15 przepisów na niedrogi i szybki makaron
Penne z chorizo, czarnymi oliwkami i pomidorami (Fot. Marcin Klaban)
Spaghetti carbonara
(dla 2 osób)
Składniki
- 250 g spaghetti
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 4 plastry wędzonego boczku
- 200 ml śmietany 12%
- sól, pieprz
- 1 żółtko
- garść startego parmezanu
- 1 pęczek natki pietruszki
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy posiekane czosnek i cebulę. Smażymy 2 minuty na średnim ogniu, aż cebula się zeszkli, a czosnek lekko zrumieni. Wrzucamy boczek pokrojony w kostkę i podsmażamy, aby wytopił się z niego tłuszcz. Wlewamy śmietanę, zmniejszamy ogień i podgrzewamy przez minutę. Doprawiamy solą i pieprzem, wbijamy jajko i od razu zdejmujemy patelnię z ognia, aby nie zrobiła się jajecznica. Cały czas mieszając, wsypujemy połowę parmezanu i posiekanej natki pietruszki. Dodajemy odcedzone spaghetti i mieszamy, aby sos okleił makaron. Przekładamy do misek, posypujemy resztą parmezanu i natki.
Wyśmienite dania z makaronu. E-booki z przepisami dostępne na publio.pl >>
Alessi Garnek do gotowania ... | Fissler Fiamma Garnek do ma... | Silit NERO Garnek do makaro... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Farfalle z cukinią
Składniki
- 4 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 średnia cukinia
- 400 g makaronu farfalle
- sól, świeżo zmielony pieprz
- 4 łyżki startego parmezanu
- listki melisy do dekoracji
Sposób przygotowania
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażany na niej posiekany czosnek i cebulę. Cukinię kroimy w cieniutkie plasterki, wrzucamy na patelnię, solimy, krótko smażymy, cały czas mieszając. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy, nakładamy na ogrzane talerze. Na wierzchu kładziemy porcję cukinii, posypujemy pieprzem i parmezanem, dekorujemy melisą. Podajemy od razu.
kilo Zestaw do robienia mak... | Maszynka do makaronu - ręczna | Tescoma 630873 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Penne z pieczarkami
Składniki
- 200 g pieczarek
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 100 g chudego boczku
- 5 łyżek przecieru pomidorowego
- 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
- pieprz, sól
- 400 g makaronu penne
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
Sposób przygotowania
Pokrojone pieczarki odparowujemy na suchej patelni, dodajemy oliwę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażymy razem. Osobno podsmażamy boczek, łączymy z grzybami, dolewamy 1/2 szklanki wody i gotujemy bez przykrycia, aż połowa płynu odparuje. Dodajemy przecier pomidorowy i bazylię, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Makaron ugotowany według przepisu na opakowaniu odcedzamy, mieszamy z pieczarkami. Wykładamy na podgrzany półmisek i posypujemy szczypiorkiem.
Garneczki Fartuch kuchenny ... | Kela Diego Points 67x74 cm ... | Nytta Design Click-on 705-6 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Spaghetti ze szpinakiem
Składniki
- 100 g mrożonego szpinaku w liściach
- 1 szalotka lub nieduża cebula
- 3 łyżki oliwy
- 8-10 listków bazylii
- 2 ząbki czosnku
- biały pieprz
- sól
- 3 łyżki śmietanki 30%
- 400 g makaronu spaghetti
Sposób przygotowania
Szpinak rozmrażamy, odsączamy z nadmiaru wody. Posiekaną szalotkę szklimy na oliwie w sporym rondlu. Dodajemy szpinak i smażymy kilka minut pod przykryciem. Doprawiamy posiekaną bazylią, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą i pieprzem, Dodajemy śmietankę, zdejmujemy z ognia. Do rondla wkładamy makaron ugotowany według przepisu na opakowaniu. Mieszamy i natychmiast podajemy.
BergHOFF CLASSIC LINE Dursz... | Durszlak GERMAN stojący 24cm | Joseph Joseph Durszlak 40010 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Spaghetti z oliwą i czosnkiem
Składniki
- 1/3 szklanki oliwy
- 4 ząbki czosnku
- 400 g makaronu spaghetti
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- pieprz, sól
Sposób przygotowania
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekany czosnek i krótko podsmażamy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, żeby się nie przypalił. Ugotowany według przepisu na opakowaniu makaron przekładamy na patelnię, wsypujemy natkę, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Przekładamy na ogrzany półmisek i od razu podajemy.
Bourgeat Garnek do Kąpieli ... | Elo Garnek 90620 5l 20cm | Tescoma Garnek do Spaghetti... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Spaghetti z pesto z pietruszki
Składniki
- 50 dag spaghetti
- sól
Pesto:
- 7-8 dag posiekanej natki
- 2 ząbki czosnku
- 8 dag uprażonych orzeszków pinii, płatków migdałowych albo pestek dyni
- 6-7 dag startego parmezanu
- 150 ml dobrej oliwy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Ugotuj makaron w osolonej wodzie (możesz dodać trochę oliwy). Zmiksuj składniki sosu (oprócz oliwy i przypraw), przełóż do miski i ucieraj drewnianym tłuczkiem, aż powstanie jednolita masa. Powoli, stale ucierając, wlewaj oliwę. Przestań dodawać oliwę, gdy otrzymasz spójną pastę. Przypraw do smaku. Makaron przełóż na talerze, wymieszaj z sosem.
