Warzywa korzeniowe - jesienny superfood
Sałatka z marchewką i boczkiem (Fot: Paulina Jakobiec)
Warzywa korzeniowe - jesienny superfood
Przeczekały cierpliwie zieloną konkurencję, bo wiedziały, że ich czas nadchodzi. Właśnie jesienią warzywa korzeniowe, sezonowy superfood, zachwycają swoim aromatem najbardziej.
Carpaccio z pieczonych buraków
(dla 2 osób, przygotowanie: ponad godzinę)
Składniki
- 2 małe buraki
- garść młodych listków buraka (można je teraz kupić w paczkach)
- garść orzechów nerkowca
- 4 łyżki sosu winegret na bazie octu winnego, np. z malin lub fig
Sposób przygotowania
Buraki przygotowujemy dzień przed podaniem. Myjemy je, osuszamy, szczelnie owijamy folią aluminiową i pieczemy ponad godzinę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180oC. Odstawiamy w chłodne miejsce do następnego dnia. Obieramy buraki i kroimy w cieniutkie plasterki. Posypujemy młodymi listkami buraka i rozgniecionymi w moździerzu orzechami nerkowca. Doprawiamy sosem winegret.
SNB Blacha CAKE 00126 | Spectrum Obieraczka do warz... | EUROGAST Obieraczka do warz... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Filet z dorsza na marchewkach
dla 1 osoby - przygotowanie: ok. 35 minut
Składniki
- po 1 marchewce pomarańczowej, czarnej i żółtej
- 2 łyżki oliwy
- 250 g filetu z dorsza
- 10 g masła
- 1/2 cytryny
- sól (najlepiej typu fleur de sel)
- czerwony pieprz
Sposób przygotowania
Marchewki obieramy i kroimy metodą julienne, czyli na zapałki.Blanszujemy je 5 minut we wrzącej wodzie, odsączamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy dorsza z obu stron. W małym garnku roztapiamy masło, wrzucamy zblanszowane marchewki i, mieszając, szklimy 2-3 minuty na małym ogniu. Skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny i lekko posypujemy solą. Dorsza doprawiamy solą i rozgniecionym w palcach czerwonym pieprzem. Podajemy na marchewkach.
* Fleur de Sel inaczej kwiat soli, francuska sól pozyskiwana metodą naturalnego powolnego suszenia wody morskiej, łagodnie podkreślająca aromat drobiu, ryb i warzyw, (opakowanie 125 g - 17-22 zł).
Sałatka z marchewką i boczkiem
dla 2 osób - przygotowanie: ok. 40 minut
Składniki
- 2 marchewki (czarna i pomarańczowa)
- 1 łyżeczka ziaren kopru włoskiego
- 1/2 cytryny
- 1 łyżka oliwy
- 2 grube plastry chudego boczku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 150 g soczewicy
- garść mieszanych liści sałat
Sposób przygotowania
Marchewki obieramy, płuczemy i kroimy w grube słupki. Układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Posypujemy ziarnami kopru włoskiego, skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny i oliwą. Na wierzchu układamy kawałki boczku. Pieczemy pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 180oC. Co kilka minut mieszamy.
Po wyjęciu z piekarnika polewamy sosem sojowym. Soczewicę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Liście sałat łączymy z pozostałymi składnikami. Podajemy sałatkę na ciepło.
Blomus Callista Wyciskacz d... | Gerpol Komplet noży ELEGANCE | Hendi Flora 787090 |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |
Purée z selera z pistacjami
dla 4 osób - przygotowanie: ok. godziny
Składniki
Sposób przygotowania
Seler, ziemniaki, jabłko i szalotkę obieramy i kroimy na kawałki. Gotujemy ok. 30 minut w małej ilości osolonej wody. Nadmiar wody odlewamy. Rozgniatamy warzywa i jabłko widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Wlewamy mleko, dodajemy masło. Mieszamy i zestawiamy garnek z ognia. Przed podaniem posypujemy pokruszonymi w moździerzu pistacjami.
Garnek Fissler 1612824 | Black+Blum Spudski tłuczek ... | Uutensil SPUDNIK Tłuczek do... |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Aromatyczna kura z batatami i rzepą
dla 6 osób - przygotowanie: ok. 20 minut - pieczenie: ponad godzinę
Marynata:
- 3 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki szafranu
- 2 ząbki czosnku
- 1 cytryna (wyciśnięty z niej sok)
- sól
Kura:
- 1 wiejska kura, sprawiona
- 1/2 pęczka kolendry
- 2 bataty
- 4 rzepy
- 1 por
Sposób przygotowania
Łączymy wszystkie składniki marynaty. Kurę faszerujemy wyciśniętą cytryną i kolendrą (odkładamy 3 łodyżki do dekoracji). Bataty i rzepę obieramy, kroimy w ćwiartki, pora w kawałki. Pieczemy kurę ok. 30 minut na blasze w piekarniku w 220oC, po czym skrapiamy ją marynatą i dokładamy warzywa. Zmniejszamy temperaturę do 200oC i pieczemy jeszcze 45 minut. W razie potrzeby podlewamy lekko wodą, aby warzywa nie przywarły. Podajemy kurę z warzywami, posypaną listkami kolendry.
Ambition Sztućce 24cz. SARA... | Stalgast 474000 | Tadar Blacha UNIWERSALNA 75381 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Topinambur z orzechami laskowymi
dla 1 osoby - przygotowanie: ok. 30 minut
Składniki
- 3 bulwy topinamburu
- garść orzechów laskowych
- 1 łyżeczka masła
- 2 łyżki oliwy
- 1/4 pęczka szczypiorku
- szczypta soli (najlepiej fleur de sel)
Sposób przygotowania
Bulwy topinamburu obieramy i gotujemy w całości (nie mogą się rozgotować). Rozłupane orzechy kruszymy i prażymy na złoty kolor na rozgrzanej suchej patelni. Przesypujemy do miseczki. Na tej samej patelni roztapiamy masło z oliwą. Wrzucamy topinambur na tłuszcz i lekko rumienimy (2-3 minuty), odwracając. Posypujemy prażonymi orzechami, posiekanym szczypiorkiem i szczyptą soli. Topinambur doskonale smakuje z jagnięciną.
* Fleur de Sel inaczej kwiat soli, francuska sól pozyskiwana metodą naturalnego powolnego suszenia wody morskiej, łagodnie podkreślająca aromat drobiu, ryb i warzyw, (opakowanie 125 g - 17-22 zł).