Koktajle warzywne na płaski brzuch
Sok z selera naciowego i jabłek (Fot. Shutterstock/vanillaechoes)
Sok z selera naciowego i jabłek
Składniki
- 2-3 łodygi selera naciowego
- 1-2 jabłka
- woda mineralna
- ew. sok z 1/2 cytryny
Sposób przygotowania
Seler i jabłka dokładnie myjemy, wycinamy nasiona z jabłek. Następnie miksujemy wszystkie składniki i uzyskujemy pyszny, świeży sok.
Koktajl z jagód i buraka
Składniki
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
- 2-3 kostki lodu
- 1/2 szklanki soku pomarańczowego
- 1 szklanka czarnych jagód
- 10 małych buraków
- 1/4 szklanki jogurtu
Sposób przygotowania
Siemię wsypujemy do blendera, miksujemy z kostkami lodu i sokiem pomarańczowym. Dodajemy czarne jagody, buraki obrane i pokrojone w kostkę i nadal miksujemy.
Koktajl bananowo-ananasowy
Składniki
- 1/2 szklanki chudego mleka (źródło protein)
- 1/2 szklanki pokrojonego w kostkę dojrzałego ananasa (neutralizuje toksyny i blokuje rozwój bakterii, odchudza)
- 1 dojrzały banan (ma tryptofan - aminokwas, który przekształca się w serotoninę odpowiedzialną za dobre samopoczucie)
- 1 łyżka miodu, najlepiej akacjowego (źródło energii)
- 3 kostki lodu
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze (wraz z kostkami lodu). Podajemy w kieliszkach koktajlowych.
Koktajl z rukolą i jabłkiem
Składniki
- 1/2 szklanki soku grejpfrutowego
- garść rukoli
- 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
- 1/2 jabłka, ze skórką, bez gniazd nasiennych, pokrojonego w kostkę
- 1/4 szklanki mleka kokosowego
- 2-3 kostki lodu
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy.
Koktajl truskawkowo-bananowy
Składniki
- 1 banan
- 1/2 szklanki soku pomarańczowego
- 6 truskawek
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy.
Koktajl szpinak-awokado
Składniki
- 2 garści posiekanego szpinaku
- miąższ z niedużego awokado
- 1,5 szklanki soku z zielonych jabłek
Sposób przygotowania
Umyty i posiekany szpinak miksujemy z awokado i sokiem z zielonych jabłek.
Koktajl pomidorowy
(6 szklanek o poj. 200 ml)
Składniki
- 1 łyżka curry w proszku
- 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
- 4 szklanki (po 250 ml) soku pomidorowego
- świeżo mielony pieprz do smaku
- 6 łyżek jogurtu naturalnego
- 6 łodyg selera naciowego lub 6 gałązek kolendry do dekoracji
Sposób przygotowania
Do rondla o grubym dnie wsypujemy curry i kmin rzymski. Ciągle mieszając, podgrzewamy, aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć (ok. 20 sekund). Wlewamy sok pomidorowy, bardzo mocno podgrzewamy i zdejmujemy z ognia. Pieprzymy, studzimy i wstawiamy do lodówki. Dobrze schłodzony koktajl wlewamy do szklaneczek, dekorujemy kleksami jogurtu. Do każdej szklaneczki wkładamy po 1 łodydze selera lub kolendry.
Koktajl z ogórka z chrzanem
Składniki
- 1 ogórek
- 2 szklanki soku pomidorowego
- 1 łyżka startego chrzanu
- 1 szklanka soku z marchewki
Sposób przygotowania
Oczyszczony i pokrojony w kostkę ogórek miksujemy z sokiem pomidorowym. Dodajemy łyżkę startego chrzanu i sok z marchewki. Przyprawiamy solą, sokiem z cytryny, pieprzem i sosem Worcestershire.
Mieszany sok warzywny
(porcja dzienna - 1 duża szklanka)
Składniki
- 1/2 szklanki soku z buraków
- 1/2 szklanki soku z marchewki
- 1/2 szklanki soku z żurawin
- 1/2 szklanki soku z granatów
Sposób przygotowania
Ten miks przyrządzamy w następujący sposób: najpierw wyciskamy sok z buraków i odstawiamy go na około godzinę, żeby na wierzchu zrobiła się pianka. Gdy się utworzy, wyciskamy pozostałe soki i mieszamy wszystkie ze sobą. Koktajl polecamy pić dwa razy dziennie, najlepiej przed posiłkami.