdy ziarna zmiękną, wyjmujemy kukurydzę (zostawiamy trochę wywaru). Ciepłą kukurydzę obieramy nożem. Ugotowane ziarna miksujemy ze śmietanką i wywarem z kukurydzy. Przecieramy przez sito, doprawiamy solą i pieprzem.Pierś kurczaka: rozgrzewamy olej na patelni. Oprószamy kurczaka solą i pieprzem od strony mięsa. Na rozgrzaną patelnię kładziemy kurczaka skórą do dołu i smażymy na złoto około 5 minut. Dodajemy zimne masło, łodyżkę tymianku i ząbki czosnku. Rozpuszczonym masłem polewamy pierś mniej więcej 4 minuty. Jeżeli pierś z kurczaka jest duża, możemy włożyć ją skórą do góry na 4 minuty do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Mus kukurydziany rozsmarowujemy na środku talerza, na nim układamy pokrojoną pierś skórą do góry. Opieramy o pierś chips ze skóry, posypujemy popcornem i upieczonymi orzechami startymi na tarce o drobnych oczkach. Dekorujemy tymiankiem i listkami nasturcji.
![]() |
![]() |
![]() |
ARCUISINE Naczynie żaroodpo... | Eva Solo Naczynie żaroodpor... | Simax Naczynie Żaroodporne ... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Curry z kukurydzą
(dla 4 osób, przygotowanie: 45 minut)
1 kg ziemniaków
cukinia
duży bakłażan
3 czerwone cebule
po strąku czerwonej i żółtej papryki
łodyga trawy cytrynowej
papryczka chili
4 łyżki oleju do smażenia
400 ml mleka kokosowego szklanka ugotowanych ziaren kukurydzy
120 g ugotowanej soczewicy
150 g ugotowanej ciecierzycy
2 łyżki żółtej pasty curry sól i pieprzpęczek kolendry
40 g orzeszków ziemnych
Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Cukinię przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy w plastry o grubości 1 cm. Bakłażan kroimy w kostkę o wymiarach 3 x 3 cm, solimy i odstawiamy na 10 minut. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Papryki oczyszczamy i kroimy w dużą kostkę. Trawę cytrynową rozgniatamy, papryczki chili oczyszczamy z pestek i siekamy. Na patelni mocno rozgrzewamy olej. Gdy zacznie lekko dymić, wrzucamy tyle warzyw, żeby równo pokryły dno patelni i łatwo było je mieszać. Obsmażamy tylko do uzyskania złotego koloru. Wyjmujemy i odkładamy w ciepłe miejsce, po czym nakładamy kolejną porcję warzyw. Powtarzamy, aż wszystkie warzywa będą obsmażone.Ugotowane ziemniaki kroimy w spore kawałki o nieregularnych kształtach.Podsmażone warzywa wrzucamy do garnka, dodajemy mleko kokosowe, rozgniecioną trawę cytrynową, ziarna ugotowanej kukurydzy i soczewicę, ciecierzycę, posiekaną papryczkę chili oraz pastę curry. Przyprawiamy solą i pieprzem, ostrożnie mieszamy. Dusimy 5-10 minut.Danie serwujemy w głębokim naczyniu, do dekoracji używamy łodyżek kolendry i orzeszków ziemnych.
Chyba każdy jadł gotowane kolby kukurydzy z masłem i grubą solą ? ja przynajmniej tak ją wspominam z dzieciństwa. Popcorn pewnie też wszyscy lubimy, zwłaszcza ten samodzielnie przyrządzony. Puszkowana, mrożona czy suszona kukurydza dostępna jest cały rok. Sezon na świeżą trwa krótko. Tę lubię klasycznie gotowaną, grillowaną, opalaną nad rozgrzanym węglem. Złote ziarna kojarzą mi się również z kuchnią latynoską ? podawane z ryżem, fasolą, pomidorami i żółtym serem, ze świeżo posiekaną kolendrą, chili i awokado. Kukurydza kocha też śmietanę, masło i kurczaka. Spróbujcie zupy kremu z popcornem, polenty z parmezanem, kurczaka z kukurydzianym purée i placków z cheddarem. Pobawicie się kukurydzą teraz, kiedy jest świeża!
![]() |
![]() |
![]() |
Altom Serwis Obiadowy YALTA... | BoLove ZESTAW OBIADOWY 2095 | Serwis obiadowy, porcelanow... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |