4 lipca - Dzień Niepodległości USA. No to grillujemy!
Steki z dzikim sosem (Fot. Magazyn Kuchnia)
Burger z kawałkami śliwek kalifornijskich
4 porcje
Czas przygotowania:
60 minut
Składniki
- 60 dkg mięsa wołowego mielonego
- 8 śliwek kalifornijskich
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- liście sałaty rzymskiej
- 4 bułki hamburgerowe
- 15 dkg suszonych śliwek kalifornijskich
- 20 dkg moreli, świeżych
- 1 duża czerwona cebula
- 3 łyżki octu winnego
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka posiekanego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- sól do smaku
Sposób przygotowania
Do miski przekładamy mięso mielone, śliwki kalifornijskie pokrojone na średniej wielkości kawałki i posiekaną kolendrę. Składniki dokładnie mieszamy, dzielimy na 4 porcje i formujemy kotlety na wysokość ok 1.5 cm.
Cebulę drobno siekamy, wrzucamy do rozgrzanego garnka z oliwą, smażymy do miękkości i lekkiego zarumienienia, dodajemy czosnek i imbir. Po 2-3 minutach dorzucamy pokrojone na duże kawałki śliwki kalifornijskie i morele, ocet winny, sól. Zmiejszamy ogień, dusimy całość ok. 15-20 minut.
Na końcu dodajemy kolendrę, po 2 minutach całość odstawiamy do wystygnięcia.
Dobrze rozgrzewamy grilla, jeśli chcemy, aby nasze burgery były średnio wysmażone, grillujemy kotlety po 3 minuty z każdej strony. Jeśli wolimy bardziej wysmażone, powinniśmy dodać po dodatkowej minucie na stronę. W trakcie grillowania mięsa z boku grilla podgrzewamy bułki. Dolną bułkę smarujemy cienką warstwą chutneya, kładziemy sałatę, kotleta, grubszą warstwę chutneya, przykrywamy górą bułki.
GRILL PRO Szczypce z szerok... | Landmann Grill walizkowy 11941 | Weber Zapalarka do grilla 1... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Stek wołowy grillowany z glazurą ze śliwek kalifornijskich
Składniki
- 2 steki z sezonowanej wołowiny, każdy ok. 25-30 dkg
- 20 dkg świeżego groszku cukrowego
Glazura:
- 10 dkg śliwek kalifornijskich
- 120 ml wody ze śliwek kalifornijskich
- 90 ml sosu sojowego do sushi
- 1,5 łyżki cukru brązowego
- 1 łyżka siekanego imbiru
- 1 duży ząbek czosnku
- sól pieprz do smaku
Do posypania:
- 1 łyżka ziaren sezamu
- 3 łodygi grubego szczypioru
Sposób przygotowania
Steki wyjmujemy z lodówki na około godzinę przed przygotowaniem, powinny mieć temperaturę pokojową.
Przygotowujemy glazurę. Śliwki kalifornijskie zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 15 minut. Po tym czasie zlewamy wodę ze śliwek do naczynia i pozostawiamy na boku. Odmoczone śliwki kalifornijskie przekładamy do blendera, dodajemy 120 ml wody ze śliwek i miksujemy na jednolitą masę.
Do rondelka przelewamy sos sojowy, dodajemy puree ze śliwek, posiekany imbir, wyciśnięty czosnek, cukier. Całość mieszamy, doprawiamy solą lub pieprzem i gotujemy na wolnym ogniu, lekko redukując objętość. Ze względu na dodanie puree ze śliwek kalifornijskich, które naturalnie jest gęste powinno nam to zająć nie więcej niż 10-12 minut.
Grilla dobrze rozgrzewamy, mięso układamy na grillu, po 2 minutach przewracamy na drugą stronę. Stronę już ugrillowaną smarujemy glazurą, po 2 minutach przewracamy stek na stronę wcześniej już grillowaną i tym razem grillujemy ją z glazurą przez ok. 1 minutę. Smarujemy glazurą drugą stronę steka i też grillujemy ją przez ok. 1 minutę. Po tym czasie przekładamy steka na ok. 3-5 minut na folię aluminiową i przykrywamy go do tzw. odpoczynku. Tak przygotowany stek powinien być stekiem średnio wysmażonym. Przy steku lekko krwistym należy skrócić łączny czas grillowania do ok. 4 minut. Dla steków bardziej wysmażonych należy wydłużyć czas grillowania o 2-4 minuty.
Groszek cukrowy wrzucamy na wrzątek na ok. 2 minuty. Odcedzamy na sitku. Przelewamy zimną wodą. Zblanszowany groszek przekładamy do miski, dodajemy oliwę z oliwek, skrapiamy sokiem z cytryny, lekko dosalamy.
Ziarna sezamu prażymy na suchej patelni. Szczypiorek drobno kroimy. Steki podajemy w całości lub pokrojone w paski, posypane prażonym sezamem.
Skrzydełka z kurczaka w glazurze kalifornijskiej
Składniki
- 1 kg skrzydełek z kurczaka
- 3 łyżki oliwy
- pół łyżeczki soli
- 15 dkg śliwek kalifornijskich
- sok z dwóch dużych pomarańczy
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanego imbiru
- 3-4 łyżki soku z cytryny
- szczypta soli
- 150 g sera pleśniowego
- 200 g śmietany 22%
- 1 łyżka majonezu
- 1 ząbek czosnku
- seler naciowy
Sposób przygotowania
Śliwki kalifornijskie zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 15 minut. Odmoczone śliwki przekładamy do blendera, dodajemy sok z dwóch pomarańczy i miksujemy na jednolitą masę.
Puree przekładamy do rondelka, dodajemy skórkę z pomarańczy, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany imbir, sok z cytryny, szczyptę soli. Całość gotujemy ok. 12-15 minut, do uzyskania gęstej masy.
Umyte i osuszone skrzydełka dzielimy na 3 części, zgodnie z anatomicznym podziałem. Końcówki skrzydełek odkładamy na bok. Podzielone skrzydełka przekładamy do miski, dodajemy oliwę i sól, całość mieszamy. Tak przygotowane skrzydełka układamy na rozgrzanym grillu i grillujemy z każdej strony do lekkiego zarumienienia. Lekko zarumienione skrzydełka smarujemy glazurą z każdej strony i ponownie grillujemy najlepiej na mniejszym ogniu ok. 10 min.
Przygotowujemy sos Blue Cheese. W miseczce kruszymy ser pleśniowy, dodajemy śmietanę, majonez, czosnek, lekko solimy. Widelcem mieszamy wszystko razem. (Sos Blue Cheese zwyczajowo posiada w sobie grudki sera pleśniowego, dlatego przygotowuje się go ręcznie).
Łodygi selera naciowego myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze odcinki.
Gotowe skrzydełka podajemy na dużej desce lub talerzu w towarzystwie sosu Blue Cheese i łodyg selera.
Hamburger prezydenta Obamy
Składniki:
- 4 bułki pszenne z sezamem
- 4 plastry sera cheddar
- 1 ogórek konserwowy
- 1 cebula
- 4 liście sałaty
- 1 dojrzały pomidor
- 2 łyżki sosu Worcestershire
- 3 chlusty tabasco
- 4 łyżki ketchupu
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki musztardy miodowej
- 1 łyżka octu jabłkowego
- sól i pieprz do smaku
HAMBURGERY:
SOS
- 2 łyżki musztardy
Sposób przygotowania
Robimy hamburgery. Wołowinę wyrabiamy z przyprawami i z posiekaną bardzo drobno cebulą (można ją też zmielić razem z mięsem). Formujemy 4 płaskie kotleciki i grillujemy je na mocno rozgrzanym ruszcie, po 2-3 min
Robimy hamburgery. Wołowinę wyrabiamy z przyprawami i z posiekaną bardzo drobno cebulą (można ją też zmielić razem z mięsem). Formujemy 4 płaskie kotleciki i grillujemy je na mocno rozgrzanym ruszcie, po 2-3 min z każdej strony (hamburger powinien pozostać soczysty).
