4 lipca - Dzień Niepodległości USA. No to grillujemy!

Mg
Steki z dzikim sosem

Steki z dzikim sosem (Fot. Magazyn Kuchnia)

W Dzień Niepodległości USA potrawy z rusztu przyrządza 87 proc. mieszkańców USA. W sobotę Ameryka grilluje, dołączycie się?
1 z 9
Fot.
Fot.

Burger z kawałkami śliwek kalifornijskich

4 porcje

Czas przygotowania:
60 minut

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Do miski przekładamy mięso mielone, śliwki kalifornijskie pokrojone na średniej wielkości kawałki i posiekaną kolendrę. Składniki dokładnie mieszamy, dzielimy na 4 porcje i formujemy kotlety na wysokość ok 1.5 cm.

Cebulę drobno siekamy, wrzucamy do rozgrzanego garnka z oliwą, smażymy do miękkości i lekkiego zarumienienia, dodajemy czosnek i imbir. Po 2-3 minutach dorzucamy pokrojone na duże kawałki śliwki kalifornijskie i morele, ocet winny, sól. Zmiejszamy ogień, dusimy całość ok. 15-20 minut.

Na końcu dodajemy kolendrę, po 2 minutach całość odstawiamy do wystygnięcia.

Dobrze rozgrzewamy grilla, jeśli chcemy, aby nasze burgery były średnio wysmażone, grillujemy kotlety po 3 minuty z każdej strony. Jeśli wolimy bardziej wysmażone, powinniśmy dodać po dodatkowej minucie na stronę. W trakcie grillowania mięsa z boku grilla podgrzewamy bułki. Dolną bułkę smarujemy cienką warstwą chutneya, kładziemy sałatę, kotleta, grubszą warstwę chutneya, przykrywamy górą bułki.

Zdjęcie GRILL PRO Szczypce z szerokimi łopatkami 40240 Zdjęcie Landmann Grill walizkowy 11941 Zdjęcie Weber Zapalarka do grilla 17214
GRILL PRO Szczypce z szerok... Landmann Grill walizkowy 11941 Weber Zapalarka do grilla 1...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
2 z 9
Fot.
Fot.

Stek wołowy grillowany z glazurą ze śliwek kalifornijskich

Składniki

 

Glazura:

  • 10 dkg śliwek kalifornijskich
  • 120 ml wody ze śliwek kalifornijskich
  • 90 ml sosu sojowego do sushi
  • 1,5 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżka siekanego imbiru
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól pieprz do smaku

 

Do posypania:

  • 1 łyżka ziaren sezamu
  • 3 łodygi grubego szczypioru

 

Sposób przygotowania

Steki wyjmujemy z lodówki na około godzinę przed przygotowaniem, powinny mieć temperaturę pokojową.

Przygotowujemy glazurę. Śliwki kalifornijskie zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 15 minut. Po tym czasie zlewamy wodę ze śliwek do naczynia i pozostawiamy na boku. Odmoczone śliwki kalifornijskie przekładamy do blendera, dodajemy 120 ml wody ze śliwek i miksujemy na jednolitą masę.

Do rondelka przelewamy sos sojowy, dodajemy puree ze śliwek, posiekany imbir, wyciśnięty czosnek, cukier. Całość mieszamy, doprawiamy solą lub pieprzem i gotujemy na wolnym ogniu, lekko redukując objętość. Ze względu na dodanie puree ze śliwek kalifornijskich, które naturalnie jest gęste powinno nam to zająć nie więcej niż 10-12 minut.

 

Grilla dobrze rozgrzewamy, mięso układamy na grillu, po 2 minutach przewracamy na drugą stronę. Stronę już ugrillowaną smarujemy glazurą, po 2 minutach przewracamy stek na stronę wcześniej już grillowaną i tym razem grillujemy ją z glazurą przez ok. 1 minutę. Smarujemy glazurą drugą stronę steka i też grillujemy ją przez ok. 1 minutę. Po tym czasie przekładamy steka na ok. 3-5 minut na folię aluminiową i przykrywamy go do tzw. odpoczynku. Tak przygotowany stek powinien być stekiem średnio wysmażonym. Przy steku lekko krwistym należy skrócić łączny czas grillowania do ok. 4 minut. Dla steków bardziej wysmażonych należy wydłużyć czas grillowania o 2-4 minuty.

