Steki, żeberka czy też hamburgery - amerykańska klasyka na grilla

Kotlety wieprzowe z salsą verde (Fot. Magazyn Kuchnia)

Steki, żeberka czy też hamburgery - amerykańska klasyka na grilla
Sekret BBQ tkwi nie tyle w oryginalności dań, co w dymie, który je przenika podczas pieczenia na ruszcie. To on jest tym magicznym składnikiem!
Hamburger prezydenta Obamy
Składniki:
- 4 bułki pszenne z sezamem
- 4 plastry sera cheddar
- 1 ogórek konserwowy
- 1 cebula
- 4 liście sałaty
- 1 dojrzały pomidor
- 2 łyżki sosu Worcestershire
- 3 chlusty tabasco
- 4 łyżki ketchupu
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki musztardy miodowej
- 1 łyżka octu jabłkowego
- sól i pieprz do smaku
HAMBURGERY:
- 1/2 kg mielonej wołowiny
- 1 cebula
SOS
- 2 łyżki musztardy
Sposób przygotowania
Robimy hamburgery. Wołowinę wyrabiamy z przyprawami i z posiekaną bardzo drobno cebulą (można ją też zmielić razem z mięsem). Formujemy 4 płaskie kotleciki i grillujemy je na mocno rozgrzanym ruszcie, po 2-3 minuty z każdej strony (hamburger powinien pozostać soczysty).
Mieszamy składniki sosu, doprawiamy go do smaku solą i pieprzem. W chłodniejszej części grilla podpiekamy przekrojone w poprzek bułki. Gdy się wyzłocą i staną się chrupiące, smarujemy obie połówki sosem i układamy między nimi, kolejno, kotlet, plasterek sera, plasterki ogórka, cebuli oraz listek sałaty i plasterek pomidora. Podajemy od razu.

Papryki chilli con carne
Składniki
- 4 czerwone papryki
- 1 łyżka oliwy
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1 łyżeczka chilli w proszku
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 500 g mielonej wołowiny
- 100 g chudego boczku zmielonego razem z mięsem
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru
- 2/3 puszki pomidorów pelati z sosem pomidorowym
- 1/2 puszki czerwonej fasoli
Sposób przygotowania
Robimy chilli con carne. Na oliwie szklimy cebulę z czosnkiem, dodajemy kumin i oregano. Wkładamy mięso oraz boczek i dusimy przez 15 minut. Dodajemy sos sojowy i cukier, dusimy 2-3 minuty i wkładamy pomidory oraz fasolę. Gotujemy razem 5 minut. Wymyte i oczyszczone z pestek papryki nadziewamy farszem i grillujemy 15 minut.

Steki wzmacniane whiskey
Składniki
- 4 steki wołowe
- 4 łyżki musztardy
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 4 łyżki świeżych listków majeranku
- 200 ml oliwy
- 150 ml amerykańskiej whiskey
Marynata
- grubo mielony pieprz
Sposób przygotowania
Płuczemy i osuszamy mięso. Mieszamy składniki marynaty i polewamy nią steki. Odstawiamy na
4 godziny do lodówki. Wyjmujemy steki z marynaty, zdejmujemy z nich listki majeranku, posypujemy pieprzem i układamy na mocno rozgrzanym grillu. Pieczemy po 3-4 minuty z każdej strony.

Skrzydełka kurczaka wędzone
czas gotowania 5 minut
czas grillowania: 25 minut
Składniki
- 12 skrzydełek kurczaka
- 2 łyżki listków świeżego tymianku
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka pasty z suszonych pomidorów
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 2 łyżeczki słodkiego sosu chilli
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka suszonej wędzonej papryki, średnio ostrej
- 1 cytryna pokrojona na ćwiartki
MARYNATA
- 2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania
Skrzydełka płuczemy, osuszamy i obcinamy im końcówki (mają zostać same grubsze części). Mieszamy składniki marynaty. Gotową glazurą smarujemy skrzydełka. Układamy skrzydełka w średnio gorącej strefie grilla i pieczemy przez 10 minut, obracając jeden raz. Ponownie smarujemy mięso marynatą i pieczemy jeszcze 15 minut. Serwujemy z ćwiartkami cytryny.

