Kuchnia chorwacka: ma być prosto i smacznie
Letnie warzywa ( )
Brudet adriatycki
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 35 minut
Składniki
- 600 g filetów z dorady
- 150 g kopru włoskiego
- 2 łyżki oliwy ekstra virgin
- 1 łyżka nasion kopru włoskiego
- 4 ząbki czosnku
- 200 ml wytrawnego białego wina
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 1 liście laurowe
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania
Koper włoski myjemy, kroimy w plasterki i krótko smażymy na patelni na rozgrzanej oliwie, aż nabierze złocistego koloru. Zdejmujemy koper i na tę sama patelnie wrzucamy nasiona kopru włoskiego i drobno posiekany czosnek. Podsmażamy krótko, żeby czosnek się nie przypalił, a jedynie pozostawił aromat.
Wszystko zalewamy białym winem i gotujemy przez minutę, po czym dodajemy przecier pomidorowy i liście laurowe. Wszystko mieszamy, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Na koniec dodajemy podsmażony koper, filety z dorady pokrojone na kawałki, delikatnie mieszamy i gotujemy pod przykryciem przez 5-10 minut, aż ryba zmięknie.
Posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy ciepłe z grzankami.
Zapiekanka z indykiem
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 70 minut
Składniki
- 250 g makaronu świderki
- 500 g sznycli z piersi indyka
- 100 g cebuli
- 200 g papryki czerwonej
- 2 ząbki czosnku
- 50 ml oliwy ekstra virgin
- 60 g czarnych oliwek
- 1 opakowanie pomidorów krojonych z bazylią i oregano
- 1 łyżka świeżo posiekanego oregano
- 120 g sera feta
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Piersi indyka kroimy w dużą kostkę, wkładamy do większej miski i dokładnie mieszamy. Dodajemy cebule i czerwona paprykę pokrojone w plastry, ugotowany makaron, czosnek przeciśnięty przez praskę, oliwę z oliwek, pomidory krojone z bazylia i oregano, czarne oliwki i dokładnie mieszamy.
Wszystko przekładamy do formy do pieczenia o odpowiedniej wielkości, posypujemy kawałkami sera feta i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Pieczemy przez 30 minut.
Zapiekankę przed podaniem posypujemy świeżym oregano.
Zupa panzanella
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: 15 minut + czas chłodzenia
Składniki
- 1 opakowanie Pomidorów krojonych z oliwą i czosnkiem (400 g)
- 1 zielona papryka (100 g)
- 1 mniejszy ogórek (100 g)
- 1 cebula (60 g)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka octu winnego
- 3 łyżki oliwy ekstra virgin
- 200 ml przecieru pomidorowego
- 2 łyżki Ajvaru pikantnego
- 6 czarnych oliwek
- 1 łyżka kaparów
- 2 łyżki małych listków bazylii
- 1 łyżeczka soli
- grzanki z chleba
Sposób przygotowania
Warzywa oczyszczamy i kroimy w kostkę. Następnie wkładamy je do blendera, dodajemy pomidory krojone, czosnek, ocet, sól, Ajvar, oliwę z oliwek oraz przecier pomidorowy i wszystko dokładnie miksujemy.
Wlewamy wodę (około 400 ml) i wstawiamy do lodówki w celu schłodzenia.
Zupę podajemy z pokrojonymi oliwkami, kaparami, liściem bazylii i grzankami chlebowymi. (Kapary można dodatkowo rozdrobnić razem z pozostałymi warzywami, wtedy smak zupy będzie bardziej intensywny).
Spaghetti z krewetkami
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 35 minut
Składniki
- 500 g oczyszczonych krewetek
- 500 g makaronu spaghetti
- 80 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy ekstra virgin
- 100 ml białego wina
- 2 puszki pomidorów całych bez skórki
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka posiekanej bazylii
- 1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania
Makaron spaghetti gotujemy al dente, odlewamy i zostawiamy odrobinę wody.
Posiekaną cebulę podsmażamy na rozgrzanej oliwie, dodajemy czosnek, rozdrobnione pomidory bez skórki, wino, cukier. Dusimy przez około 10 minut. Dodajemy krewetki i dusimy przez kolejne 10-15 minut.
Pod koniec gotowania dodajemy do sosu ugotowany makaron, dokładnie mieszamy i dolewamy odrobinę wody, w której gotował się makaron.
Przed podaniem gotowe danie posypujemy posiekaną bazylia.
Letnie warzywa
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki
- 400 g piersi kurczaka
- 400 g makaronu penne
- 50 ml oliwy ekstra virgin
- 80 g cebuli
- 100 g marchwi
- 150 g cukinii
- 150 g papryki czerwonej
- 75 g pora
- 1 opakowanie pomidorów krojonych klasycznych (390 g)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 50 ml białego wina
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie i odcedzamy.
Piersi kurczaka kroimy w małe paski i solimy. Na większej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i podsmażamy mięso. Gdy kurczak uzyska lekko złocisty kolor zdejmujemy go na bok, a na tę samą patelnię dolewamy resztę oliwy z oliwek i wrzucamy marchew pokrojoną w słupki oraz cebulę pokrojona w cienkie plasterki. Wszystko smażymy na średnim ogniu przez około 1-2 minuty.
Następnie dodajemy czerwoną paprykę pokrojoną w cienkie paski. Smażymy kolejne 2-3 minuty, po czym dodajemy cukinię pokrojona w paski oraz pora pokrojonego w plastry i smażymy kolejne 2 minuty.
Warzywa podlewamy winem, dodajemy sól, pieprz i pomidory krojone. Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy na małym ogniu przez około 5 minut, dodając wodę w razie potrzeby.
Na koniec do warzyw dodajemy mięso i ugotowany makaron. Wszystko razem mieszamy i podajemy przyozdobione listkami bazylii.