Sałatka ziemniaczana, na którą masz wielką ochotę

Sałatka z tuńczykiem
(4 porcje)
Składniki
- 400 g młodych lub małych, kleistych ziemniaków
- sól morska
- 4 duże jajka
- 2 czubate łyżki solonych kaparów
- 2 cytryny
- 300 g świeżego tuńczyka lub 1 puszka (220 g) dobrego tuńczyka w oleju (osączonego)
- 1 duża garść rukoli
- 1 duża garść porwanych liści różnych gatunków sałaty
- 1 obrana i pokrojona na cienkie plasterki mała czerwona cebula
- 4 fileciki anchois
Sposób przygotowania
Do świeżego tuńczyka: dobra oliwa, solidna szczypta suszonego oregano, mielony czarny pieprz, 1/2 świeżej czerwonej papryczki chilli (posiekanej) Oskrobane ziemniaki wrzucamy do gotującej się wody, solimy i gotujemy do miękkości pod przykryciem i na dużym ogniu. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i odkładamy. Opłukane i osączone kapary wrzucamy do miski i polewamy sokiem z 1 cytryny, żeby usunąć nadmiar soli. Świeżego tuńczyka obsmażamy na teflonowej patelni, na niewielkiej ilości oliwy, z dodatkiem oregano, soli, pieprzu oraz posiekanej papryczki chilli. Myjemy liście rukoli i sałaty, osuszamy je w wirówce do sałaty. Ugotowane ziemniaki szybko osączamy na durszlaku, kroimy na połówki lub grubo siekamy, wrzucamy do miski i, póki są gorące, doprawiamy: dodajemy kapary wraz sokiem z 2 cytryn, 5 łyżek oliwy, szczyptę soli i pieprzu oraz plasterki cebuli. Starannie mieszamy. Kiedy ziemniaki ostygną do temperatury pokojowej, dodajemy kawałki tuńczyka smażonego lub z puszki, a następnie sałatę oraz jajka pokrojone na połówki lub ćwiartki. Skrapiamy oliwą, delikatnie mieszamy, nakładamy na talerze i przybieramy anchois.
![]() |
![]() |
![]() |
Pasabahce Salaterka TOSCANA... | Salaterka AUTHENTIC White4282 | Salaterka zakręcona glasmar... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Sałatka ziemniaczana
Raczej samodzielne danie niż dodatek do obiadu. Kto lubi, może wkroić do takiej sałatki kawałek szynki lub kiełbasy
Składniki
- 6 łyżek białego octu winnego
- gruba sól
- 2 (po 50 dag) pokrojone jak na mizerię ogórki wężowe
- 1/2 szklanki + 3 łyżki koperku
- 10 nieobranych ziemniaków
- 2-3 pokrojone w cienkie piórka cebule
- 8 rzodkiewek pokrojonych w cienkie plasterki
- 3/4 szklanki majonezu
- małe rzodkiewki do dekoracji
Sposób przygotowania
Wymieszaj ocet z 4 łyżeczkami soli. Ogórki i pół szklanki koperku włóż do foliowego woreczka, wlej ocet z solą, mocno zawiąż. Potrząśnij woreczkiem, aby ogórki pokryły się zalewą. Włóż woreczek na noc do lodówki. Co jakiś czas poruszaj woreczkiem. Następnie przełóż ogórki na sitko i pozostaw je na co najmniej godzinę do osączenia. Ugotuj ziemniaki w mundurkach (30 minut). Odcedź i ostudź, potem obierz, pokrój na plasterki i przełóż do miski. Posyp solą i pieprzem, dodaj osączone ogórki, cebulę, rzodkiewki i resztę koperku. Wymieszaj, odstaw na godzinę, połącz z majonezem. Przypraw do smaku solą i pieprzem, wstaw na godzinę do lodówki. Przed podaniem udekoruj małymi rzodkiewkami.

Sałatka z młodych ziemniaków
(dla 6 osób)
Składniki
- 750 g młodych ziemniaków
- skórka otarta z 1 cytryny
- sok z 2 cytryn
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 120 ml oliwy extra virgin
- sól
- 8 młodych cebulek drobno posiekanych
- szczypta pieprzu kajeńskiego
Sposób przygotowania
Wyszorowane ziemniaki wkładamy do wrzącej wody i gotujemy około 15 minut. Odcedzamy i schładzamy pod zimną wodą, a następnie osączamy. Gdy nieco przeschną, kroimy je w grube plastry. Skórkę z cytryny mieszamy z sokiem oraz z musztardą, rozcierając je na gładko. Do powstałej masy dodajemy oliwę po kilka kropel, cały czas mieszając, aż powstanie gęsty sos. Ziemniaczki mieszamy z sosem, solimy do smaku, a następnie dodajemy posiekaną cebulkę i pieprz.

