11 sałatek z ogórkiem do wypróbowania w tym tygodniu
Zielona sałatka z porem (Fot. M&K Duklas/Duklas.pl)
Zielona sałatka z porem
Składniki
- 4 młode pory
- 1 długi świeży zielony ogórek
- 1 awokado
- 1 zielona papryka
- 3-4 połówki brzoskwiń z puszki
- 5-10 dag sera z zieloną pleśnią
Sos:
- 1 kieliszek (50 ml) wytrawnego białego 1 kieliszek (50 ml) wytrawnego białego
- sok z 1/2 limonki
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka zielonego pieprzu z zalewy
- świeżo mielony pieprz
- sól do smaku
Sposób przygotowania
Pory i ogórka kroimy w cienkie plasterki, awokado na cząstki, paprykę w paski. Wszystko razem wkładamy do dużej miski. Łączymy dokładnie składniki sosu i polewamy nim sałatkę. Na wierzchu układamy kawałki brzoskwiń. Ser pleśniowy rozkruszamy i posypujemy nim sałatkę.
Autor
Horiatiki - wiejska sałatka grecka
Składniki
- 3 pomidory
- 1 ogórek
- 1 czerwona cebula
- 1 zielona papryka
- 20 dag (15 sztuk) czarnych oliwek
- 18 dag sera feta
- 100 ml oliwy
- 2 łyżki octu winnego
- natka
- sól
- pieprz
- oregano
Sposób przygotowania
Pomidory pokrój w grubą kostkę, obranego ogórka w półplasterki. Paprykę oczyść i pokrój w kostkę o boku 5 mm. Dodaj oliwki i pokrojoną natkę. Cebulę obierz, pokrój w talarki, dodaj do sałatki. Przypraw do smaku solą, pieprzem i oregano. Skrop oliwą i octem winnym. Na końcu dodaj pokrojony w kostkę ser feta.
Autor
Teo VafidisSałatka słodko-pikantna
Składniki
- 2 zielone ogórki
- mała główka endywii lub innej sałaty kędzierzawej
- garść rukoli
- 2 małe kolorowe papryki
- 1 melon
- 1/2 czerwonej papryczki chilli
- 1 pęczek mięty
Sos:
- 2/3 szklanki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki świeżo startej skórki cytrynowej
- 1 łyżeczka jasnego miodu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Ogórki kroimy w plasterki, endywię i rukolę rwiemy na małe kawałki. Paprykę oczyszczamy z pestek i kroimy w dużą kostkę, z melonów wykrawamy kulki (lub kroimy je w kostkę), a chilli siekamy. Składniki mieszamy, dodając listki mięty. Robimy sos, łącząc wszystkie jego składniki, polewamy sałatkę. Podajemy z bagietką.
Autor: Dorota Próchniewicz
Sałatka z winogronami i serem Taleggio
Składniki: (na 1 porcję)
Autorskie przepisy z winogronami prezentuje Dawid Łagowski, szef kuchni restauracji Pałacu Mierzęcin
Składniki
- 100 g sera taleggio
- 50 g świeżych, wypestkowanych białych winogron
- kilka pomidorków cherry
- 1 średni ogórek gruntowy
- 1 łyżka mielonych pistacji
- 100 g mieszanki młodych sałat
- winegret z prażonych pestek dyni
- 1 łyżka pestek dyni
- 1 łyżka ziaren słonecznika
- 60 ml oliwy
- 10 g miodu wrzosowego
- 1 łyżka octu jabłkowego
Sposób przygotowania
Podziel ser na małe kawałki. Osuszone sałaty połącz z winogronami, pomidorkami, i pokrojonym ogórkiem. Skrop delikatnie sałaty vinaigrette i przełóż do salaterki. Ser obsyp pokruszonymi pistacjami i poukładaj na przygotowanych sałatach. Świeże zioła i kruszone pistacje będą dobrym dodatkiem na koniec.