Autor: Anna Wrońska
AAA Drewniana łyżka angiels... | Łyżka drewniana nc-8325 | Łyżka drewniana - zestaw 3 ... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Pappardelle z tuńczykiem
(dla 2 osób)
Składniki
- 1/2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka w oleju tuńczyka
- 150 g (3/4 opakowania) 18% śmietany
- gałka muszkatołowa
- pieprz i sól
- 200 g makaronu pappardelle
Sposób przygotowania
Podsmażamy na oliwie posiekany czosnek, aż zacznie pachnieć. Nie rumienimy go za bardzo, bo stanie się gorzki. Dodajemy osączonego tuńczyka i śmietanę. Gotujemy kilka minut, doprawiamy gałką, solą i pieprzem. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, cedzimy, polewamy sosem. Przed podaniem można posypać danie płatkami chilli lub grubo mielonym różowym pieprzem.
Altom Zestaw Obiadowy 6/18 ... | Ambition Serwis obiadowy KU... | Maxwell & Williams WBA Zast... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Spaghetti z sosem pomidorowym
Składniki
- 1 ząbek czosnku
- 3 nieduże pomidory
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka soli
- szczypta cukru
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 400g makaronu spaghetti
- 1 łyżka oliwy
- 1 garść posiekanej bazylii
- 1 łyżka świeżo startego parmezanu
Sposób przygotowania
Czosnek rozcieramy na pastę ze szczyptą soli. Pomidory parzymy wrzątkiem i obieramy ze skórki, dwa z nich kroimy na kawałki, trzeci miksujemy i mieszamy z pozostałymi oraz z roztartym czosnkiem. Dodajemy sok z cytryny, sól, cukier i pieprz. Odstawiamy na 10 minut. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Osączony polewamy oliwą, dodajemy do pomidorów, szybko mieszamy. Wykładamy na talerze, każdą porcję posypujemy bazylią oraz świeżo startym parmezanem.
Bratwunder Patelnia Głęboka... | Julienne Patelnia Głęboka I... | Scanpan Patelnia Iq Głęboka... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Spaghetti w 10 minut
(dla 3 osób)
Składniki
- 300 g spaghetti
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 2 szalotki
- 6 suszonych (wyjętych z oliwy) pomidorów
- 1 puszka sardynek w oliwie
- pęczek natki pietruszki
- pieprz
- czerwona hawajska sól morska
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu. Na oliwie podsmażamy pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Wrzucamy szalotki pokrojone w drobną kostkę i smażymy, aż się zeszklą. Dodajemy pomidory pokrojone w paski, sardynki (wraz z oliwą) oraz połowę posiekanej pietruszki. Doprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy i podgrzewamy przez 2 minuty. Odcedzony makaron przekładamy na patelnię, mieszamy ze wszystkimi składnikami. Posypujemy resztą natki i podajemy.
Florina Komplet garnków Sto... | Silit Zestaw Garnków Modest... | Silit Zestaw Garnków 15151411 |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Makaron w sosie pomidorowym z czosnkiem
Pasta all'aglione
(dla 6 osób)
Składniki
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 2 suszone ostre czerwone papryczki
- 5 dużych dojrzałych pomidorów
- sól, szczypta cukru
- 1/2 kg makaronu (najlepiej tradycyjnego pici, może też być grube spaghetti)
- starty ser pecorino do posypania
Sposób przygotowania
Czosnek obieramy, lekko zgniatamy i podsmażamy na złoty kolor na oliwie, uważając, aby się nie przypalił. Wrzucamy pokruszone papryczki, pokrojone pomidory (obrane ze skórki i bez pestek), solimy i dodajemy szczyptę cukru. Dusimy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody, odcedzamy, gdy jest al dente. Wrzucamy do sosu, mieszamy i podajemy z tartym serem pecorino.
UWAGA: W klasycznym przepisie używa się ręcznie robionego makaronu pici. Oto przepis. Mieszamy 80 dag mąki, 1 jajko, szczyptę soli, 1 łyżkę oliwy i 2 szklanki letniej wody. Wyrabiamy energicznie. Smarujemy ciasto oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Następnie rozwałkowujemy cienko i kroimy w paseczki. Każdy pasek rolujemy na oprószonej mąką stolnicy, aż powstanie długi i dość gruby makaron. Podsypujemy mąką, aby się nie kleił.