Sałatka ziemniaczana z pesto
Składniki
- 60 dag ziemniaków ugotowanych w mundurkach i obranych
- 200 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżeczki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki pesto (najlepiej domowej roboty)
- 3 łyżki jasnego octu balsamicznego
- 1 łyżka posiekanych świeżych ziół (np. tymianek, estragon, oregano)
- sól, pieprz
- 1 główka radicchio
- garść rukoli lub roszponki
- 2 łyżki orzeszków piniowych
Sposób przygotowania
Ziemniaki kroimy w plasterki, wkładamy do miski. Robimy zalewę: gorący bulion mieszamy z oliwą, sokiem z cytryny, pesto, octem i ziołami. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Polewamy ziemniaki, ostrożnie mieszamy, odstawiamy na 4 godziny do lodówki. Radicchio kroimy w paski, dodajemy razem z rukolą lub roszponką do ziemniaków, mieszamy delikatnie, aby nie pokruszyć ziemniaków. Jeśli trzeba, jeszcze raz przyprawiamy do smaku. Orzeszki piniowe rumienimy na suchej patelni i posypujemy sałatkę bezpośrednio przed podaniem.

Ardeńska ciepła sałatka z mniszka
La salade au lard
(dla 4 osób)
Składniki
- 3-4 solidne garście listków mniszka
- 2 łyżki smalcu
- 4 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 200 g chudego wędzonego boczku
- 8 średniej wielkości ugotowanych ziemniaków
- ocet z czerwonego wina
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania
Listki mniszka starannie myjemy, drobno kroimy, wrzucamy do rondla z roztopionym smalcem, przykrywamy i dusimy 5 minut, aż zrobią się ciemnozielone. Dodajemy posiekane szalotki i czosnek oraz pokrojony w grube paski boczek. Dusimy pod przykryciem przez 10 minut, w razie potrzeby dolewając odrobinę wody. Dodajemy pokrojone w grube plastry ziemniaki i podgrzewamy 5-10 minut. Doprawiamy octem winnym, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Sałatkę podajemy na ciepło.

Zielona sałatka
(4-6 porcji)
Składniki
- 1/2 kg młodych, oskrobanych ziemniaków
- sól morska
- 3 garście liści różnych gatunków chrupkiej sałaty
- 1 garść porwanych listków świeżej mięty
- 1 bulwa fenkuła (czyli kopru włoskiego)
Sycylijski sos:
- sok z 1 pomarańczy
- 3 łyżki octu z białego wina lub octu ziołowego dobrego gatunku
- oliwa z pierwszego tłoczenia
- duża szczypta suszonego oregano
- 2 łyżki kaparów
- sól morska
- czarny pieprz
Sposób przygotowania
Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Powinny być miękkie, ale nie mogą się rozpadać. Do miski wkładamy umyte liście sałaty, miętę i pokrojony koper włoski. W słoiku lub miseczce mieszamy sok z pomarańczy i ocet, dodajemy dwa razy tyle oliwy i ponownie mieszamy. Wsypujemy oregano, kapary, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Starannie mieszamy. Dressing powinien mieć bardzo intensywny smak, który złagodnieje po wymieszaniu ze składnikami sałatki. Kiedy ziemniaki będą miękkie, odcedzamy je na durszlaku i pozostawiamy na 5 minut do odparowania. Jeszcze ciepłe dodajemy do sałatki i mieszamy, potrząsając miską. Polewamy sosem. Sałatka jest doskonałym dodatkiem do ryby z rusztu, a także jako samodzielne danie.

Łatwa sałatka ziemniaczana
Składniki
- 3/4 szklanki majonezu
- 3 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżka musztardy
- 1,5 łyżeczki cukru
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1,5 kg ugotowanych w mundurkach, przestudzonych i pokrojonych w ćwiartki lub plasterki, niedużych ziemniaków
- 2 posiekane, ugotowane na twardo jajka
- po 3/4 szklanki posiekanej cebuli cukrowej i naciowego selera
- ewentualnie słodka papryka w proszku do smaku
Sposób przygotowania
Mieszamy sześć pierwszych składników, dodajemy ziemniaki, jajka, cebulę i selera. Znów mieszamy, posypujemy papryką. Wstawiamy na pół godziny do lodówki, aby smaki się przegryzły.