Przekąski do szkoły ze śliwką kalifornijską

Mg
Trufle kukurydziane ze śliwką kalifornijską

Trufle kukurydziane ze śliwką kalifornijską (Przepis autorstwa Katarzyny Marciniewicz - ChilliBite.pl)

Powrót do szkoły zawsze budzi niesmak, ale drugie śniadanie to już musi być pyszne!
1 z 3
Przepis autorstwa Katarzyny Marciniewicz - ChilliBite.pl
Przepis autorstwa Katarzyny Marciniewicz - ChilliBite.pl

Trufle kukurydziane ze śliwką kalifornijską

Przepis autorstwa Katarzyny Marciniewicz - ChilliBite.pl

 

Składniki

  • 100g śliwek kalifornijskich
  • 30g ekologicznych płatków kukurydzianych 100%, bez cukru
  • 30g migdałów blanszowanych
  • ok. 30-50ml wody

 

Sposób przygotowania

Śliwki kalifornijskie i migdały blendujemy w malakserze do konsystencji kaszy. Dodajemy płatki kukurydziane i ponownie miksujemy. Na końcu dodajemy wodę, po łyżce i blendujemy po kilka sekund, aż do uzyskania dość spójnej konsystencji. Masa powinna być nieco grudkowa i łatwo się sklejać. Dłońmi zwilżonymi wodą formujemy niewielkie trufelki i wkładamy do papilotów. Trufle kukurydziane ze śliwką kalifornijską będą idealną i zdrową przekąską na drugie śniadanie.

Zdjęcie Auerhahn Zestaw obiadowy dla dziecka Pirat Paddy 7szt. 06060201 Zdjęcie Churchill Zestaw śniadaniowy Farma Zdjęcie P:os zestaw śniadaniowy star wars 21104
Auerhahn Zestaw obiadowy dl... Churchill Zestaw śniadaniow... P:os zestaw śniadaniowy sta...
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
2 z 3
Przepis autorstwa Mariety Mareckiej
Przepis autorstwa Mariety Mareckiej

Pierożki pieczone ze śliwką kalifornijską i orzechami

Przepis autorstwa Mariety Mareckiej

 

Składniki

  • 200g mąki kukurydzianej
  • 100g mąki pszennej + 2 łyżki do podsypania ciasta przy wałkowaniu
  • 100g mąki żytniej razowej
  • jaja
  • 2 czubate łyżki masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1 białko do posmarowania pierożków przed pieczeniem
  • ew. mak, sezam do posypania

 

Farsz:

 

Sposób przygotowania:

Śliwki kalifornijskie zalewamy ciepłą wodą na wysokość owoców i odstawiamy aż zmiękną. Odsączamy nadmiar płynu, przekładamy do wysokiego naczynia i miksujemy blenderem na pastę. Orzechy kroimy drobno, dodajemy do śliwek i łączymy z cynamonem i imbirem.

 

Przygotowujemy ciasto:

Obie mąki przesiewamy do miski, dodajemy rozkłócone jaja, sól i mieszając całość widelcem powoli dolewamy ciepłą wodę i miękkie masło. Jak składniki zaczną się łączyć zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 4 mm i wycinamy krążki śr. ok. 5-6 cm. Na każdy kawałek ciasta kładziemy 1 czubatą łyżeczkę farszu ze śliwek kalifornijskich i sklejamy zgrabne pierożki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy wierzch białkiem, obsypujemy ziarenkami sezamu lub makiem. Pieczemy ok. 20 minut aż lekko zbrązowieją. Podajemy ciepłe lub wystudzone.

3 z 3
Przepis autorstwa dietetyczki - Barbary Dąbrowskiej-Górskiej
Przepis autorstwa dietetyczki - Barbary Dąbrowskiej-Górskiej

Wrap z musem ze śliwki kalifornijskiej, komosą ryżową i kurczakiem

Przepis autorstwa dietetyczki - Barbary Dąbrowskiej-Górskiej

 

Składniki

  • 2 pełnoziarniste tortille pszenne (124g)
  • 1/3 szklanki suchej, czerwonej komosy ryżowej (60g)
  • 4 łyżki gęstego jogurtu greckiego (80g)
  • 2 łyżki musu ze śliwki kalifornijskiej (5 śliwek kalifornijskich - ok. 50g + 2 łyżki wody)
  • 100g piersi z kurczaka grillowanej z ziołami 1 łyżka pestek słonecznika (10g)
  • Garść liści rukoli (20g)
  • 1 pomidor malinowy (170g)
  • Sól, pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania

Pierś z kurczaka kroimy w paseczki. Pomidora myjemy i kroimy w ósemki. W niewielkim pojemniku blendujemy śliwki kalifornijskie z wodą.

Przygotowujemy sos: mus ze śliwek mieszamy z jogurtem greckim. W misce mieszamy dokładnie kurczaka, komosę i sos. Na tortillę wykładamy liście rukoli, nadzienie z komosy i ósemki pomidora. Posypujemy nasionami słonecznika, oprószamy solą i pieprzem. Zawijamy.

 

2 porcje
Czas przygotowania:

15 minut

Dzień wcześniej:
ugrillować pierś z kurczaka, ugotować komosę

Więcej na ten temat: śliwka kalifornijska