Azjatycka sałatka makaronowa z krewetkami
Składniki
- 20 dag azjatyckiego makaronu ryżowego
- 4-5 łyżek soku z limonki
- 3 łyżki sosu rybnego
- 4 łyżeczki sosu chilli
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki cukru
- 50 dag średniej wielkości krewetek
- 1 ogórek
- 25 dag groszku cukrowego
- 1 czerwona papryka
- garść listków mięty
- garść listków kolendry
- sól
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu podanego na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy zimną wodą, osączamy. Kroimy nożyczkami, aby nitki były krótsze. Robimy sos: podgrzewamy na małym ogniu sok z limonki z sosami rybnym i chilli, dodajemy rozgnieciony czosnek i cukier. Zdejmujemy z ognia, gdy cukier się rozpuści. Obgotowane krewetki zalewamy 2 łyżkami sosu, mieszamy, aby były zanurzone z każdej strony, odstawiamy na kilka minut. W miseczkach układamy makaron, na nim plasterki ogórka, groszek cukrowy pokrojony ukośnie na połówki, paprykę oczyszczoną z gniazd nasiennych i pokrojoną w paseczki, miętę oraz kolendrę. Solimy. Na wierzchu kładziemy zamarynowane krewetki, skrapiamy resztą sosu.
Autor: Kinga A. Kłosińska
Sałatka azjatycka z wieprzowiną i ananasem
(dla 4 osób)
Składniki
- 300 g polędwiczki wieprzowej
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- 1 ogórek
- 1 zielona papryczka chilli
- 1 czerwona papryka
- 2 marchewki
- 1 ananas
- garść kiełków fasoli mung
- 2 łyżki sezamu
- 1 pęczek kolendry
- kawałek długości 1 cm świeżego imbiru
- sok z 2 limonek
- 4 łyżki oleju ryżowego
- ziarna sezamu
Sposób przygotowania
Polędwiczkę kroimy w cienkie plastry i kilka minut smażymy na oleju, doprawiając solą i pieprzem. Ogórka ze skórką, chilli, paprykę oraz obrane marchewki kroimy w plasterki i wrzucamy do miski. Ananasa obieramy (wycinamy i wyrzucamy twardy środek), kroimy w cienkie plasterki i dodajemy do warzyw. Dorzucamy kiełki, sezam, posiekaną kolendrę i starty imbir. Doprawiamy do smaku, skrapiamy sokiem z limonek i olejem. Dodajemy kawałki mięsa i dokładnie mieszamy. Oprószamy sezamem. Chłodzimy w lodówce co najmniej przez godzinę.
Autor: Tomek Woźniak
Sałatka ziemniaczana
Raczej samodzielne danie niż dodatek do obiadu. Kto lubi, może wkroić do takiej sałatki kawałek szynki lub kiełbasy
Składniki
- 6 łyżek białego octu winnego
- gruba sól
- 2 (po 50 dag) pokrojone jak na mizerię ogórki wężowe
- 1/2 szklanki + 3 łyżki koperku
- 10 nieobranych ziemniaków
- 2-3 pokrojone w cienkie piórka cebule
- 8 rzodkiewek pokrojonych w cienkie plasterki
- 3/4 szklanki majonezu
- małe rzodkiewki do dekoracji
Sposób przygotowania
Wymieszaj ocet z 4 łyżeczkami soli. Ogórki i pół szklanki koperku włóż do foliowego woreczka, wlej ocet z solą, mocno zawiąż. Potrząśnij woreczkiem, aby ogórki pokryły się zalewą. Włóż woreczek na noc do lodówki. Co jakiś czas poruszaj woreczkiem. Następnie przełóż ogórki na sitko i pozostaw je na co najmniej godzinę do osączenia. Ugotuj ziemniaki w mundurkach (30 minut). Odcedź i ostudź, potem obierz, pokrój na plasterki i przełóż do miski. Posyp solą i pieprzem, dodaj osączone ogórki, cebulę, rzodkiewki i resztę koperku. Wymieszaj, odstaw na godzinę, połącz z majonezem. Przypraw do smaku solą i pieprzem, wstaw na godzinę do lodówki. Przed podaniem udekoruj małymi rzodkiewkami.
