15 przepisów na niedrogi i szybki makaron

Penne z chorizo, czarnymi oliwkami i pomidorami (Fot. Marcin Klaban)

Spaghetti carbonara
(dla 2 osób)
Składniki
- 250 g spaghetti
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 4 plastry wędzonego boczku
- 200 ml śmietany 12%
- sól, pieprz
- 1 żółtko
- garść startego parmezanu
- 1 pęczek natki pietruszki
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy posiekane czosnek i cebulę. Smażymy 2 minuty na średnim ogniu, aż cebula się zeszkli, a czosnek lekko zrumieni. Wrzucamy boczek pokrojony w kostkę i podsmażamy, aby wytopił się z niego tłuszcz. Wlewamy śmietanę, zmniejszamy ogień i podgrzewamy przez minutę. Doprawiamy solą i pieprzem, wbijamy jajko i od razu zdejmujemy patelnię z ognia, aby nie zrobiła się jajecznica. Cały czas mieszając, wsypujemy połowę parmezanu i posiekanej natki pietruszki. Dodajemy odcedzone spaghetti i mieszamy, aby sos okleił makaron. Przekładamy do misek, posypujemy resztą parmezanu i natki.
Wyśmienite dania z makaronu. E-booki z przepisami dostępne na publio.pl >>
![]() |
![]() |
![]() |
Alessi Garnek do gotowania ... | Fissler Fiamma Garnek do ma... | Silit NERO Garnek do makaro... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Farfalle z cukinią
Składniki
- 4 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 średnia cukinia
- 400 g makaronu farfalle
- sól, świeżo zmielony pieprz
- 4 łyżki startego parmezanu
- listki melisy do dekoracji
Sposób przygotowania
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażany na niej posiekany czosnek i cebulę. Cukinię kroimy w cieniutkie plasterki, wrzucamy na patelnię, solimy, krótko smażymy, cały czas mieszając. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy, nakładamy na ogrzane talerze. Na wierzchu kładziemy porcję cukinii, posypujemy pieprzem i parmezanem, dekorujemy melisą. Podajemy od razu.
![]() |
![]() |
![]() |
kilo Zestaw do robienia mak... | Maszynka do makaronu - ręczna | Tescoma 630873 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Penne z pieczarkami
Składniki
- 200 g pieczarek
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 100 g chudego boczku
- 5 łyżek przecieru pomidorowego
- 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
- pieprz, sól
- 400 g makaronu penne
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
Sposób przygotowania
Pokrojone pieczarki odparowujemy na suchej patelni, dodajemy oliwę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażymy razem. Osobno podsmażamy boczek, łączymy z grzybami, dolewamy 1/2 szklanki wody i gotujemy bez przykrycia, aż połowa płynu odparuje. Dodajemy przecier pomidorowy i bazylię, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Makaron ugotowany według przepisu na opakowaniu odcedzamy, mieszamy z pieczarkami. Wykładamy na podgrzany półmisek i posypujemy szczypiorkiem.
![]() |
![]() |
![]() |
Garneczki Fartuch kuchenny ... | Kela Diego Points 67x74 cm ... | Nytta Design Click-on 705-6 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Spaghetti ze szpinakiem
Składniki
- 100 g mrożonego szpinaku w liściach
- 1 szalotka lub nieduża cebula
- 3 łyżki oliwy
- 8-10 listków bazylii
- 2 ząbki czosnku
- biały pieprz
- sól
- 3 łyżki śmietanki 30%
- 400 g makaronu spaghetti
Sposób przygotowania
Szpinak rozmrażamy, odsączamy z nadmiaru wody. Posiekaną szalotkę szklimy na oliwie w sporym rondlu. Dodajemy szpinak i smażymy kilka minut pod przykryciem. Doprawiamy posiekaną bazylią, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą i pieprzem, Dodajemy śmietankę, zdejmujemy z ognia. Do rondla wkładamy makaron ugotowany według przepisu na opakowaniu. Mieszamy i natychmiast podajemy.
![]() |
![]() |
![]() |
BergHOFF CLASSIC LINE Dursz... | Durszlak GERMAN stojący 24cm | Joseph Joseph Durszlak 40010 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Spaghetti z oliwą i czosnkiem
Składniki
- 1/3 szklanki oliwy
- 4 ząbki czosnku
- 400 g makaronu spaghetti
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- pieprz, sól
Sposób przygotowania
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekany czosnek i krótko podsmażamy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, żeby się nie przypalił. Ugotowany według przepisu na opakowaniu makaron przekładamy na patelnię, wsypujemy natkę, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Przekładamy na ogrzany półmisek i od razu podajemy.
![]() |
![]() |
![]() |
Bourgeat Garnek do Kąpieli ... | Elo Garnek 90620 5l 20cm | Tescoma Garnek do Spaghetti... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Spaghetti z pesto z pietruszki
Składniki
- 50 dag spaghetti
- sól
Pesto:
- 7-8 dag posiekanej natki
- 2 ząbki czosnku
- 8 dag uprażonych orzeszków pinii, płatków migdałowych albo pestek dyni
- 6-7 dag startego parmezanu
- 150 ml dobrej oliwy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Ugotuj makaron w osolonej wodzie (możesz dodać trochę oliwy). Zmiksuj składniki sosu (oprócz oliwy i przypraw), przełóż do miski i ucieraj drewnianym tłuczkiem, aż powstanie jednolita masa. Powoli, stale ucierając, wlewaj oliwę. Przestań dodawać oliwę, gdy otrzymasz spójną pastę. Przypraw do smaku. Makaron przełóż na talerze, wymieszaj z sosem.
Autor: Anna Wrońska
![]() |
![]() |
![]() |
AAA Drewniana łyżka angiels... | Łyżka drewniana nc-8325 | Łyżka drewniana - zestaw 3 ... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Pappardelle z tuńczykiem
(dla 2 osób)
Składniki
- 1/2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka w oleju tuńczyka
- 150 g (3/4 opakowania) 18% śmietany
- gałka muszkatołowa
- pieprz i sól
- 200 g makaronu pappardelle
Sposób przygotowania
Podsmażamy na oliwie posiekany czosnek, aż zacznie pachnieć. Nie rumienimy go za bardzo, bo stanie się gorzki. Dodajemy osączonego tuńczyka i śmietanę. Gotujemy kilka minut, doprawiamy gałką, solą i pieprzem. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, cedzimy, polewamy sosem. Przed podaniem można posypać danie płatkami chilli lub grubo mielonym różowym pieprzem.
![]() |
![]() |
![]() |
Altom Zestaw Obiadowy 6/18 ... | Ambition Serwis obiadowy KU... | Maxwell & Williams WBA Zast... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Spaghetti z sosem pomidorowym
Składniki
- 1 ząbek czosnku
- 3 nieduże pomidory
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka soli
- szczypta cukru
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 400g makaronu spaghetti
- 1 łyżka oliwy
- 1 garść posiekanej bazylii
- 1 łyżka świeżo startego parmezanu
Sposób przygotowania
Czosnek rozcieramy na pastę ze szczyptą soli. Pomidory parzymy wrzątkiem i obieramy ze skórki, dwa z nich kroimy na kawałki, trzeci miksujemy i mieszamy z pozostałymi oraz z roztartym czosnkiem. Dodajemy sok z cytryny, sól, cukier i pieprz. Odstawiamy na 10 minut. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Osączony polewamy oliwą, dodajemy do pomidorów, szybko mieszamy. Wykładamy na talerze, każdą porcję posypujemy bazylią oraz świeżo startym parmezanem.
