Czarna porzeczka - wegańskie przepisy

Witariański sernik z orzechów nerkowca z czarnymi porzeczkami (Fot: Alicja Rokicka weganerd.blogspot.com)

Surówka z botwinki, czarnego ryżu i kolendry z czarnymi porzeczkami
Składniki
- 3 młode buraki z botwinką
- 1/2 szklanki czarnego ryżu
- sól morska
- 1/2 szklanki czarnych porzeczek
- olej ryżowy do skropienia
- 1 łyżka octu balsamicznego
- świeże listki kolendry
Sposób przygotowania
Buraki (tylko bulwy) myjemy i obieramy. Kroimy w cienkie talarki i rozkładamy na talerzu.
Ryż gotujemy na sypko w osolonej wodzie. Schładzamy i przekładamy na talerz z buraczkami. Przygotowujemy botwinkę: odcinamy łodyżki, listki zwijamy w rulon, kroimy na cienkie paseczki i posypujemy nimi ryż. Dodajemy czarne porzeczki, skrapiamy olejem i octem balsamicznym. Posypujemy szczyptą soli morskiej i dekorujemy kolendrą.

Owocowy chłodnik z czarnymi porzeczkami
Składniki
- 2 szklanki czarnych porzeczek
- 1 szklanka malin
- parę listków świeżej bazylii
- 1 łyżka obranego i świeżo startego imbiru
- sok z 1 cytryny
- 1-2 łyżki syropu z agawy
- kilka łyżek mleka kokosowego
Do dekoracji:
Sposób przygotowania
Oczyszczamy porzeczki i maliny, schładzamy w lodówce. Przesypujemy do kielicha blendera. Dodajemy bazylię, imbir, sok z cytryny, syrop z agawy i rozpoczynamy miksowanie. Dodajemy parę łyżek mleka kokosowego - tyle, by zupa nabrała ładnego koloru i delikatnej kremowej konsystencji. Chłodnik oziębiamy, podajemy udekorowany świeżymi owocami i bazylią.

Wegańska Pavlova z kremem jaglanym, czarnymi porzeczkami i daktylowym karmelem
Składniki
- dobrze schłodzona woda z puszki po ciecierzycy (około 3/4 szklanki)
- 3/4 szklanki cukru
- 100 g kaszy jaglanej
- po szczypcie soli i cukru
- parę łyżek syropu z agawy
- sok z 1 cytryny
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 1 szklanka czarnych porzeczek
- 100 g daktyli
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 100°C. Puszkę wkładamy do lodówki. Wodę z puszki po ciecierzycy przelewamy do miski i zaczynamy miksować. Kiedy zacznie się pienić, powoli dodajemy cukier, co parę minut po trochu. Powstająca piana powinna być zwarta i sztywna - jeśli przekręcimy miskę dnem do dołu, nie powinna drgnąć.
Na blaszce rozkładamy papier do pieczenia, wykładamy na niego masę. Możemy zrobić dwa lub kilka mniejszych placków albo jeden duży. Włączamy termoobieg i suszymy bezę przez 3-3,5 godziny. Jest gotowa, kiedy bez problemu odchodzi od papieru.
Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem, następnie gotujemy z dodatkiem soli i cukru. Przekładamy do kielicha blendera, dodajemy syrop z agawy i sok z cytryny. Miksujemy, powoli dolewając mleko. Gotowy krem powinien mieć gęstą, delikatną konsystencję.
Bezowe blaty przekładamy kremem jaglanym, za każdym razem posypując krem porzeczkami. Daktyle zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na 20 minut. Miksujemy w blenderze, dolewając około szklanki wody. Wlewamy do rondelka i podgrzewamy, aby sos się zredukował, zgęstniał i nabrał konsystencji karmelu. Skrapiamy nim deser przed podaniem.

Witariański sernik z orzechów nerkowca z czarnymi porzeczkami
Składniki
- 2 szklanki orzechów nerkowca
- 300 g daktyli
- 1 szklanka migdałów
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta imbiru w proszku
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki syropu z agawy
- ew. 1/5 szklanki mleka roślinnego
- 1/2 szklanki czarnych porzeczek
Do dekoracji:
- świeże zioła
- czarne porzeczki
Sposób przygotowania
Nerkowce zalewamy wodą i odstawiamy do namoczenia na co najmniej 2 godziny. Przygotowujemy spód sernika: daktyle, migdały, cynamon i imbir wkładamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Tortownicę wyściełamy przezroczystą folią do żywności. Daktylowe ciasto przekładamy na spód formy i ugniatamy, wyrównując powierzchnię. Wstawiamy do lodówki.
Odsączamy namoczone nerkowce, wkładamy do kielicha blendera. Dodajemy sok z cytryny, olej i syrop z agawy. Miksujemy, aż do uzyskania jednolitej masy. Jeśli jest zbyt gęsta, podczas miksowania powoli dolewamy mleko roślinne. Otrzymaną masę przekładamy do miski, dodajemy porzeczki i delikatnie mieszamy. Rozprowadzamy na schłodzonym daktylowym spodzie, potrząsając tortownicą, aby masa się równomiernie rozłożyła w formie i przylegała do spodu.
Schładzamy w lodówce przez 2 godziny lub przez 20 minut w zamrażalniku. Przed podaniem dekorujemy świeżymi ziołami i porzeczkami.

Porzeczkowe lody na patyku - na czerwonym winie
Składniki
- 1,5 szklanki słodkiego czerwonego wina
- 3/4 szklanki czarnych porzeczek
Sposób przygotowania
Wino wlewamy do kielicha blendera, wsypujemy 1/2 szklanki porzeczek i miksujemy. Przelewamy masę do przygotowanych foremek na lody, dorzucając po kilka świeżych owoców. Foremki wkładamy do zamrażalnika. Po 15 minutach wyjmujemy, przebijamy się przez lekko zamrożoną warstwę i wtykamy do środka patyczki. Zamrażamy przez kolejne 20 minut.