Lekkie sałatki obowiązkowe do wypróbowania tego lata
Sałatka z arbuzem i fetą (Fot. M&K Duklas / duklas.pl)
Sałatka z melonem i feta
(dla 4 osób)
Składniki
- 50 dag pomidorów
- 1 kawałek (ok. 1,5 szklanki) miąższu arbuza
- 1 zielona papryka
- 1/2 dużego ogórka wężowego
- 1/2 szklanki rzodkiewek
- 3 łyżki oliwy
- 30 dag fety
- 2 cebulki dymki
- 1/4 szklanki liści mięty
- 1/2 szklanki gęstego jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
Pomidory oraz oczyszczonego z pestek arbuza kroimy w kostkę, paprykę i nieobranego ogórka - w kosteczkę, rzodkiewki - w plasterki. Warzywa mieszamy z dwiema łyżkami oliwy. Dodajemy połowę pokrojonej w kostkę fety, jedną posiekaną dymkę i połowę mięty pokrojonej w paseczki, wszystko mieszamy. Resztę fety, mięty i dymek miksujemy z pozostałą oliwą, jogurtem
i oregano. Przyprawiamy sos solą i pieprzem, skrapiamy nim sałatkę.
AMBITION SALATERKA OKRĄGŁA ... | Lubiana Salaterka 1414 | Salaterka Jumbo |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Sałatka z sardynek
Składniki
- 4 garści liści różnych sałat
- 2 puszki sardynek w sosie cytrynowym
- 200 g koktajlowych pomidorków
- 200 g fety
- 1 łyżeczka świeżego oregano
Sos:
Sposób przygotowania
Bezpośrednio na talerzach układamy kolejno: umyte i osuszone liście sałat, przekrojone na pół pomidorki oraz sardynki. Posypujemy pokruszoną fetą, posypujemy oregano. Z soku z cytryny, oliwy, soli i pieprzu robimy sos i skrapiamy nim sałatkę.
Autor
Dorota BiałyZielona sałatka
(4-6 porcji)
Składniki
- 1/2 kg młodych, oskrobanych ziemniaków
- sól morska
- 3 garście liści różnych gatunków chrupkiej sałaty
- 1 garść porwanych listków świeżej mięty
- 1 bulwa fenkuła (czyli kopru włoskiego)
Sycylijski sos:
- sok z 1 pomarańczy
- 3 łyżki octu z białego wina lub octu ziołowego dobrego gatunku
- oliwa z pierwszego tłoczenia
- duża szczypta suszonego oregano
- 2 łyżki kaparów
- sól morska
- czarny pieprz
Sposób przygotowania
Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Powinny być miękkie, ale nie mogą się rozpadać. Do miski wkładamy umyte liście sałaty, miętę i pokrojony koper włoski. W słoiku lub miseczce mieszamy sok z pomarańczy i ocet, dodajemy dwa razy tyle oliwy i ponownie mieszamy. Wsypujemy oregano, kapary, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Starannie mieszamy. Dressing powinien mieć bardzo intensywny smak, który złagodnieje po wymieszaniu ze składnikami sałatki. Kiedy ziemniaki będą miękkie, odcedzamy je na durszlaku i pozostawiamy na 5 minut do odparowania. Jeszcze ciepłe dodajemy do sałatki i mieszamy, potrząsając miską. Polewamy sosem. Sałatka jest doskonałym dodatkiem do ryby z rusztu, a także jako samodzielne danie.
Sałatka ziemniaczana z pesto
Składniki
- 60 dag ziemniaków ugotowanych w mundurkach i obranych
- 200 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżeczki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki pesto (najlepiej domowej roboty)
- 3 łyżki jasnego octu balsamicznego
- 1 łyżka posiekanych świeżych ziół (np. tymianek, estragon, oregano)
- sól, pieprz
- 1 główka radicchio
- garść rukoli lub roszponki
- 2 łyżki orzeszków piniowych
Sposób przygotowania
Ziemniaki kroimy w plasterki, wkładamy do miski. Robimy zalewę: gorący bulion mieszamy z oliwą, sokiem z cytryny, pesto, octem i ziołami. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Polewamy ziemniaki, ostrożnie mieszamy, odstawiamy na 4 godziny do lodówki. Radicchio kroimy w paski, dodajemy razem z rukolą lub roszponką do ziemniaków, mieszamy delikatnie, aby nie pokruszyć ziemniaków. Jeśli trzeba, jeszcze raz przyprawiamy do smaku. Orzeszki piniowe rumienimy na suchej patelni i posypujemy sałatkę bezpośrednio przed podaniem.
Sałatka włoska
Przepis dla 4 osób
Składniki
- 30 dag drobnej białej fasolki
- 4 łodygi naciowego selera
- 1 czerwona cebula
- 100 g koziego sera
- 2 świeże pomidory
- 2 suszone pomidory z zalewy
- 3 suszone śliwki
- sól
- pieprz
- po 1/2 łyżeczki suszonego majeranku i oregano
Sos:
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka oliwnej zalewy z suszonych pomidorów
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku
Sposób przygotowania
Fasolę płuczemy, zalewamy czystą wodą, a następnego dnia gotujemy z dodatkiem soli do miękkości. Seler i cebulę kroimy w talarki, ser w kostkę, świeże pomidory w ósemki, śliwki i suszone pomidory w cienkie paseczki. Dodajemy ostudzoną fasolkę i zioła, doprawiamy solą i pieprzem. Z podanych składników robimy sos i polewamy nim sałatkę.