Mieszamy składniki sosu, doprawiamy go do smaku solą i pieprzem. W chłodniejszej części grilla podpiekamy przekrojone w poprzek bułki. Gdy się wyzłocą i staną się chrupiące, smarujemy obie połówki sosem i układamy między nimi, kolejno, kotlet, plasterek sera, plasterki ogórka, cebuli oraz listek sałaty i plasterek pomidora. Podajemy od razu.Robimy hamburgery. Wołowinę wyrabiamy z przyprawami i z posiekaną bardzo drobno cebulą (można ją też zmielić razem z mięsem). Formujemy 4 płaskie kotleciki i grillujemy je na mocno rozgrzanym ruszcie, po 2-3 minz każdej strony (hamburger powinien pozostać soczysty).Mieszamy składniki sosu, doprawiamy go do smaku solą i pieprzem. W chłodniejszej części grilla podpiekamy przekrojone w poprzek bułki. Gdy się wyzłocą i staną się chrupiące, smarujemy obie połówki sosem i układamy między nimi, kolejno, kotlet, plasterek sera, plasterki ogórka, cebuli oraz listek sałaty i plasterek pomidora. Podajemy od razu.
z każdej strony (hamburger powinien pozostać soczysty).Mieszamy składniki sosu, doprawiamy go do smaku solą i pieprzem. W chłodniejszej części grilla podpiekamy przekrojone w poprzek bułki. Gdy się wyzłocą i staną się chrupiące, smarujemy obie połówki sosem i układamy między nimi, kolejno, kotlet, plasterek sera, plasterki ogórka, cebuli oraz listek sałaty i plasterek pomidora. Podajemy od razu.
Kotlety wieprzowe z salsą verde
czas przygotowania: 10 mi
czas grillowania 10 min
Składniki
- 4 grube plastry schabu po 200 g
- 2 ząbki czosnku
- 3 filety anchois
- 1 pęczek natki pietruszki
- 15 liści bazylii
- 15 liści mięty
- 1 łyżka kaparów
- 150 ml oliwy
SALSA VERDE
- pieprz młotkowany
Sposób przygotowania
Najlepiej użyć schabu z kością ? mięso pieczone z kością ma więcej soczystości i smaku. Mięso płuczemy, osuszamy, posypujemy pieprzem i kładziemy na grill. Pieczemy po 3-4 min z każdej strony.
Robimy salsę verde. Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy na gładką masę (można sobie ten sos przygotować wcześniej).
Gotowe kotlety wieprzowe smarujemy salsą i podajemy z grillowanymi warzywami.
Szaszłyki na dobry humor
czas MARYNOWANIA: 2 godz.
czas grillowania: 10 min
Składniki
- 2 podwójne filety z kurczaka
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 papryka zielona
- 1 mała cukinia
- 2 małe cebulki
Marynata:
Sposób przygotowania
Mieszamy składniki marynaty. Kurczaka kroimy w 2 cm kostkę i wkładamy mięso do marynaty. Odstawiamy na 2 godz.
Papryki myjemy, przekrawamy, pozbawiamy pestek i kroimy w kwadraty. Cukinie myjemy i kroimy w plasterki grubości 1 cm, a cebulki w ćwiartki.
Kurczaka wyjmujemy z marynaty (nie wylewamy jej, będzie potrzebna). Na namoczone w wodzie drewniane papryczki do szaszłyków nabijamy, naprzemiennie, kawałki mięsa i warzyw.
Kładziemy szaszłyki na rozgrzany grill i pieczemy przez 10-12 min, obracając i smarując od czasu do czasu marynatą.
Hamburgery z pieczonym burakiem
czas przygotowania: 20 min
czas grillowania: 2 godz.
Składniki
- 4 buraki
- oliwa
- 4 gałązki rozmarynu
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka brązowego cukru
- sól i pieprz do smaku
- 2 czerwone papryki
- 2 łyżki majonezu
- odrobina octu jabłkowego
- 800g grubo mielonej wołowiny
- 4 duże kajzerki
- 4 liście sałaty
- 1 pomidor
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy grill. Burakom odcinamy górę i dół, smarujemy oliwą, każdy zawijamy w folię z paroma listkami rozmarynu, ząbkiem czosnku i odrobiną cukru oraz soli i pieprzu. Pieczemy około 2 godz., studzimy i obieramy ze skórki, a następnie kroimy na plastry.