![]() |
![]() |
![]() |
Bratwunder Patelnia Głęboka... | Julienne Patelnia Głęboka I... | Scanpan Patelnia Iq Głęboka... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Spaghetti w 10 minut
(dla 3 osób)
Składniki
- 300 g spaghetti
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 2 szalotki
- 6 suszonych (wyjętych z oliwy) pomidorów
- 1 puszka sardynek w oliwie
- pęczek natki pietruszki
- pieprz
- czerwona hawajska sól morska
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu. Na oliwie podsmażamy pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Wrzucamy szalotki pokrojone w drobną kostkę i smażymy, aż się zeszklą. Dodajemy pomidory pokrojone w paski, sardynki (wraz z oliwą) oraz połowę posiekanej pietruszki. Doprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy i podgrzewamy przez 2 minuty. Odcedzony makaron przekładamy na patelnię, mieszamy ze wszystkimi składnikami. Posypujemy resztą natki i podajemy.
![]() |
![]() |
![]() |
Florina Komplet garnków Sto... | Silit Zestaw Garnków Modest... | Silit Zestaw Garnków 15151411 |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Makaron w sosie pomidorowym z czosnkiem
Pasta all'aglione
(dla 6 osób)
Składniki
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 2 suszone ostre czerwone papryczki
- 5 dużych dojrzałych pomidorów
- sól, szczypta cukru
- 1/2 kg makaronu (najlepiej tradycyjnego pici, może też być grube spaghetti)
- starty ser pecorino do posypania
Sposób przygotowania
Czosnek obieramy, lekko zgniatamy i podsmażamy na złoty kolor na oliwie, uważając, aby się nie przypalił. Wrzucamy pokruszone papryczki, pokrojone pomidory (obrane ze skórki i bez pestek), solimy i dodajemy szczyptę cukru. Dusimy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody, odcedzamy, gdy jest al dente. Wrzucamy do sosu, mieszamy i podajemy z tartym serem pecorino.
UWAGA: W klasycznym przepisie używa się ręcznie robionego makaronu pici. Oto przepis. Mieszamy 80 dag mąki, 1 jajko, szczyptę soli, 1 łyżkę oliwy i 2 szklanki letniej wody. Wyrabiamy energicznie. Smarujemy ciasto oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Następnie rozwałkowujemy cienko i kroimy w paseczki. Każdy pasek rolujemy na oprószonej mąką stolnicy, aż powstanie długi i dość gruby makaron. Podsypujemy mąką, aby się nie kleił.
![]() |
![]() |
![]() |
Chodzież Zestaw Obiadowy dl... | Ćmielów I Chodzież Zestaw O... | Karolina Castel Fbc Zestaw ... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Penne z chorizo, czarnymi oliwkami i pomidorami
(Dla 4 osób)
Składniki
- 400 g penne
- oliwa
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli bez pestek
- 20 dag chorizo
- 1 garść czarnych oliwek
- 1 słoik (200 ml) suszonych pomidorów w oliwie
- 1 pęczek bazylii
- ser pecorino
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Makaron penne (krótkie rurki) gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Na patelni podsmażamy na oliwie czosnek pokrojony w cienkie plasterki oraz drobno posiekane, poz-bawione pestek chilli. Dodajemy pokrojone chorizo, oliwki, 8 suszonych pomidorów pokrojonych w paseczki. Na koniec wlewamy nieco oliwy, którą były zalane suszone pomidory, aby wzmocnić aromat sosu. Makaron odcedzamy (zostawiamy w nim odrobinę wody, bo zawiera skrobię i zagęści sos) i mieszamy z sosem. Posypujemy posiekaną bazylią oraz świeżo startym pecorino (można użyć innego twardego żółtego sera). Doprawiamy solą i pieprzem.
![]() |
![]() |
![]() |
Amefa Sztućce Chopin 24-czę... | BergHOFF Sztućce Stella Mat... | SSW MELON SZTUĆCE 912049 zi... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Ziołowe spaghetti
Składniki
- 50 dag spagetti
- 1/3 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki ziołowego pieprzu
- 1/3 szklanki oleju słonecznikowego
- 4 łyżki świeżego posiekanego majeranku
- 4 łyżki pokrojonego świeżego tymianku
- sól
- 10 dag startego parmezanu
Sposób przygotowania
Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na suchej patelni prażymy curry wymieszane z pieprzem ziołowym. Lekko studzimy, dodajemy olej słonecznikowy i posiekane świeże zioła. Mieszamy. Wylewamy olej z przyprawami na ugotowany makaron, lekko mieszamy, rozkładamy na talerze i posypujemy parmezanem.