 

Groszek cukrowy wrzucamy na wrzątek na ok. 2 minuty. Odcedzamy na sitku. Przelewamy zimną wodą. Zblanszowany groszek przekładamy do miski, dodajemy oliwę z oliwek,  skrapiamy sokiem z cytryny, lekko dosalamy.

 

Ziarna sezamu prażymy na suchej patelni. Szczypiorek drobno kroimy. Steki podajemy w całości lub pokrojone w paski, posypane prażonym sezamem.

3 z 9
Fot.
Fot.

Skrzydełka z kurczaka w glazurze kalifornijskiej

Składniki

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • 3 łyżki oliwy
  • pół łyżeczki soli
  • 15 dkg śliwek kalifornijskich
  • sok z dwóch dużych pomarańczy
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanego imbiru
  • 3-4 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 150 g sera pleśniowego
  • 200 g śmietany 22%
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • seler naciowy

 

Sposób przygotowania

Śliwki kalifornijskie zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 15 minut. Odmoczone śliwki przekładamy do blendera, dodajemy sok z dwóch pomarańczy i miksujemy na jednolitą masę.

Puree przekładamy do rondelka, dodajemy skórkę  z pomarańczy, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany imbir, sok z cytryny, szczyptę soli. Całość gotujemy ok. 12-15 minut, do uzyskania gęstej masy.

Umyte i osuszone skrzydełka dzielimy na 3 części, zgodnie z anatomicznym podziałem. Końcówki skrzydełek odkładamy na bok. Podzielone skrzydełka przekładamy do miski, dodajemy oliwę i sól, całość mieszamy. Tak przygotowane skrzydełka układamy na rozgrzanym grillu i grillujemy z każdej strony do lekkiego zarumienienia. Lekko zarumienione skrzydełka smarujemy glazurą z każdej strony i ponownie grillujemy najlepiej na mniejszym ogniu ok. 10 min.

Przygotowujemy sos Blue Cheese. W miseczce kruszymy ser pleśniowy, dodajemy śmietanę, majonez, czosnek, lekko solimy. Widelcem mieszamy wszystko razem. (Sos Blue Cheese zwyczajowo posiada w sobie grudki sera pleśniowego, dlatego przygotowuje się go ręcznie).

Łodygi selera naciowego myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze odcinki.

Gotowe skrzydełka podajemy na dużej desce lub talerzu w towarzystwie sosu Blue Cheese i łodyg selera.

4 z 9
Fot. Magazyn Kuchnia
Fot. Magazyn Kuchnia

Hamburger prezydenta Obamy

Składniki:

 

HAMBURGERY:

 

SOS

  • 2 łyżki musztardy

 

Sposób przygotowania

Robimy hamburgery. Wołowinę wyrabiamy z przyprawami i z posiekaną bardzo drobno cebulą (można ją też zmielić razem z mięsem). Formujemy 4 płaskie kotleciki i grillujemy je na mocno rozgrzanym ruszcie, po 2-3 min

z każdej strony (hamburger powinien pozostać soczysty).
Mieszamy składniki sosu, doprawiamy go do smaku solą i pieprzem. W chłodniejszej części grilla podpiekamy przekrojone w poprzek bułki. Gdy się wyzłocą i staną się chrupiące, smarujemy obie połówki sosem i układamy między nimi, kolejno, kotlet, plasterek sera, plasterki ogórka, cebuli oraz listek sałaty i plasterek pomidora. Podajemy od razu.