Autor: Magazyn Kuchnia
Sałatka marokańska
(dla 3-4 osób)
Składniki
- 1 zielona papryka
- 2 pomidory
- 1 ogórek
- 1 mała cebula
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka octu winnego
- sól, pieprz
- kilka czarnych oliwek
Sposób przygotowania
Warzywa myjemy i obieramy, a następnie kroimy w kostkę i wkładamy do salaterki. Oliwę mieszamy z octem winnym, solą i pieprzem. Sosem polewamy sałatkę i mieszamy. Na końcu posypujemy krojonymi oliwkami.
Autor: Magda Duklas
Sałatka z melonem i feta
(dla 4 osób)
Składniki
- 50 dag pomidorów
- 1 kawałek (ok. 1,5 szklanki) miąższu arbuza
- 1 zielona papryka
- 1/2 dużego ogórka wężowego
- 1/2 szklanki rzodkiewek
- 3 łyżki oliwy
- 30 dag fety
- 2 cebulki dymki
- 1/4 szklanki liści mięty
- 1/2 szklanki gęstego jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
Pomidory oraz oczyszczonego z pestek arbuza kroimy w kostkę, paprykę i nieobranego ogórka - w kosteczkę, rzodkiewki - w plasterki. Warzywa mieszamy z dwiema łyżkami oliwy. Dodajemy połowę pokrojonej w kostkę fety, jedną posiekaną dymkę i połowę mięty pokrojonej w paseczki, wszystko mieszamy. Resztę fety, mięty i dymek miksujemy z pozostałą oliwą, jogurtem
i oregano. Przyprawiamy sos solą i pieprzem, skrapiamy nim sałatkę.
Autor: Magazyn Kuchnia
Chrupiący kurczak z sałatką ogórkową
(dla 4 osób)
Składniki
- 3 piersi kurczaka (najlepiej z wolnego wybiegu)
- 6 łyżek mąki kukurydzianej
- 4 łyżki sosu sojowego
- pieprz
- 1,5 l oleju rzepakowego
Sałatka:
- 1 ogórek
- 1 łyżka sezamu
- 1 papryczka chilli
- sok z 1 cytryny
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka cukru
Sos:
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- 1 mały pęczek posiekanej natki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Piersi kurczaka kroimy w bardzo cienkie plastry, mieszamy w misce z mąką i sosem sojowym, doprawiamy pieprzem. Rozgrzewamy w garnku olej. Smażymy w nim kawałki kurczaka przez 3-4 minuty, aż będą złociste.
Robimy sałatkę: kroimy ogórka w cienkie plasterki, posypujemy sezamem oraz posiekaną chilli, polewamy sokiem cytrynowym wymieszanym z oliwą i cukrem. Przygotowujemy sos majonezowy, mieszając wszystkie jego składniki.
Usmażonego kurczaka przekładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podajemy od razu z sosem i sałatką.
Autor: Tomek Woźniak
Sałatka z tuńczykiem
Kto był na wakacjach w Tunezji, pamięta pewnie tę kolorową sałatkę z tuńczykiem. Kuchnia krajów Maghrebu jest podobna do włoskiej, bałkańskiej, czasami nawet da się zauważyć wpływy francuskie
Składniki
- 25 dag pokrojonych w kostkę pomidorów
- 15 dag pokrojonej w kostkę papryki
- 10 dag posiekanej papryki peperoni
- 1 pokrojony w kostkę obrany ogórek wężowy
- 1 duża posiekana cebula
- świeża mięta
- 2 łyżki octu
- 6 łyżek oliwy
- 2 jajka na twardo
- 10 dag tuńczyka w oleju
- 1 łyżka kaparów
- 10 oliwek
- 1 cytryna pokrojona w plasterki
Sposób przygotowania
Połącz wszystkie pokrojone warzywa, dodaj miętę, sól i ocet. Wymieszaj, skrop oliwą. Przykryj warstwą jajek na twardo, tuńczyka, kaparów i oliwek, udekoruj plasterkami cytryny. Podawaj po schłodzeniu.