![]() |
![]() |
![]() |
BergHOFF Zestaw do przypraw... | PÓŁKA NA PRZYPRAWY 12 PRZYP... | Półka na przyprawy 6 przypr... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Spaghetti z serem i pieprzem
SPAGHETTI CACIO E PEPE
(Dla 6 osób)
Składniki
- 50 dag makaronu spaghetti
- 20 dag tartego sera pecorino (niezbyt dojrzałego)
- 1 łyżka oliwy
- dużo świeżo zmielonego pieprzu
Sposób przygotowania
Gotujemy spaghetti w dużej ilości wrzącej, osolonej wody. Odcedzamy, gdy jest jeszcze bardzo "al dente", zostawiając ok. szklanki wrzątku z gotowania. W misce szybko mieszamy tarty ser z wrzątkiem i dużą ilością pieprzu, by powstał kremowy sos. Rzucamy makaron na rozgrzaną w dużym rondlu oliwę, szybko mieszając, polewamy sosem, mieszamy jeszcze raz i podajemy. Moja rada: osobno możemy podać miseczkę ze startym serem oraz młynek z czarnym pieprzem.
Autor: Tessa Capponi-Borawska
![]() |
![]() |
![]() |
Grezzo Tarka do sera Gefu 5... | Legnoart Tarka do sera Coni... | VACU VIN Tarka do sera 4655460 |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |

Farfalle z groszkiem, i pancettą
(Dla 4 osób)
Składniki
- 400 g makaronu farfalle (kokardki)
- oliwa
- 2 ząbki czosnku
- 12 dag pancetty lub wędzonego boczku
- 15 dag groszku
- kieliszek białego wina stołowego
- 200 ml śmietany
- garść świeżo startego parmezanu
- pęczek bazylii
- sól, świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy al dente (na półtwardo) w posolonym wrzątku z odrobiną oliwy. W czasie gdy się gotuje, na rozgrzanej patelni z 4-5 łyżkami oliwy podsmażamy posiekany czosnek, dodajemy pokrojony w kostkę boczek oraz groszek (świeży albo mrożony). Wlewamy wino i podgrzewamy przez kilka minut - w tym czasie zredukuje ono swoją objętość, a alkohol wyparuje. Zmniejszamy płomień i wlewamy śmietanę. Mieszając przez cały czas, podgrzewamy sos kilka minut, aby zgęstniał. Gotowy makaron odcedzamy i natychmiast mieszamy z sosem. Podajemy w dużej misce, posypany siekaną bazylią i parmezanem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Autor: Tomek Woźniak
![]() |
![]() |
![]() |
Clatronic KM 3632 | KOHERSEN 8001 | Orava KR-410 |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Sałatka makaronowo-paprykowa
(dla 2-3 osób)
Składniki
- 250 g dowolnego rodzaju krótkiego makaronu (penne, fusilli)
- po 1 czerwonej i żółtej papryce
- 1 pęczek koperku
- garść świeżo startego parmezanu
- oliwa
Sposób przygotowania
Gotujemy makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Papryki myjemy, osuszamy, usuwamy gniazda nasienne i dzielimy na ćwiartki. Rozgrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury, układamy papryki na blasze skórką do góry i pieczemy na górnej półce przez 5-10 minut, aż skórka zacznie się przypiekać i odchodzić od miąższu. Studzimy, obieramy i kroimy na małe kawałki.
Fot. Marcin Klaban
Mieszamy z makaronem i obficie posypujemy posiekanym koperkiem oraz serem. Studzimy, a przed podaniem skrapiamy oliwą.
![]() |
![]() |
![]() |
FLORINA PREMIUM Talerze des... | FLORINA PREMIUM Talerze Dmu... | Menu New Norm 2013410 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |