Przekąski do szkoły ze śliwką kalifornijską

Trufle kukurydziane ze śliwką kalifornijską (Przepis autorstwa Katarzyny Marciniewicz - ChilliBite.pl)

Trufle kukurydziane ze śliwką kalifornijską
Przepis autorstwa Katarzyny Marciniewicz - ChilliBite.pl
Składniki
- 100g śliwek kalifornijskich
- 30g ekologicznych płatków kukurydzianych 100%, bez cukru
- 30g migdałów blanszowanych
- ok. 30-50ml wody
Sposób przygotowania
Śliwki kalifornijskie i migdały blendujemy w malakserze do konsystencji kaszy. Dodajemy płatki kukurydziane i ponownie miksujemy. Na końcu dodajemy wodę, po łyżce i blendujemy po kilka sekund, aż do uzyskania dość spójnej konsystencji. Masa powinna być nieco grudkowa i łatwo się sklejać. Dłońmi zwilżonymi wodą formujemy niewielkie trufelki i wkładamy do papilotów. Trufle kukurydziane ze śliwką kalifornijską będą idealną i zdrową przekąską na drugie śniadanie.
![]() |
![]() |
![]() |
Auerhahn Zestaw obiadowy dl... | Churchill Zestaw śniadaniow... | P:os zestaw śniadaniowy sta... |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Pierożki pieczone ze śliwką kalifornijską i orzechami
Przepis autorstwa Mariety Mareckiej
Składniki
- 200g mąki kukurydzianej
- 100g mąki pszennej + 2 łyżki do podsypania ciasta przy wałkowaniu
- 100g mąki żytniej razowej
- 2 jaja
- 2 czubate łyżki masła
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1 białko do posmarowania pierożków przed pieczeniem
- ew. mak, sezam do posypania
Farsz:
- 50g orzechów włoskich
- 300g śliwek kalifornijskich
- 3/4 łyżeczki cynamonu
- 1 i 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru
Sposób przygotowania:
Śliwki kalifornijskie zalewamy ciepłą wodą na wysokość owoców i odstawiamy aż zmiękną. Odsączamy nadmiar płynu, przekładamy do wysokiego naczynia i miksujemy blenderem na pastę. Orzechy kroimy drobno, dodajemy do śliwek i łączymy z cynamonem i imbirem.
Przygotowujemy ciasto:
Obie mąki przesiewamy do miski, dodajemy rozkłócone jaja, sól i mieszając całość widelcem powoli dolewamy ciepłą wodę i miękkie masło. Jak składniki zaczną się łączyć zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 4 mm i wycinamy krążki śr. ok. 5-6 cm. Na każdy kawałek ciasta kładziemy 1 czubatą łyżeczkę farszu ze śliwek kalifornijskich i sklejamy zgrabne pierożki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy wierzch białkiem, obsypujemy ziarenkami sezamu lub makiem. Pieczemy ok. 20 minut aż lekko zbrązowieją. Podajemy ciepłe lub wystudzone.

Wrap z musem ze śliwki kalifornijskiej, komosą ryżową i kurczakiem
Przepis autorstwa dietetyczki - Barbary Dąbrowskiej-Górskiej
Składniki
- 2 pełnoziarniste tortille pszenne (124g)
- 1/3 szklanki suchej, czerwonej komosy ryżowej (60g)
- 4 łyżki gęstego jogurtu greckiego (80g)
- 2 łyżki musu ze śliwki kalifornijskiej (5 śliwek kalifornijskich - ok. 50g + 2 łyżki wody)
- 100g piersi z kurczaka grillowanej z ziołami 1 łyżka pestek słonecznika (10g)
- Garść liści rukoli (20g)
- 1 pomidor malinowy (170g)
- Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Pierś z kurczaka kroimy w paseczki. Pomidora myjemy i kroimy w ósemki. W niewielkim pojemniku blendujemy śliwki kalifornijskie z wodą.
Przygotowujemy sos: mus ze śliwek mieszamy z jogurtem greckim. W misce mieszamy dokładnie kurczaka, komosę i sos. Na tortillę wykładamy liście rukoli, nadzienie z komosy i ósemki pomidora. Posypujemy nasionami słonecznika, oprószamy solą i pieprzem. Zawijamy.
2 porcje
Czas przygotowania:
15 minut
Dzień wcześniej:
ugrillować pierś z kurczaka, ugotować komosę