Steki z dzikim sosem
czas przygotowania: 30 min
czas grillowania 10 min
Składniki
- 4 steki po 200 g steki t-bone
- sól i kolorowy pieprz do smaku
- 450 g posiekanych pomidorów
- 3 łyżki oliwy
- 3 posiekane ząbki czosnku
- 3 liście szałwii
- 1 papryczka chilli
- 120 g posiekanych czarnych oliwek
- 50 g kaparów
- 1 łyżka świeżych listków oregano
- 2 łyżki natki pietruszki
SOS
- 100 g filetów anchois w oleju
Sposób przygotowania
Wyjmujemy filety anchois z zalewy olejowej. Rybę rozgniatamy widelcem (użyjemy jej do sosu), a olejem smarujemy steki. Posypujemy mięso solą i grubo mielonym kolorowym pieprzem. Odkładamy mięso na pół godziny. Robimy sos. W rondelku ustawionym na gorącym grillu podgrzewamy oliwę i podsmażamy czosnek oraz listki szałwii. Wkładamy pozostałe składniki sosu, oprócz natki pietruszki, i gotujemy przez 10 minut.
Mięso kładziemy na naoliwiony ruszt i grillujemy przez 3-4 minuty z każdej strony. Warto pamiętać, że mięso z kością grilluje się nieco dłużej niż to bez kości.
Steki serwujemy z sosem, do którego przed podaniem dodajemy natkę.

Udka po diabelsku
czas przygotowania: 2 godz
czas grillowania: 15 min
Składniki
- 8 podudzi kurczaka
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 1 i 1/2 łyżki dżemu morelowego
- 1 łyżka musztardy
- 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 2 garści pomidorków koktajlowych
MARYNATA
- 1 posiekany ząbek czosnku
Sposób przygotowania
Podudzia płuczemy, osuszamy, nakłuwamy widelcem i układamy w głębokim naczyniu. Robimy marynatę, mieszając jej składniki. Smarujemy mięso gotową glazurą i odstawiamy na 2 godziny.
Pieczemy udka na naoliwionym ruszcie przez 15 minut, obracając co 3 minuty. 3-4 minuty przed końcem pieczenia kładziemy na grill pomidorki koktajlowe.
Gotowe diabelskie udka serwujemy z pomidorkami.

Ziemniaki z żaru z farszem lub bez
czas przygotowania: 5 min
czas grillowania: 15 lub 25 min
Składniki
- 8 średnich ziemniaków
- 150 g chudego bocz chudego bekonu pokrojonego w drobną kostkę
- 4 młode cebulki
- 4 łyżki śmietany
- sól i pieprz do smaku
FARSZ
- 100 g startego sera cheddar
Sposób przygotowania
Ziemniaki w wersji bez farszu szorujemy, osuszamy, zawijamy w folię aluminiową i zakopujemy w żarze grilla na 20-25 minut.
Ziemniaki z farszem przekrawamy na pół, nie docinając do samego końca, wycinamy w nich gniazdka wielkości orzecha włoskiego. Robimy farsz, mieszając wszystkie składniki. Nadziewamy ziemniaki, zawijamy w folię i pieczemy w żarze grilla przez 15 minut.
Uwaga: ziemniaki można piec tylko w żarze z węgla drzewnego.

Kotlety wieprzowe z salsą verde
czas przygotowania: 10 mi
czas grillowania 10 min
Składniki
- 4 grube plastry schabu po 200 g
- 2 ząbki czosnku
- 3 filety anchois
- 1 pęczek natki pietruszki
- 15 liści bazylii
- 15 liści mięty
- 1 łyżka kaparów
- 150 ml oliwy
SALSA VERDE
- pieprz młotkowany
Sposób przygotowania
Najlepiej użyć schabu z kością - mięso pieczone z kością ma więcej soczystości i smaku. Mięso płuczemy, osuszamy, posypujemy pieprzem i kładziemy na grill. Pieczemy po 3-4 minuty z każdej strony. Robimy salsę verde. Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy na gładką masę (można sobie ten sos przygotować wcześniej).
Gotowe kotlety wieprzowe smarujemy salsą i podajemy z grillowanymi warzywami.

Najlepsza pieczona papryka
czas przygotowania: 5 min
czas grillowania: 15-20 min
Składniki
- 1 kg czerwonej papryki
- oliwa
Sposób przygotowania
Paprykę myjemy, osuszamy i smarujemy oliwą. Układamy na ruszcie i pieczemy, aż skórka zacznie się robić czarna i wyraźnie będzie odchodzić od miąższu, czyli około 20 minut.
Zdejmujemy paprykę z rusztu i wkładamy do plastikowej torebki, którą szczelnie zamykamy. Po 15-20 minutach wyjmujemy paprykę i z łatwością obieramy ze skórki.
Upieczona papryka jest świetnym dodatkiem do grillowanych mięs. Można ją także zmiksować, doprawić czosnkiem i pieprzem kajeńskim i używać jako sosu do hamburgerów. Paski upieczonej papryki przełożone do wyparzonych słoików i zalane oliwą z dodatkiem rozmarynu i czosnku można przechowywać tygodniami.