Autor
Dorota PróchniewiczHoriatiki - wiejska sałatka grecka
Składniki
- 3 pomidory
- 1 ogórek
- 1 czerwona cebula
- 1 zielona papryka
- 20 dag (15 sztuk) czarnych oliwek
- 18 dag sera feta
- 100 ml oliwy
- 2 łyżki octu winnego
- natka
- sól
- pieprz
- oregano
Sposób przygotowania
Pomidory pokrój w grubą kostkę, obranego ogórka w półplasterki. Paprykę oczyść i pokrój w kostkę o boku 5 mm. Dodaj oliwki i pokrojoną natkę. Cebulę obierz, pokrój w talarki, dodaj do sałatki. Przypraw do smaku solą, pieprzem i oregano. Skrop oliwą i octem winnym. Na końcu dodaj pokrojony w kostkę ser feta.
Autor
Teo VafidisSałatka z awokado, krewetek i truskawek
Dla 4 osób
Składniki
- 1 owoc mango
- 1 awokado
- 450 g obranych i umytych truskawek
- 200 g ugotowanych drobnych krewetek
- kilka liści sałaty
- 50 g prażonych orzeszków piniowych
Sos
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka jasnego miodu
- 2 łyżeczki musztardy
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 posiekanego pęczka pietruszki lub kolendry
- kilka gałązek kolendry do dekoracji
Sposób przygotowania
Robimy sos, mieszając wszystkie jego składniki. Najlepiej zrobić to w słoiku z zakręcanym wieczkiem. Wystarczy nim silnie kilka razy potrząsnąć, by składniki sosu dobrze się połączyły. Mango, awokado i truskawki kroimy na kawałki. Krewetki gotujemy przez moment na parze, a gdy ostygną, mieszamy je z owocami i skrapiamy całość obficie sosem. Układamy sałatkę na liściach sałaty, posypujemy orzeszkami i dekorujemy gałązkami ziół.
Sałatka z bobu i sera
Czas przygotowania: 25 minut (dla 6 osób)
Składniki
- 60 dag bobu
- 1 pęczek rzodkiewek
- 4 młode marchewki
- 2 małe czerwone cebule
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 sałata lodowa
- 25 dag tłustego twarożku
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
Bób gotujemy 2 minuty w osolonej wodzie. Umyte i osuszone rzodkiewki kroimy na plasterki. Marchewki myjemy i obieramy, po czym ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebule obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Twarożek przyprawiamy solą, pieprzem i drobno posiekanym szczypiorkiem. Na głębokim półmisku układamy liście sałaty i przyprawiony ser. Na wierzch wrzucamy resztę składników. Całość polewamy oliwą. Solimy i pieprzymy. Mieszamy tuż przed podaniem.
Sałatka z kurczaka i dzikiego ryżu
Składniki
- garść młodego groszku cukrowego (całe strączki)
- 2 szklanki pokrojonego w kostkę wędzonego lub pieczonego kurczaka
- 5-6 świeżych mandarynek lub 1 puszka (350 ml) mandarynek w zalewie
- 1,5 szklanki dzikiego ryżu
- 1/2 szklanki sosu winegret (oliwa, ocet winny, musztarda, sól, pieprz)
Sposób przygotowania
Gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu, studzimy go. Groszek krótko obgotowujemy w osolonej wodzie - powinien pozostać chrupiący. Mandarynki z puszki osączamy, świeże dzielimy na cząstki. Mieszamy przygotowane składniki z kawałkami mięsa kurczaka, skrapiamy sosem i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Wstawiamy na 10-15 minut do lodówki, aby smaki się przegryzły.
Sałatka z kurek lub innych grzybów
(dla 2 osób)
Składniki
- 1 łyżka oliwy
- 200 g kurek lub leśnych grzybów
- 1 drobno posiekana szalotka
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 garść poszatkowanej salaty radicchio
- 1 garść endywii kędzierzawej
- 125 g zblanszowanej fasolki szparagowej
- 1 pokrojona w plasterki cukinia
- sól morska
- pieprz czarny
- 1 mały posiekany pęczek szczypiorku
Na sos winegret:
- 1 łyżka białego octu winnego
- 1 łyżka oleju z orzechów włoskich
- 2 łyżki oliwy
- sól oraz świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania
Przygotowujemy sos winegret, mieszając ocet z olejem z orzechów, oliwą, solą i pieprzem. Rozgrzewamy łyżkę oliwy i przez 2 minuty podsmażamy, mieszając, grzyby, szalotkę i natkę pietruszki. Zestawiamy z ognia i skrapiamy połową winegretu, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Liście radicchio i endywii układamy na 2 talerzach, dodajemy zblanszowaną fasolkę szparagową i cukinię. Skrapia-my resztą sosu. Na wierzchu kładziemy grzyby. Posypujemy szczypiorkiem.