Lekkie sałatki obowiązkowe do wypróbowania tego lata

Mg
Sałatka z arbuzem i fetą

Sałatka z arbuzem i fetą (Fot. M&K Duklas / duklas.pl)

Nie stój za długo w kuchni. Nie grzej się przy piekarniku. Latem są ciekawsze rzeczy do robienia, niż spędzanie długich godzin przy garnkach
1 z 10
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Sałatka z melonem i feta

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 50 dag pomidorów
  • 1 kawałek (ok. 1,5 szklanki) miąższu arbuza
  • 1 zielona papryka
  • 1/2 dużego ogórka wężowego
  • 1/2 szklanki rzodkiewek
  • 3 łyżki oliwy
  • 30 dag fety
  • 2 cebulki dymki
  • 1/4 szklanki liści mięty
  • 1/2 szklanki gęstego jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania

Pomidory oraz oczyszczonego z pestek arbuza kroimy w kostkę, paprykę i nieobranego ogórka - w kosteczkę, rzodkiewki - w plasterki. Warzywa mieszamy z dwiema łyżkami oliwy. Dodajemy połowę pokrojonej w kostkę fety, jedną posiekaną dymkę i połowę mięty pokrojonej w paseczki, wszystko mieszamy. Resztę fety, mięty i dymek miksujemy z pozostałą oliwą, jogurtem
i oregano. Przyprawiamy sos solą i pieprzem, skrapiamy nim sałatkę.

Zdjęcie AMBITION SALATERKA OKRĄGŁA 9 CM SALSA 61152 Zdjęcie Lubiana Salaterka 1414 Zdjęcie Salaterka Jumbo
AMBITION SALATERKA OKRĄGŁA ... Lubiana Salaterka 1414 Salaterka Jumbo
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
2 z 10
Fot. BBS
Fot. BBS

Sałatka z sardynek

Składniki

  • 4 garści liści różnych sałat
  • 2 puszki sardynek w sosie cytrynowym
  • 200 g koktajlowych pomidorków
  • 200 g fety
  • 1 łyżeczka świeżego oregano

 

Sos:

Sposób przygotowania

Bezpośrednio na talerzach układamy kolejno: umyte i osuszone liście sałat, przekrojone na pół pomidorki oraz sardynki. Posypujemy pokruszoną fetą, posypujemy oregano. Z soku z cytryny, oliwy, soli i pieprzu robimy sos i skrapiamy nim sałatkę.


Autor

Dorota Biały
3 z 10
Fot. M&K Duklas/duklas.pl
Fot. M&K Duklas/duklas.pl

Zielona sałatka

(4-6 porcji)

 

Składniki

 

Sycylijski sos:

  • sok z 1 pomarańczy
  • 3 łyżki octu z białego wina lub octu ziołowego dobrego gatunku
  • oliwa z pierwszego tłoczenia
  • duża szczypta suszonego oregano
  • 2 łyżki kaparów
  • sól morska
  • czarny pieprz

 

Sposób przygotowania

Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Powinny być miękkie, ale nie mogą się rozpadać. Do miski wkładamy umyte liście sałaty, miętę i pokrojony koper włoski. W słoiku lub miseczce mieszamy sok z pomarańczy i ocet, dodajemy dwa razy tyle oliwy i ponownie mieszamy. Wsypujemy oregano, kapary, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Starannie mieszamy. Dressing powinien mieć bardzo intensywny smak, który złagodnieje po wymieszaniu ze składnikami sałatki. Kiedy ziemniaki będą miękkie, odcedzamy je na durszlaku i pozostawiamy na 5 minut do odparowania. Jeszcze ciepłe dodajemy do sałatki i mieszamy, potrząsając miską. Polewamy sosem. Sałatka jest doskonałym dodatkiem do ryby z rusztu, a także jako samodzielne danie.

4 z 10
Fot. BBS
Fot. BBS

Sałatka ziemniaczana z pesto

Składniki

 

Sposób przygotowania

Ziemniaki kroimy w plasterki, wkładamy do miski. Robimy zalewę: gorący bulion mieszamy z oliwą, sokiem z cytryny, pesto, octem i ziołami. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Polewamy ziemniaki, ostrożnie mieszamy, odstawiamy na 4 godziny do lodówki. Radicchio kroimy w paski, dodajemy razem z rukolą lub roszponką do ziemniaków, mieszamy delikatnie, aby nie pokruszyć ziemniaków. Jeśli trzeba, jeszcze raz przyprawiamy do smaku. Orzeszki piniowe rumienimy na suchej patelni i posypujemy sałatkę bezpośrednio przed podaniem.

5 z 10
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Sałatka włoska

Przepis dla 4 osób

 

Składniki

Sos:

  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka oliwnej zalewy z suszonych pomidorów
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku

 

Sposób przygotowania

Fasolę płuczemy, zalewamy czystą wodą, a następnego dnia gotujemy z dodatkiem soli do miękkości. Seler i cebulę kroimy w talarki, ser w kostkę, świeże pomidory w ósemki, śliwki i suszone pomidory w cienkie paseczki. Dodajemy ostudzoną fasolkę i zioła, doprawiamy solą i pieprzem. Z podanych składników robimy sos i polewamy nim sałatkę.

Autor

Dorota Próchniewicz
6 z 10
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Horiatiki - wiejska sałatka grecka

Składniki

 

Sposób przygotowania

Pomidory pokrój w grubą kostkę, obranego ogórka w półplasterki. Paprykę oczyść i pokrój w kostkę o boku 5 mm. Dodaj oliwki i pokrojoną natkę. Cebulę obierz, pokrój w talarki, dodaj do sałatki. Przypraw do smaku solą, pieprzem i oregano. Skrop oliwą i octem winnym. Na końcu dodaj pokrojony w kostkę ser feta.

Autor

Teo Vafidis
7 z 10
Fot. BBS
Fot. BBS

Sałatka z awokado, krewetek i truskawek

Dla 4 osób

 

Składniki

 

Sos

  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka jasnego miodu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 posiekanego pęczka pietruszki lub kolendry
  • kilka gałązek kolendry do dekoracji

 

Sposób przygotowania

Robimy sos, mieszając wszystkie jego składniki. Najlepiej zrobić to w słoiku z zakręcanym wieczkiem. Wystarczy nim silnie kilka razy potrząsnąć, by składniki sosu dobrze się połączyły. Mango, awokado i truskawki kroimy na kawałki. Krewetki gotujemy przez moment na parze, a gdy ostygną, mieszamy je z owocami i skrapiamy całość obficie sosem. Układamy sałatkę na liściach sałaty, posypujemy orzeszkami i dekorujemy gałązkami ziół.

8 z 10
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Sałatka z bobu i sera

Czas przygotowania: 25 minut (dla 6 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Bób gotujemy 2 minuty w osolonej wodzie. Umyte i osuszone rzodkiewki kroimy na plasterki. Marchewki myjemy i obieramy, po czym ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebule obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Twarożek przyprawiamy solą, pieprzem i drobno posiekanym szczypiorkiem. Na głębokim półmisku układamy liście sałaty i przyprawiony ser. Na wierzch wrzucamy resztę składników. Całość polewamy oliwą. Solimy i pieprzymy. Mieszamy tuż przed podaniem.

9 z 10
Fot. Roman Andrasik
Fot. Roman Andrasik

Sałatka z kurczaka i dzikiego ryżu

Składniki

  • garść młodego groszku cukrowego (całe strączki)
  • 2 szklanki pokrojonego w kostkę wędzonego lub pieczonego kurczaka
  • 5-6 świeżych mandarynek lub 1 puszka (350 ml) mandarynek w zalewie
  • 1,5 szklanki dzikiego ryżu
  • 1/2 szklanki sosu winegret (oliwa, ocet winny, musztarda, sól, pieprz)

 

Sposób przygotowania

Gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu, studzimy go. Groszek krótko obgotowujemy w osolonej wodzie - powinien pozostać chrupiący. Mandarynki z puszki osączamy, świeże dzielimy na cząstki. Mieszamy przygotowane składniki z kawałkami mięsa kurczaka, skrapiamy sosem i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Wstawiamy na 10-15 minut do lodówki, aby smaki się przegryzły.

10 z 10
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Sałatka z kurek lub innych grzybów

(dla 2 osób)

 

Składniki

  • 1 łyżka oliwy
  • 200 g kurek lub leśnych grzybów
  • 1 drobno posiekana szalotka
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 garść poszatkowanej salaty radicchio
  • 1 garść endywii kędzierzawej
  • 125 g zblanszowanej fasolki szparagowej
  • 1 pokrojona w plasterki cukinia
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 1 mały posiekany pęczek szczypiorku

 

Na sos winegret:

  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 1 łyżka oleju z orzechów włoskich
  • 2 łyżki oliwy
  • sól oraz świeżo zmielony czarny pieprz

 

Sposób przygotowania

Przygotowujemy sos winegret, mieszając ocet z olejem z orzechów, oliwą, solą i pieprzem. Rozgrzewamy łyżkę oliwy i przez 2 minuty podsmażamy, mieszając, grzyby, szalotkę i natkę pietruszki. Zestawiamy z ognia i skrapiamy połową winegretu, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Liście radicchio i endywii układamy na 2 talerzach, dodajemy zblanszowaną fasolkę szparagową i cukinię. Skrapia-my resztą sosu. Na wierzchu kładziemy grzyby. Posypujemy szczypiorkiem.