Robimy hamburgery. Wołowinę wyrabiamy z przyprawami i z posiekaną bardzo drobno cebulą (można ją też zmielić razem z mięsem). Formujemy 4 płaskie kotleciki i grillujemy je na mocno rozgrzanym ruszcie, po 2-3 min z każdej strony (hamburger powinien pozostać soczysty).
Mieszamy składniki sosu, doprawiamy go do smaku solą i pieprzem. W chłodniejszej części grilla podpiekamy przekrojone w poprzek bułki. Gdy się wyzłocą i staną się chrupiące, smarujemy obie połówki sosem i układamy między nimi, kolejno, kotlet, plasterek sera, plasterki ogórka, cebuli oraz listek sałaty i plasterek pomidora. Podajemy od razu.Robimy hamburgery. Wołowinę wyrabiamy z przyprawami i z posiekaną bardzo drobno cebulą (można ją też zmielić razem z mięsem). Formujemy 4 płaskie kotleciki i grillujemy je na mocno rozgrzanym ruszcie, po 2-3 minz każdej strony (hamburger powinien pozostać soczysty).Mieszamy składniki sosu, doprawiamy go do smaku solą i pieprzem. W chłodniejszej części grilla podpiekamy przekrojone w poprzek bułki. Gdy się wyzłocą i staną się chrupiące, smarujemy obie połówki sosem i układamy między nimi, kolejno, kotlet, plasterek sera, plasterki ogórka, cebuli oraz listek sałaty i plasterek pomidora. Podajemy od razu.

z każdej strony (hamburger powinien pozostać soczysty).Mieszamy składniki sosu, doprawiamy go do smaku solą i pieprzem. W chłodniejszej części grilla podpiekamy przekrojone w poprzek bułki. Gdy się wyzłocą i staną się chrupiące, smarujemy obie połówki sosem i układamy między nimi, kolejno, kotlet, plasterek sera, plasterki ogórka, cebuli oraz listek sałaty i plasterek pomidora. Podajemy od razu.

5 z 9
Fot. Magazyn Kuchnia
Fot. Magazyn Kuchnia

Kotlety wieprzowe z salsą verde

czas przygotowania: 10 mi

czas grillowania 10 min

 

Składniki

 

SALSA VERDE

  • pieprz młotkowany

 

Sposób przygotowania

Najlepiej użyć schabu z kością ? mięso pieczone z kością ma więcej soczystości i smaku. Mięso płuczemy, osuszamy, posypujemy pieprzem i kładziemy na grill. Pieczemy po 3-4 min z każdej strony.

Robimy salsę verde. Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy na gładką masę (można sobie ten sos przygotować wcześniej).

Gotowe kotlety wieprzowe smarujemy salsą i podajemy z grillowanymi warzywami.

6 z 9
Fot.
Fot.

Szaszłyki na dobry humor

czas MARYNOWANIA: 2 godz.
czas grillowania: 10 min

Składniki

  • 2 podwójne filety z kurczaka
  • papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka zielona
  • 1 mała cukinia
  • 2 małe cebulki

 

Marynata:

 

Sposób przygotowania

Mieszamy składniki marynaty. Kurczaka kroimy w 2 cm kostkę i wkładamy mięso do marynaty. Odstawiamy na 2 godz.
Papryki myjemy, przekrawamy, pozbawiamy pestek i kroimy w kwadraty. Cukinie myjemy i kroimy w plasterki grubości 1 cm, a cebulki w ćwiartki.
Kurczaka wyjmujemy z marynaty (nie wylewamy jej, będzie potrzebna). Na namoczone w wodzie drewniane papryczki do szaszłyków nabijamy, naprzemiennie, kawałki mięsa i warzyw.
Kładziemy szaszłyki na rozgrzany grill i pieczemy przez 10-12 min, obracając i smarując od czasu do czasu marynatą.

7 z 9

Hamburgery z pieczonym burakiem

czas przygotowania:  20 min
czas grillowania: 2 godz.