Chodzież Zestaw Obiadowy dl... | Ćmielów I Chodzież Zestaw O... | Karolina Castel Fbc Zestaw ... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Penne z chorizo, czarnymi oliwkami i pomidorami
(Dla 4 osób)
Składniki
- 400 g penne
- oliwa
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli bez pestek
- 20 dag chorizo
- 1 garść czarnych oliwek
- 1 słoik (200 ml) suszonych pomidorów w oliwie
- 1 pęczek bazylii
- ser pecorino
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Makaron penne (krótkie rurki) gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Na patelni podsmażamy na oliwie czosnek pokrojony w cienkie plasterki oraz drobno posiekane, poz-bawione pestek chilli. Dodajemy pokrojone chorizo, oliwki, 8 suszonych pomidorów pokrojonych w paseczki. Na koniec wlewamy nieco oliwy, którą były zalane suszone pomidory, aby wzmocnić aromat sosu. Makaron odcedzamy (zostawiamy w nim odrobinę wody, bo zawiera skrobię i zagęści sos) i mieszamy z sosem. Posypujemy posiekaną bazylią oraz świeżo startym pecorino (można użyć innego twardego żółtego sera). Doprawiamy solą i pieprzem.
Amefa Sztućce Chopin 24-czę... | BergHOFF Sztućce Stella Mat... | SSW MELON SZTUĆCE 912049 zi... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Ziołowe spaghetti
Składniki
- 50 dag spagetti
- 1/3 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki ziołowego pieprzu
- 1/3 szklanki oleju słonecznikowego
- 4 łyżki świeżego posiekanego majeranku
- 4 łyżki pokrojonego świeżego tymianku
- sól
- 10 dag startego parmezanu
Sposób przygotowania
Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na suchej patelni prażymy curry wymieszane z pieprzem ziołowym. Lekko studzimy, dodajemy olej słonecznikowy i posiekane świeże zioła. Mieszamy. Wylewamy olej z przyprawami na ugotowany makaron, lekko mieszamy, rozkładamy na talerze i posypujemy parmezanem.
BergHOFF Zestaw do przypraw... | PÓŁKA NA PRZYPRAWY 12 PRZYP... | Półka na przyprawy 6 przypr... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Spaghetti z serem i pieprzem
SPAGHETTI CACIO E PEPE
(Dla 6 osób)
Składniki
- 50 dag makaronu spaghetti
- 20 dag tartego sera pecorino (niezbyt dojrzałego)
- 1 łyżka oliwy
- dużo świeżo zmielonego pieprzu
Sposób przygotowania
Gotujemy spaghetti w dużej ilości wrzącej, osolonej wody. Odcedzamy, gdy jest jeszcze bardzo "al dente", zostawiając ok. szklanki wrzątku z gotowania. W misce szybko mieszamy tarty ser z wrzątkiem i dużą ilością pieprzu, by powstał kremowy sos. Rzucamy makaron na rozgrzaną w dużym rondlu oliwę, szybko mieszając, polewamy sosem, mieszamy jeszcze raz i podajemy. Moja rada: osobno możemy podać miseczkę ze startym serem oraz młynek z czarnym pieprzem.
Autor: Tessa Capponi-Borawska
Grezzo Tarka do sera Gefu 5... | Legnoart Tarka do sera Coni... | VACU VIN Tarka do sera 4655460 |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |
Farfalle z groszkiem, i pancettą
(Dla 4 osób)
Składniki
- 400 g makaronu farfalle (kokardki)
- oliwa
- 2 ząbki czosnku
- 12 dag pancetty lub wędzonego boczku
- 15 dag groszku
- kieliszek białego wina stołowego
- 200 ml śmietany
- garść świeżo startego parmezanu
- pęczek bazylii
- sól, świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy al dente (na półtwardo) w posolonym wrzątku z odrobiną oliwy. W czasie gdy się gotuje, na rozgrzanej patelni z 4-5 łyżkami oliwy podsmażamy posiekany czosnek, dodajemy pokrojony w kostkę boczek oraz groszek (świeży albo mrożony). Wlewamy wino i podgrzewamy przez kilka minut - w tym czasie zredukuje ono swoją objętość, a alkohol wyparuje. Zmniejszamy płomień i wlewamy śmietanę. Mieszając przez cały czas, podgrzewamy sos kilka minut, aby zgęstniał. Gotowy makaron odcedzamy i natychmiast mieszamy z sosem. Podajemy w dużej misce, posypany siekaną bazylią i parmezanem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Autor: Tomek Woźniak
Clatronic KM 3632 | KOHERSEN 8001 | Orava KR-410 |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Sałatka makaronowo-paprykowa
(dla 2-3 osób)
Składniki
- 250 g dowolnego rodzaju krótkiego makaronu (penne, fusilli)
- po 1 czerwonej i żółtej papryce
- 1 pęczek koperku
- garść świeżo startego parmezanu
- oliwa
Sposób przygotowania
Gotujemy makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Papryki myjemy, osuszamy, usuwamy gniazda nasienne i dzielimy na ćwiartki. Rozgrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury, układamy papryki na blasze skórką do góry i pieczemy na górnej półce przez 5-10 minut, aż skórka zacznie się przypiekać i odchodzić od miąższu. Studzimy, obieramy i kroimy na małe kawałki.
Fot. Marcin Klaban
Mieszamy z makaronem i obficie posypujemy posiekanym koperkiem oraz serem. Studzimy, a przed podaniem skrapiamy oliwą.
FLORINA PREMIUM Talerze des... | FLORINA PREMIUM Talerze Dmu... | Menu New Norm 2013410 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |