Sernik na zimno - najlepszy na lato

Tort z ricotty na spodzie z pumpernikla - na zimno (Fot. Paulina Kolondra)

Sernik na zimno z tartą czekoladą
(na tortownicę o średnicy 24 cm)
Składniki
- 300 g masła
- 400 g cukru pudru
- 5 ugotowanych na twardo żółtek
- 1 kg półtłustego twarogu, 1/2 l śmietanki kremówki
- 1 kieliszek rumu
- 150-200 g okrągłych miękkich biszkoptów
- 1/2 tabliczki deserowej lub gorzkiej czekolady (np. 70% kakao)
Sposób przygotowania
Masło ucieramy z cukrem i przetartymi przez sitko żółtkami. Dodajemy zmielony twaróg i rum, miksujemy. Łączymy z ubitą na sztywno śmietanką, delikatnie mieszając łyżką. Na dnie tortownicy układamy biszkopty. Wykładamy na nie masę serową, wyrównujemy wierzch i posypujemy wiórkami startej czekolady (najładniej wygląda czekolada starta nożem). Wstawiamy do lodówki i czekamy, aż masa zastygnie (około 2 godziny).
Autor: Paulina Kolondra

Tort z ricotty na spodzie z pumpernikla - na zimno
(na tortownicę o średnicy 24 cm lub na kwadratową blachę o boku 20 cm)
Spód:
- 120 g mielonych orzechów laskowych
- 200 g pumpernikla
- 150 g gorzkiej czekolady (70 lub 85% kakao)
- 1 łyżka oleju z orzechów laskowych
Masa:
- 2 jajka
- 100 g cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
- 5 listków żelatyny
- 500 g ricotty
- 300 g śmietanki kremówki
- szczypta soli
- 1 opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
Wierzch:
- 500 g moreli lub brzoskwiń w syropie
- 30 g posiekanych niesolonych pistacji
Sposób przygotowania
Robimy spód: mielone orzechy lekko prażymy na suchej patelni i przesypujemy do miseczki. Na tej samej patelni króciutko prażymy pokruszony pumpernikiel. Czekoladę łamiemy na kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej, a potem mieszamy z orzechami i pumperniklem. Spód tortownicy smarujemy olejem orzechowym, równomiernie rozkładamy na nim masę czekoladowo-orzechową. Czekamy, aż zastygnie, a w tym czasie robimy masę serową: ucieramy na parze żółtka z cukrem oraz sokiem i skórką z cytryny. Namaczamy i odciskamy żelatynę (według wskazówek na opakowaniu), dodajemy ją do masy żółtkowej i tak długo mieszamy, aż cała się rozpuści.
Ricottę przecieramy przez sitko, dodajemy do masy i mieszamy, aż stanie się jednolita. Ubijamy śmietankę z cukrem waniliowym oraz - oddzielnie - białka ze szczyptą soli. Bitą śmietanę i pianę z białek delikatnie łączymy z masą serową.
Rozsmarowujemy na czekoladowym spodzie i wstawiamy do lodówki co najmniej na 1,5 godziny. Osączone morele lub brzoskwinie kroimy w cząstki, układamy na wierzchu tortu. Posypujemy pistacjami.

Sernik z owocami egzotycznymi
Masa serowa:
- 340 g serka homogenizowanego albo twarogu (trzykrotnie zmielonego)
- 15 g żelatyny
- 90 ml wody
- 2-3 żółtka jajek (55 g)
- 100 g cukru
- 2 laski wanilii
- 380 ml śmietanki kremówki
Ciasto kokosowo-makowe (można zastąpić zwykłym ciastem kruchym):
- 80 g wiórków kokosowych
- 85 g masła
- 100 g cukru trzcinowego
- 20 g suchego maku
- 30 g mąki
- 1,5 łyżki soku pomarańczowego
Sałatka owocowa:
- 1/2 ananasa
- 1 mango
- 4 marakuje
Bita śmietana:
- 400 ml śmietanki kremówki
- 50 g cukru pudru
- 1 laska wanilii
Ciasteczka (tuile) makowe do dekoracji:
- 60 g cukru trzcinowego
- 40 g stopionego masła
- 30 g mąki
- 2 łyżki miodu
- szczypta pieprzu
- do posypania mak
Oraz:
- 100 g dżemu morelowego
Sposób przygotowania
Robimy sernik. Dwa dni wcześniej przekładamy serek (lub twaróg) na sitko o drobnych oczkach i pozosta-wiamy na 48 godzin do osączenia. Namaczamy żelatynę w 60 ml wody. Odstawiamy na 20 minut. Ubijamy żółtka. Gotujemy syrop z 30 ml wody i cukru. Gdy osiągnie temperaturę 118°C (sprawdzamy termometrem kuchennym), zaparzamy nim ubite żółtka i ucieramy tak długo, aż wszystko ostygnie (można podwoić ilość składników, aby było łatwiej przygotować masę, ale używamy tylko połowy, czyli około 185 g gotowej masy żółtkowej). Dodajemy biały ser i ziarenka z obu lasek wanilii oraz rozpuszczoną żelatynę. Porcjami dodajemy ubitą (niezbyt sztywno) śmietankę i delikatnie mieszamy. Wlewamy do małych foremek (do zdjęcia użyliśmy kwadratowych, ale mogą mieć dowolny kształt) albo do tortownicy. Wstawiamy do lodówki, aby masa zastygła.
Robimy kruchy spód kokosowo-makowy: roztapiamy masło z cukrem, mieszamy z wiórkami, makiem i mąką, wlewamy sok pomarańczowy. Ciasto cienko rozwałkowujemy pomiędzy dwiema warstwami folii lub pergaminu. Wstawiamy na 30 minut do lodówki, pieczemy 12 minut w 160°C. Z jeszcze ciepłego ciasta wycinamy mniejsze ciastka taką samą foremką jak te, w których zastygała masa serowa, albo wykrawamy duże koło o średnicy tortownicy (jeśli sernik zastyga w tortownicy). Studzimy.
Robimy sałatkę: kroimy ananasa i mango w kostkę. Owoce marakui dzielimy na połówki, wyjmujemy miąższ ze środka, mieszamy go z ananasem i mango. Przygotowujemy bitą śmietanę. Mocno schładzamy śmietankę oraz miskę, w której będziemy ją ubijać. Ubijamy trzepaczką, powoli wsypując cukier wymieszany z ziarenkami wyjętymi z laski wanilii.
Robimy ciasteczka do dekoracji (10 sztuk, po jednym na porcję): mieszamy wszystkie składniki, oprócz maku. Wstawiamy na godzinę do lodówki, cieniutko rozsmarowujemy długie wąskie paski na wyściełanej pergaminem blasze, najlepiej używając szablonu (szablon do ciastka na zdjęciu wykrojono w kształcie wysokiego trójkąta o wąskiej podstawie). Posypujemy ciastka makiem, pieczemy na złoty kolor w 180 st. Jeszcze gorące można uformować, nadając im kształt owalu albo kółka, albo tylko leciutko zagiąć - jak ciastko widoczne na zdjęciu.
Składamy deser: ostudzone makowo-kokosowe (lub kruche) spody smarujemy dżemem morelowym, układamy na wierzchu wyjęte z foremek porcje masy serowej. Jeśli robimy jedno duże ciasto, kładziemy na okrągłym kruchym spodzie zastygłą masę serową wyjętą z tortownicy. Do deseru podajemy sałatkę owocową z waniliową śmietaną. Dobrym dodatkiem są także lody lub sorbet o smaku mango. Każdą porcję deseru dekorujemy ciasteczkiem makowym.
Autor: Arkadiusz Zuchmański

Sernik na zimno z truskawkami
Spód:
- 10 dag herbatników
- 10 dag orzechów włoskich
- 10 dag masła
Marynowane truskawki:
- 50 dag truskawek
- 2-3 łyżki wódki owocowej (śliwowicy, kirszu)
Krem:
- 2 czubate łyżki żelatyny
- 400 ml 36% śmietany
- 8-10 łyżek cukru pudru
- 80 dag naturalnego twarożku
Sposób przygotowania
Robimy spód: rozdrabniamy w malakserze ciastka oraz orzechy, dodajemy masło i krótko miksujemy, aż składniki utworzą kruszonkę. Rozkładamy ją równomiernie na spodzie tortownicy (o średnicy 24 cm), dociskamy lekko dłonią, wstawiamy do lodówki. Truskawki zalewamy wódką i odstawiamy, aby się zamarynowały.
Przygotowujemy krem: żelatynę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Ubijamy śmietanę z cukrem, po łyżce dodajemy serek, a gdy masa będzie gładka, wlewamy żelatynę, stale miksując. Połowę masy rozsmarowujemy na torcie, na wierzchu układamy truskawki marynowane w wódce, przykrywamy resztą kremu, wypełniając zagłębienia między owocami, wygładzamy wierzch. Wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki, aby sernik stężał. Dekorujemy truskawkami (albo galaretką lub bitą śmietaną).

