Koktajle warzywne na płaski brzuch

Mg
Sok z selera naciowego i jabłek

Sok z selera naciowego i jabłek (Fot. Shutterstock/vanillaechoes)

Seler odtruwa, przyspiesza trawienie, buraki i marchew wspomagają przemianę materii, zawierają mnóstwo błonnika. A wszystkie warzywa łączy to, że mają mało kalorii. Raz spróbujesz koktajli z marchwi, buraków czy pomidorów, a na dobre zagoszczą w twojej diecie z korzyścią dla zdrowia i figury.
1 z 9
Fot. Shutterstock/vanillaechoes
Fot. Shutterstock/vanillaechoes

Sok z selera naciowego i jabłek

Składniki

  • 2-3 łodygi selera naciowego
  • 1-2 jabłka
  • woda mineralna
  • ew. sok z 1/2 cytryny

 

Sposób przygotowania

Seler i jabłka dokładnie myjemy, wycinamy nasiona z jabłek. Następnie miksujemy wszystkie składniki i uzyskujemy pyszny, świeży sok.

2 z 9
Fot. Shutterstock.com
Fot. Shutterstock.com

Koktajl z jagód i buraka

Składniki

  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
  • 2-3 kostki lodu
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego
  • 1 szklanka czarnych jagód
  • 10 małych buraków
  • 1/4 szklanki jogurtu

 

Sposób przygotowania

Siemię wsypujemy do blendera, miksujemy z kostkami lodu i sokiem pomarańczowym. Dodajemy czarne jagody, buraki obrane i pokrojone w kostkę i nadal miksujemy.

3 z 9
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Koktajl bananowo-ananasowy

Składniki

  • 1/2 szklanki chudego mleka (źródło protein)
  • 1/2 szklanki pokrojonego w kostkę dojrzałego ananasa (neutralizuje toksyny i blokuje rozwój bakterii, odchudza)
  • 1 dojrzały banan (ma tryptofan - aminokwas, który przekształca się w serotoninę odpowiedzialną za dobre samopoczucie)
  • 1 łyżka miodu, najlepiej akacjowego (źródło energii)
  • 3 kostki lodu

 

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki miksujemy w blenderze (wraz z kostkami lodu). Podajemy w kieliszkach koktajlowych.

4 z 9
Fot. Shutterstock.com
Fot. Shutterstock.com

Koktajl z rukolą i jabłkiem

Składniki

  • 1/2 szklanki soku grejpfrutowego
  • garść rukoli
  • 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
  • 1/2 jabłka, ze skórką, bez gniazd nasiennych, pokrojonego w kostkę
  • 1/4 szklanki mleka kokosowego
  • 2-3 kostki lodu

 

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy.

5 z 9
Fot. denio109 / Shutterstock
Fot. denio109 / Shutterstock

Koktajl truskawkowo-bananowy

Składniki

  • 1 banan
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego
  • 6 truskawek
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego

 

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy.

6 z 9
Fot. Shutterstock.com
Fot. Shutterstock.com

Koktajl szpinak-awokado

Składniki

  • 2 garści posiekanego szpinaku
  • miąższ z niedużego awokado
  • 1,5 szklanki soku z zielonych jabłek

 

Sposób przygotowania

Umyty i posiekany szpinak miksujemy z awokado i sokiem  z zielonych jabłek.

7 z 9
Fot. shutterstock/gresei
Fot. shutterstock/gresei

Koktajl pomidorowy

(6 szklanek o poj. 200 ml)

 

Składniki

  • 1 łyżka curry w proszku
  • 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
  • 4 szklanki (po 250 ml) soku pomidorowego
  • świeżo mielony pieprz do smaku
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego
  • 6 łodyg selera naciowego lub 6 gałązek kolendry do dekoracji

 

Sposób przygotowania

Do rondla o grubym dnie wsypujemy curry i kmin rzymski. Ciągle mieszając, podgrzewamy, aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć (ok. 20 sekund). Wlewamy sok pomidorowy, bardzo mocno podgrzewamy i zdejmujemy z ognia. Pieprzymy, studzimy i wstawiamy do lodówki. Dobrze schłodzony koktajl wlewamy do szklaneczek, dekorujemy kleksami jogurtu. Do każdej szklaneczki wkładamy po 1 łodydze selera lub kolendry.

8 z 9
Fot. Shutterstock.com
Fot. Shutterstock.com

Koktajl z ogórka z chrzanem

Składniki

  • 1 ogórek
  • 2 szklanki soku pomidorowego
  • 1 łyżka startego chrzanu
  • 1 szklanka soku z marchewki

 

Sposób przygotowania

Oczyszczony i pokrojony w kostkę ogórek miksujemy z sokiem pomidorowym. Dodajemy łyżkę startego chrzanu i sok z marchewki. Przyprawiamy solą, sokiem z cytryny, pieprzem i sosem Worcestershire.

9 z 9
Fot. BBS
Fot. BBS

Mieszany sok warzywny

(porcja dzienna - 1 duża szklanka)

 

Składniki

  • 1/2 szklanki soku z buraków
  • 1/2 szklanki soku z marchewki
  • 1/2 szklanki soku z żurawin
  • 1/2 szklanki soku z granatów

 

Sposób przygotowania

Ten miks przyrządzamy w następujący sposób: najpierw wyciskamy sok z buraków i odstawiamy go na około godzinę, żeby na wierzchu zrobiła się pianka. Gdy się utworzy, wyciskamy pozostałe soki i mieszamy wszystkie ze sobą. Koktajl polecamy pić dwa razy dziennie, najlepiej przed posiłkami.

Więcej na ten temat: dieta, koktajle warzywne