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy grill. Burakom odcinamy górę i dół, smarujemy oliwą, każdy zawijamy w folię z paroma listkami rozmarynu, ząbkiem czosnku i odrobiną cukru oraz soli i pieprzu. Pieczemy około 2 godz., studzimy i obieramy ze skórki, a następnie kroimy na plastry.
Papryki smarujemy oliwą i pieczemy około 30 min. Gdy wystygną, obieramy i usuwamy pestki. Rozgniatamy widelcem i mieszamy z majonezem oraz octem jabłkowym. Doprawiamy solą i pieprzem.
Z mięsa formumjemy 4 burgery, smarujemy je oliwą i grillujemy po 3 min z każdej strony.
Bułki przekrawamy, podpiekamy przez 3 min na ruszcie, a następnie smarujemy papryką i przekładamy kolejno sałatą, kotlecikiem, plastrem buraka, plastrem pomidora i przykrywamy drugą częścią bułki.

Autor

Paweł Kałuski
8 z 9
Fot. Magazyn Kuchnia
Fot. Magazyn Kuchnia

Steki z dzikim sosem

czas przygotowania: 30 min

czas grillowania 10 min

 

Składniki

 

SOS

 

Sposób przygotowania

Wyjmujemy filety anchois z zalewy olejowej. Rybę rozgniatamy widelcem (użyjemy jej do sosu), a olejem smarujemy steki. Posypujemy mięso solą i grubo mielonym kolorowym pieprzem. Odkładamy mięso na pół godziny.

Robimy sos. W rondelku ustawionym na gorącym grillu podgrzewamy oliwę i podsmażamy czosnek oraz listki szałwii. Wkładamy pozostałe składniki sosu, oprócz natki pietruszki, i gotujemy przez 10 min.

Mięso kładziemy na naoliwiony ruszt i grillujemy przez 3-4 min z każdej strony. Warto pamiętać, że mięso z kością grilluje się nieco dłużej niż to bez kości.

Steki serwujemy z sosem, do którego przed podaniem dodajemy natkę.

9 z 9
Fot. Materiały prasowe
Fot. Materiały prasowe

Kurczak BBQ w Jerk

Składniki

  • 26 porcji udek kurczaka
  • sok z dwóch limonek
  • 1 duża posiekana cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 garść młodej cebuli dymki z białymi częściami
  • 1 łyżka stołowa świeżego tymianku
  • 2 papryczki habanero, pokrojone na połówki
  • kawałek (5 centymetrów) obranego, posiekanego, świeżego imbiru
  • 2 łyżki stołowe oleju z orzeszków ziemnych
  • 3 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
  • 3 łyżki stołowe białego octu winnego
  • 2 łyżki stołowe cukru demerara
  • 2 łyżki stołowe jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki stołowe ciemnego rumu

 

Sos BBQ:

  • 6 łyżek stołowych ketchupu
  • 1 łyżka stołowa stołowa sosu Worchestershire
  • 2 łyżki stołowe jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki stołowe brązowego cukru
  • 2 łyżki stołowe ciemnego rumu
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżka stołowa miodu
  • sól, pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania

Ułóż kurczaka w naczyniu. Zrób dwa nacięcia po środku każdej nogi  i udka. Natrzyj odrobiną oleju, przypraw solą i pieprze oraz wyciśnięty sok z 2 limonek.

Pozostałe składniki włóż do miksera i miksuj do konsystencji puree.

Polej kurczaka marynatą i porządnie go natrzyj. Przykryj i trzymaj w lodówce co najmniej 2 godziny, a najlepiej przez całą noc.

Rozpal grilla. Ułóż kurczaka na ruszcie i grilluj przez około 8 minut z każdej strony.

W międzyczasie przygotuj sos BBQ - wymieszaj wszystkie składniki.

Gdy kurczak będzie gotowy, obficie posmaruj go z obu stron sosem BBQ. Połóż na ruszcie jeszcze na minute, by sos dobrze przywarł do mięsa.

Podajemy z sałatką Coleslaw i kawałkami limonki.

 

Autor

Jonathan Phang
Więcej na ten temat: burger, grill, kuchnia amerykańska, sos bbq