Papryki smarujemy oliwą i pieczemy około 30 min. Gdy wystygną, obieramy i usuwamy pestki. Rozgniatamy widelcem i mieszamy z majonezem oraz octem jabłkowym. Doprawiamy solą i pieprzem.
Z mięsa formumjemy 4 burgery, smarujemy je oliwą i grillujemy po 3 min z każdej strony.
Bułki przekrawamy, podpiekamy przez 3 min na ruszcie, a następnie smarujemy papryką i przekładamy kolejno sałatą, kotlecikiem, plastrem buraka, plastrem pomidora i przykrywamy drugą częścią bułki.
Autor
Paweł KałuskiSteki z dzikim sosem
czas przygotowania: 30 min
czas grillowania 10 min
Składniki
- 4 steki po 200 g steki t-bone
- sól i kolorowy pieprz do smaku
- 450 g posiekanych pomidorów
- 3 łyżki oliwy
- 3 posiekane ząbki czosnku
- 3 liście szałwii
- 1 papryczka chilli
- 120 g posiekanych czarnych oliwek
- 50 g kaparów
- 1 łyżka świeżych listków oregano
- 2 łyżki natki pietruszki
SOS
- 100 g filetów anchois w oleju
Sposób przygotowania
Wyjmujemy filety anchois z zalewy olejowej. Rybę rozgniatamy widelcem (użyjemy jej do sosu), a olejem smarujemy steki. Posypujemy mięso solą i grubo mielonym kolorowym pieprzem. Odkładamy mięso na pół godziny.
Robimy sos. W rondelku ustawionym na gorącym grillu podgrzewamy oliwę i podsmażamy czosnek oraz listki szałwii. Wkładamy pozostałe składniki sosu, oprócz natki pietruszki, i gotujemy przez 10 min.
Mięso kładziemy na naoliwiony ruszt i grillujemy przez 3-4 min z każdej strony. Warto pamiętać, że mięso z kością grilluje się nieco dłużej niż to bez kości.
Steki serwujemy z sosem, do którego przed podaniem dodajemy natkę.
Kurczak BBQ w Jerk
Składniki
- 26 porcji udek kurczaka
- sok z dwóch limonek
- 1 duża posiekana cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 garść młodej cebuli dymki z białymi częściami
- 1 łyżka stołowa świeżego tymianku
- 2 papryczki habanero, pokrojone na połówki
- kawałek (5 centymetrów) obranego, posiekanego, świeżego imbiru
- 2 łyżki stołowe oleju z orzeszków ziemnych
- 3 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
- 3 łyżki stołowe białego octu winnego
- 2 łyżki stołowe cukru demerara
- 2 łyżki stołowe jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki stołowe ciemnego rumu
Sos BBQ:
- 6 łyżek stołowych ketchupu
- 1 łyżka stołowa stołowa sosu Worchestershire
- 2 łyżki stołowe jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki stołowe brązowego cukru
- 2 łyżki stołowe ciemnego rumu
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 1 łyżka ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżka stołowa miodu
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Ułóż kurczaka w naczyniu. Zrób dwa nacięcia po środku każdej nogi i udka. Natrzyj odrobiną oleju, przypraw solą i pieprze oraz wyciśnięty sok z 2 limonek.
Pozostałe składniki włóż do miksera i miksuj do konsystencji puree.
Polej kurczaka marynatą i porządnie go natrzyj. Przykryj i trzymaj w lodówce co najmniej 2 godziny, a najlepiej przez całą noc.
Rozpal grilla. Ułóż kurczaka na ruszcie i grilluj przez około 8 minut z każdej strony.
W międzyczasie przygotuj sos BBQ - wymieszaj wszystkie składniki.
Gdy kurczak będzie gotowy, obficie posmaruj go z obu stron sosem BBQ. Połóż na ruszcie jeszcze na minute, by sos dobrze przywarł do mięsa.
Podajemy z sałatką Coleslaw i kawałkami limonki.