Piankowy sernik z ubitego mleka skondensowanego
Składniki
- 1 łyżka żelatyny
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 1/2 szklanki wody
- 300 g deserowej czekolady
- czekolady
- 500 g serka kremowego (typu Ostrowia, Philadelphia, Delfiko)
- 1/2 szklanki jasnego brązowego cukru
- 200-250 g mocno schłodzonego w zamrażarce niesłodzonego mleka skondensowanego
Do dekoracji:
- maliny lub inne sezonowe owoce
- po 20 g białej, mlecznej i gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania
Przygotowujemy tortownicę o średnicy 23 cm i wykładamy dno oraz boki podwójną warstwą folii aluminiowej. Żelatynę razem z kawą mieszamy w wodzie, a następnie podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia. Odstawiamy do wystygnięcia. Czekoladę łamiemy na kawałki, wrzucamy do rondelka i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie studzimy. Ser ubijamy mikserem, aż będzie gładki i puszysty. Do sera dodajemy cukier i ubijamy dalej, aż się całkowicie rozpuści. Cały czas ubijając, dodajemy powoli rozpuszczoną czekoladę i mieszankę żelatynowo-kawową. Odstawiamy masę, a w czystej misce ubijamy bardzo zimne, niemal zmrożone mleko skondensowane. Będzie puszyste jak bita śmietana, ale nie tak stabilne, należy więc działać szybko! Mleko mieszamy delikatnie z połową masy serowej, a następnie delikatnie łączymy z resztą. Masą napełniamy formę i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Gdy sernik stężeje, dekorujemy go owocami i wiórkami czekoladowymi.
Autor: Magda Duklas

Serniczek
Składniki
- 3 l tłustego mleka
- 1/2 l śmietany 18%
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 20 dag masła
- kakao
- bakalie
- sok z cytryny
- koniak
- 2 galaretki rozpuszczone w 1/2 ilości wody podanej w przepisie
- owoce do dekoracji
Sposób przygotowania
Do wrzącego mleka wlewamy, stale mieszając, śmietanę zmiksowaną z jajkami. Gotujemy, mieszając, aż mleko się zwarzy. Zdejmujemy z ognia, wstawiamy garnek do zimnej wody i czekamy, aż wszystko ostygnie. Przekładamy powstały serek na drobne sitko i czekamy, aż ścieknie ?serwatka?. Gdy serek będzie gęsty i zupełnie zimny, miksujemy go z masłem i cukrem, dzielimy na 2-3 części. Jedną część pozostawiamy bez dodatków, do drugiej możemy wlać sok cytrynowy, trzecią zabarwić kakao, a kto lubi, niech doda bakalie albo alkohol. Układamy na przemian jasne i ciemne warstwy masy w szklaneczkach, zalewamy gęstniejącą galaretką, dekorujemy owocami.

Sernik na zimno z jagodami i jeżynami
Spód:
- 10 dag pokruszonych herbatników (najlepiej pełnoziarnistych)
- 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- 3 łyżki brązowego cukru
- szczypta soli
- 5-7 łyżek stopionego masła
- kilka kropli olejku waniliowego
Masa:
- 1 torebka żelatyny (50 g, w razie upałów można użyć nieco więcej)
- 1/4 szklanki wody
- 35-40 dag śmietankowego naturalnego twarożku
- 1 szklanka 36% śmietany
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 szklanki czarnych jagód
Wierzch:
- 1 szklanka 36% śmietany
- 1 łyżka cukru
- 2/3 szklanki dżemu jagodowego
- 1 kg czarnych jagód i/lub dojrzałych jeżyn albo czarnych porzeczek
Sposób przygotowania
Robimy spód. Miksujemy ciastka, płatki, cukier i sól, dodajemy masło i olejek. Powstałą kruszonkę rozkładamy na spodzie tortownicy (25 cm), pieczemy 12 minut w temp. 180°C i studzimy.
Robimy masę: żelatynę namaczamy w wodzie, po 10 min rozpuszczamy na małym ogniu i odstawiamy. Miksujemy twarożek ze śmietaną, cukrem i sokiem z cytryny. Dodajemy porcjami jagody i miksujemy dalej, aż masa będzie gładka. Nie przerywając miksowania, powoli wlewamy ciepłą żelatynę. Gdy składniki się połączą, rozkładamy masę na upieczonym spodzie, przykrywamy i wstawiamy na noc do lodówki. Gdy masa zastygnie, zdejmujemy brzegi tortownicy i przekładamy torcik na paterę. Ubijamy śmietanę z cukrem, rozsmarowujemy na masie jagodowej. Rozgrzewamy dżem, mieszamy go z owocami. Wierzch sernika dekorujemy przygotowanymi owocami, wstawiamy do lodówki jeszcze na co najmniej 2 godziny.

Sernik bez pieczenia
przygotowanie: 20 min.
Składniki
- 175 g ciasteczek maślanych
- 50 g miękkiego masła
- 2 tabliczki białej czekolady
- 300 g twarożku kremowego (np. Tosca)
- 200 g twarogu do serników (np. Campina)
- 225 g truskawek
Sposób przygotowania
Ciasteczka mielemy w mikserze i ucie-ramy z masłem na jednolitą masę. Wylepiamy nią dno i boki formy o śr. 20 cm. Mieszamy oba sery. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i ciepłą mieszamy z serami. Truskawki kroimy w kostkę i dodajemy do masy. Smarujemy masą blat z ciasteczek i chowamy do lodówki na 2 godz.
Autor: Zuzanna Wiciejowska

Sernik z ananasami
Spód:
- 1 szklanka pokruszonych półsłodkich herbatników
- 1/4 szklanki stopionego masła
- 1 łyżka cukru
Masa:
- 75 dag kremowego serka do wypieków
- 1 szklanka cukru
- 1 rozkrojona wzdłuż laska wanilii
- 2 jajka
- 3/4 szklanki śmietany (22-proc.)
Wierzch:
- 1 obrany i pokrojony na plasterki o szerokości 1 cm ananas
- 1 szklanka wody
- 1/4 szklanki miodu
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki rumu
Sposób przygotowania
Przygotuj mieszaninę na spód sernika: wszystkie składniki zmiksuj, rozłóż na dnie tortownicy o średnicy 26 cm. Piecz w temp. 175 st. na złoty kolor (12 minut). Ostudź. Brzegi tortownicy zabezpiecz (od środka) podwójnie złożoną folią aluminiową. Zmniejsz temperaturę do 160 st.
Przygotuj masę: serek ubij mikserem, aż będzie puszysty. Powoli, nie przerywając ubijania, wsypuj cukier. Dodaj rdzeń laski wanilii i ucieraj jeszcze minutę. Kolejno wbij jajka - drugie jajko dodaj dopiero wtedy, gdy pierwsze dokładnie połączy się z masą. Dodaj śmietanę, zmiksuj. Masę rozsmaruj na podpieczonym spodzie. Tortownicę z sernikiem ustaw na blasze z gorącą wodą (woda powinna sięgać do 2-3 cm wysokości formy). Piecz ciasto około godziny, aż wierzch będzie suchy. Teraz wyłącz piekarnik i pozostaw w nim ciasto jeszcze przez godzinę. Wyjmij z kąpieli wodnej. Gdy sernik ostygnie, wstaw go do lodówki na 6 godzin.
Przygotuj dekorację sernika: rozgrzej piekarnik do 400 st. Ananasy rozłóż na blasze, pozostałe składniki wymieszaj w rondelku i gotuj 3 minuty, cały czas mieszając. Syropem polej ananasy na blasze, wstaw na 12 minut do piekarnika. Następnie owoce odwróć, pozostaw w piekarniku jeszcze na 20 minut, aż sos zgęstnieje, a ananasy zrobią się miękkie. W tym czasie odwracaj je co 5 minut. Następnie ostudź owoce i pokrój je na kawałki. Osącz, ale syrop pozostaw. Kawałkami ananasów obłóż wierzch sernika. Skrop syropem i od razu podawaj.
Autor: Marcin Szczepański